Η άνιση μεταχείριση οφειλετών των ΟΤΑ, για χρέη που προέκυψαν από τον χρόνο υποβολής διορθωτικής δήλωσης ακινήτων, στη Βουλή με Ερώτηση 23 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Χάρης Μαμουλάκης

Το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης οφειλετών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 110 έως 117 του Ν. 4611/2019, δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ Α’ βαθμού, να ρυθμίσουν μέχρι 31/12/19, πάσης φύσεως οφειλές και να τις εξοφλήσουν σε δόσεις ή εφάπαξ, απολαμβάνοντας απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα,  ανάλογη με τον τρόπο πληρωμής που θα επέλεγαν.

Με τη ρύθμιση αυτή, τακτοποιήθηκε μεγάλο μέρος οφειλών, μαζί και με εκείνες που προήλθαν από το γεγονός ότι οι ίδιοι έσπευσαν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων τους και συνεπώς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα ή ποσά που προέκυψαν αναδρομικά, λόγω του επαν-υπολογισμού των σχετικών φόρων, τελών και εισφορών.

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, έγινε ειδική αναφορά στις οφειλές αυτές (που προέρχονται δηλαδή από την υποβολή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας των ακινήτων) και ορίσθηκε ότι όσοι υποβάλουν την δήλωση αυτή από της εκδόσεως του Νόμου και μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, θα απαλλαγούν από τα ποσά που θα προκύψουν λόγω των προστίμων μη έγκαιρης δήλωσης ή λόγω του αναδρομικού επανυπολογισμού των σχετικών φόρων, τελών και εισφορών και θα επιβαρυνθούν μόνον με εκείνα που θα προκύψουν από την 1η-1-2020 και μετέπειτα.

 

«Με τη σχετική Ερώτησή μας, ζητάμε την αποκατάσταση μιας αδικίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Όσοι υπέβαλαν διορθωτική δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων τους, σύμφωνα με τον πρώτο νόμο, κατέβαλαν αναδρομικά το σύνολο των οφειλών και προστίμων που προέκυψαν. Αντίθετα, όσοι υποβάλουν διορθωτική δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων τους, σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο, θα απαλλαγούν για  το σύνολο των προγενέστερων οφειλών τους. Κατά τον τρόπο αυτό όμως, παραβιάζεται ευθέως η αρχή της ίσης μεταχείρισης και δημιουργούνται οφειλέτες δύο ταχυτήτων, καθώς αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, πρόσωπα που επιβαρύνονται οικονομικά από όμοια ακριβώς αιτία».

 

Για όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το εάν:

Προτίθεται να τροποποιήσει την παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, ώστε αυτή να  περιλαμβάνει όχι μόνον όσους θα υποβάλουν εφεξής και μέχρι την 31/3/2020 διορθωτική δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων τους, αλλά και εκείνους που το έχουν ήδη πράξει.

Εάν θα μεριμνήσει έτσι ώστε να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν τα ποσά που οι τελευταίοι επιβαρύνθηκαν, λόγω ακριβώς της συνέπειάς τους και της άμεσης συμμορφώσεώς τους με το νομικό καθεστώς των άρθρων 110 έως 117 του  Ν. 4611/2019.

 

Την Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης