Οι κομποστοποιητές της γειτονιάς, έρχονται στο Ηράκλειο

Οι κομποστοποιητές της γειτονιάς, έρχονται στο Ηράκλειο

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το νέο πρόγραμμα κομποστοποίησης ACUA – «Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» που αλλάζει τα δεδομένα στην διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και φέρνει εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη για τους δημότες.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που εντάσσεται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπτυξη της διαδικασίας διαλογής στην πηγή και της δημιουργίας συνθηκών κυκλικής οικονομίας, με πολλά και σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη.

Με το πρόγραμμα «ACUA», θα τοποθετηθούν ειδικοί κομποστοποιητές, χωρίς οσμές και διαρροές, σε σημεία του αστικού ιστού οι οποίοι θα καλύπτουν συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, θα προμηθευτούν από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα – χρήσης του κομποστοποιητή της περιοχής τους και μια συγκεκριμένη ποσότητα από σακούλες στις οποίες θα τοποθετούν τα οργανικά τους απορρίμματα. Όταν η κάθε σακούλα γεμίζει, ο δημότης θα ανοίγει τον κομποστοποιητή με την κάρτα του και θα απορρίπτει τη σακούλα. Όταν οι σακούλες τελειώνουν, θα προμηθεύονται νέες από τον Δήμο, πάντα με την χρήση της ειδικής κάρτας, για να καταγράφονται οι ποσότητες που ο κάθε πολίτης καταναλώνει και να γίνεται ο υπολογισμός της έκπτωσης στα δημοτικά τέλη που του αναλογούν.

Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους, η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ισχυρών κινήτρων στους δημότες να αναπτύξουν το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.

Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης: «Πρόκειται για το 4ο ουσιαστικά πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, με προσανατολισμό στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, κάτι μοναδικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στην πόλη μας να πρωταγωνιστήσει στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα από τον σχεδιασμό μας και έχοντας ως ισχυρούς συμπαραστάτες τους δημότες οι οποίοι ανταποκρίνονται με θέρμη σε κάθε τι το νέο που εφαρμόζουμε, στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε και αυτό το ισχυρό ρεύμα κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων. Για να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως είναι ισχυρές διαδημοτικές και διακρατικές συνεργασίες, αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος και ανάπτυξη καινοτόμων για την Ελλάδα μεθόδων. Σύντομα μάλιστα, θα έχουμε κι άλλες ενδιαφέροντες ανακοινώσεις!»

 

Το πρόγραμμα ACUA, στο οποίο μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, υλοποιείται με τη συνεργασία των Δήμων Ρόδου και Λεμεσού, καθώς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.