Ο Αερολιμένας Ηρακλείου «εγκαινιάζει» το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων των μεγάλων παραγωγών

Αερολιμένας Ηρακλείου

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» συμμετέχει και εγκαινιάζει ουσιαστικά το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων μεγάλων παραγωγών του Δήμου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα, που αναπτύσσεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και εντάσσεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση όλων των απορριμμάτων, οργανικών και ανακυκλώσιμων, που παράγουν μεγάλες μονάδες (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, στρατώνες, μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ο λιμένας και ο αερολιμένας, κλπ) έτσι ώστε να γίνεται η διαχείρισή τους με τον ιδανικότερο τρόπο πριν καταλήξουν στον ΧΥΤΥ.

Ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου – και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ – Χάρης Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Αερολιμενάρχη κ. Γιώργο Πλιάκα για την άμεση ανταπόκριση και τη συνεργασία, καθώς και για την ευαισθητοποίησή του πάνω στο θέμα. Ευχαρίστησε επίσης και την ΕΕΑΑ, η οποία και παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, προκειμένου οι 3 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας που γίνονται αποκομιδή καθημερινά από τον Αερολιμένα, να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την προσθήκη και άλλων μεγάλων παραγωγών απορριμμάτων, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Το επόμενο διάστημα, εφ’ όσον όλα κυλίσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το πιλοτικό μοντέλο έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ακολουθήσουν εντάξεις κι άλλων μεγάλων παραγωγών αποβλήτων συσκευασίας, με σκοπό αυτά να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΥ, να εξοικονομούνται πόροι, να προστατεύεται το Κρητικό οικοσύστημα και να βελτιώνεται αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας.