Στις Βρυξέλες το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου

Στις Βρυξέλες το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου

Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης στις Βρυξέλες, ως επίσημος προσκεκλημένος του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη διάσκεψη με τίτλο «Διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και πρόληψη των αποβλήτων» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου, ο μοναδικός Ευρωπαϊκός Δήμος που αξιοποιεί παράλληλα τέσσερα προγράμματα για την διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν και ο μόνος Ελληνικός Δήμος που παρουσίασε την δράση και τον σχεδιασμό του στο συγκεκριμένο τομέα, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο για το έργο όσο και για την γενικότερη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – ειδικά εν’ όψη και των επερχόμενων αλλαγών από την 1/1/2018.

Ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Ηρακλείου εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τις επιτυχημένες πρακτικές των άλλων χωρών, στον τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και στην θετική αντιμετώπιση που υπάρχει από τους πολίτες σε θέματα όπως είναι η ανακύκλωση. Αναφέρθηκε επίσης στο τρόπο με τον οποίο ο Δήμος οδεύει προγραμματισμένα για την ημέρα όπου τα απορρίμματα θα λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης και που η διαχείρισή τους με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση. Τόνισε τέλος το ότι τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ενεργειακή εκμετάλλευση και στη  βάση της πρόληψης της δημιουργίας νέων αποβλήτων.

Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο Χάρης Μαμουλάκης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό για την εμπιστοσύνη του, καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες του που δούλεψαν σκληρά για να δημιουργηθεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου.

Δείτε το Σχέδιο εδώ: Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ηρακλείου