Θα συνεχίσει η Κυβέρνηση την καταβολή του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικία για τις ευάλωτες ομάδες;

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται το ζήτημα της συνέχισης ή όχι του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ρεύματος κύριας κατοικίας για ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που τα χρόνια της κρίσης υπέστησαν πλήρη οικονομική αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.

Ένα μέτρο που καθιερώθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου με συγκεκριμένα κριτήρια, αρμόδιες επιτροπές που συνέστησαν οι Δήμοι της χώρας συνέλεγαν τις σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία απέστελλαν στη ΔΕΔΔΗΕ για να καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το συγκεκριμένο μέτρο της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε λύση στο αδιέξοδο που βρέθηκαν 6500 περίπου νοικοκυριά καταβάλλοντας περισσότερα από 24,5 εκ. ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, δεν εκδόθηκε νέα, αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση που να ορίζει τη συνέχιση επί της ουσίας της καταβολής του ειδικού αυτού βοηθήματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων στους Δήμους ανά την επικράτεια, φέρνοντας σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά». 

Γι’ αυτό και ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, για το ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα λάβουν για την απρόσκοπτη καταβολή του εν λόγω βοηθήματος σε όσους έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική αίτηση, για το εάν σκοπεύουν να παρατείνουν το μέτρο και αν ναι, με ποιο τρόπο σχεδιάζουν τη θεσμική κατοχύρωσή του.

 

Αναλυτικά η ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών με θέμα: «Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας»

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με το νόμο 4508/2017 και ειδικότερα με το άρθρο 36 περί  «σύστασης ειδικού λογαριασμού για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος» εφάρμοσε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό μέτρο που έδωσε ανάσα σε πολλά νοικοκυριά συμπολιτών μας, οι οποίοι υπέστησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την πλήρη αφαίμαξη των εισοδημάτων τους με αποτέλεσμα η κύρια κατοικία τους να αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την έκδοση διαδοχικών κοινών υπουργικών αποφάσεων ορίζονταν τα κριτήρια βάσει των οποίων, οι αρμόδιες Επιτροπές που συστήνουν οι Δήμοι ανά την επικράτεια συνέλεγαν τις σχετικές αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία απέστελλαν στη ΔΕΔΔΗΕ η οποία, ως διαχειρίστρια του ειδικού λογαριασμού, κατέβαλε το αντίστοιχο ποσό στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, καταβαλλόταν 1) το σύνολο της οφειλής για οφειλές όχι άνω των 6.000 ευρώ, 2) το 75% της οφειλής για οφειλές έως 9.000, 3) το 50% της οφειλής για οφειλές έως 12.000 ευρώ και 4) το 30% για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ. Κατά την περίοδο ισχύος του κοινωνικού αυτού μέτρου, σύμφωνα με υπηρεσιακά στοιχεία, επανασυνδέθηκαν 6.484 νοικοκυριά και εισπράχθηκαν 24.521.867 €.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, δεν εκδόθηκε νέα αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση που να ορίζει τη συνέχιση επί της ουσίας, καταβολής του ειδικού αυτού βοηθήματος, γεγονός, που έχει προκαλέσει ανάλογα, αρνητικά αποτελέσματα μη απόδοσης του βοηθήματος σε πολλούς συμπολίτες μας, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν αναπάντητες σε Δήμους ανά την επικράτεια και βιώνουν ακόμα και σήμερα, τις συνθήκες μη σύνδεσής τους με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειδή, η στήριξη της πολιτείας θεωρείται επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που αδυνατούν να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1.     Ποιές άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η καταβολή του εν λόγω βοηθήματος που έχουν αιτηθεί εδώ και καιρό, αρκετοί συμπολίτες μας;

2.     Σκοπεύετε να προωθήσετε τη συνέχιση του ειδικού αυτού μέτρου και αν ναι, με ποιο τρόπο σχεδιάζετε τη θεσμική κατοχύρωσή του;

 

Οι  Ερωτώντες  Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλιόππη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος