Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΧΑΡΗΣ
  • ΝΕΑ
  • Γνώμη
  • Videos
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
iSYRIZA

Pleese add the sidebar teamplate

  • Αρχική
  • /
  • exada
  • /
  • Κατάθεση τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Facebook-f Linkedin-in Twitter Youtube

Κατάθεση τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις

21 Ιουνίου 2020

Μετά την αποδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριληφθούν οι φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στους δυνητικούς μετόχους των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, κατατέθηκαν από τον εισηγητή του σχεδίου νόμου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτή ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη – με τη συνυπογραφή 9 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – και οι τροπολογίες με θέμα:

1. Προσθήκη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων στους φορείς που μπορούν να συμμετέχουν σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

2. Έλεγχος καταλληλότητας μετόχων και διοικήσεων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

«Πρόκειται για δυο κρίσιμα ζητήματα, που υπήρχαν από την αρχή στο σχέδιο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που εκπονήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Με την πρώτη τροπολογία που καταθέσαμε, θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων στους φορείς που δυνητικά θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης. Διαθέτουν τεχνογνωσία ενώ έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, και μπορούν να ενισχύσουν τον περιφερειακό προσανατολισμό και την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών από τα νέα ιδρύματα. Ο δε έλεγχος καταλληλότητας, αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα των διατάξεων για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εποπτεύουσα αρχή χωρίς αυτή την ελεγκτική λειτουργία δεν θα μπορεί να ασκήσει επί της ουσίας το ρόλο της κατά την αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων».

 

Τις τροπολογίες συνυπογράφουν οι Αλεξιάδης Τρύφωνας, Γκιόλας Ιωάννης, Δραγασάκης Γιάννης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Παπαχριστόπουλος Θανάσης, Συρμαλένιος Νικόλαος και Τσακαλώτος Ευκλείδης.

 

Αναλυτικά οι τροπολογίες:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Έλεγχος καταλληλόλητας μετόχων και διοικήσεων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων

Α. Αιτιολογική έκθεση

Με την παρούσα τροπολογία επιβάλλεται για όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν είτε στη μετοχική σύνθεση του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων είτε στο διοικητικό συμβούλιο του ο έλεγχος καταλληλόλητας που η Τράπεζα της Ελλάδας εφαρμόζει και στα λοιπά τραπεζικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα. Ο έλεγχος καταλληλόλητας αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα των διατάξεων για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εποπτεύουσα αρχή χωρίς αυτή την ελεγκτική λειτουργία δεν θα μπορεί να ασκήσει επί της ουσία το ρόλο της κατά την αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

Άρθρο 1

  1. α) Η περίπτ. (β΄) της παρ. 1 του άρθρου 8 διαγραφεται.

β) Στην παρ.1 του άρθρου 8  μετά την περίπτ. (ά ) προστίθενται οι εξής περιπτώσεις και οι υπόλοιπες περιπτώσεις της παρ. 1 αναριθμούνται αντιστοίχως.

β) ταυτότητα των φυσικών και νομικών προσώπων που κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, ειδική συμμετοχή στο ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων, το μέγεθος της πραγματικής τους συμμετοχής, καθώς και στοιχεία για την καταλληλότητά τους, ενόψει της ανάγκης να εξασφαλισθεί η ορθή και συνετή διαχείριση του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων,

γ) ταυτότητα των φυσικών και νομικών προσώπων που, ακόμη κι αν δεν καταλαμβάνονται από την προηγούμενη περίπτωση, ασκούν έλεγχο επί του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων, μέσω έγγραφης ή άλλης συμφωνίας ή δια κοινών πράξεων, κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4261/2014,

δ) ταυτότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου για το οποίο δεν εφαρμόζεται το άρθρο 115 του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), των διευθυντικών στελεχών και των υπευθύνων για τη διοίκηση του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων και των υπευθύνων χορήγησης των μικροχρηματοδοτήσεων καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι διαθέτουν κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία για την άσκηση των καθηκόντων τους και αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.

ε) μεταξύ των προσώπων των περίπτ. β’, γ’ και δ’  δεν πρέπει να  υφίστανται επαγγελματικές ή στενές συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα, τα οποία κατέχουν υψηλές διοικητικές θέσεις στην αρμόδια  αρχή του άρθρου 4, οι οποίες δύναται να παρεμποδίσουν την αποτελεσματική διεξαγωγή της εποπτείας της

Άρθρο 2

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής

α. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο («υποψήφιος αγοραστής») το οποίο, μεμονωμένα ή με από κοινού δράση με άλλα πρόσωπα, έχει αποφασίσει είτε να αποκτήσει, άμεσα ή έμμεσα, ειδική συμμετοχή σε ίδρυμα  μικροχρηματοδοτήσεων, είτε να αυξήσει περαιτέρω, άμεσα ή έμμεσα, ειδική συμμετοχή σε ίδρυμα  μικροχρηματοδοτήσεων, ούτως ώστε η αναλογία των δικαιωμάτων ψήφου ή των μεριδίων κεφαλαίου που κατέχει να φθάνει ή να υπερβαίνει τα όρια του 10%,  του 20%, του 1/3 ή του 50%, ή ώστε το ίδρυμα  μικροχρηματοδοτήσεων να καταστεί θυγατρική του επιχείρηση (“προτεινόμενη απόκτηση συμμετοχής”), οφείλει, πριν από την απόκτηση, να γνωστοποιεί στην Τράπεζα της Ελλάδας το ύψος της συμμετοχής που θα προκύψει από τη μεταβολή αυτή, καθώς και τις σχετικές πληροφορίες για την αξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας, όπως αυτά ορίζονται στην επόμενη παράγραφο. .

β. Για τα κριτήρια καταλληλότητας και αξιολόγησης των προσώπων των περίπτ. β’, γ΄ και δ’ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και τον έλεγχο των προϋποθέσεων των λοιπών περίπτ. της παρ. 2 του παρόντος άρθρου  εφαρμόζεται αναλόγως η υπ’  αρ. 118/19.5.2017 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (Β΄1764). ). Για τους σκοπούς της περ. στ της παρ. 3, ως στενές συγγενικές σχέσεις νοούνται οι εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγένεια α΄και β΄ βαθμού σε ευθεία και πλάγια γραμμή.

γ Η Τράπεζα της Ελλάδας μέσα σε δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου μπορεί να μην επιτρέψει την εν λόγω απόκτηση, αν υπό το πρίσμα της ανάγκης διασφάλισης της ορθής και συνετούς διοίκησης του ιδρύματος  μικροχρηματοδοτήσεων εφόσον  κρίνει αιτιολογημένα ως ακατάλληλα οποιαδήποτε από τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ή κρίνει ότι η πρόταση απόκτησης ειδικής συμμετοχής υποκρύπτει ή αποσκοπεί στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ αν επιτρέψει την απόκτηση της ειδικής συμμετοχής μπορεί να ορίσει προθεσμία ή να θέσει όρους για την εφαρμογή της.

δ. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να εξειδικεύεται το περιεχόμενο της αίτησης χορήγησης άδειας λειτουργίας και άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Οι προτείνοντες  βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

 

Θέμα: Προσθήκη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων στους φορείς που μπορούν να συμμετέχουν σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Οι  φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικά αλλά και γενικότερα οι φορείς  του Δημοσίου δεν μπορούν να ιδρύουν και να μετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες αν δεν προβλέπεται ρητά από νομοθετική διάταξη.

Δεδομένου του αναπτυξιακού ρόλου των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και της τεχνογνωσίας και του ρόλου των επιμελητηρίων ως φορέων ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα τους να μετέχουν σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιωθεί η σημασία τους στο νέο θεσμό και θα ενισχυθεί η δημιουργία  ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων με  προσανατολισμό τον περιφερειακό σχεδιασμό και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Σημειώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που επωμίζονται ένα σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την τοπική ανάπτυξη θα  στερηθούν της δυνατότητας να αναπτύξουν τα αναγκαία σε αυτούς  χρηματοδοτικά εργαλεία όπως κατεξοχήν είναι τα ιδρύματα  μικροχρηματοδοτήσεων.

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

Στο άρθρο 5 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

” 3. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, στις Αναπτυξιακές τους εταιρίες και στα επιμελητήρια να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.”

 

Οι προτείνοντες  βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

 

Share:
prev post next post

Αναζήτηση

Τελευταία Νέα

  • Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές

    27 Ιανουαρίου, 2021
  • Συνάντηση Χαρίτση-Μαμουλάκη-Σαρακιώτη με την Ένωση Ιδιοκτητών

    27 Ιανουαρίου, 2021
  • Στην ΚΡΗΤΗ tv και την εκπομπή

    26 Ιανουαρίου, 2021

Ιστορικό

  • Ιανουάριος 2021
  • Δεκέμβριος 2020
  • Νοέμβριος 2020
  • Οκτώβριος 2020
  • Σεπτέμβριος 2020
  • Αύγουστος 2020
  • Ιούλιος 2020
  • Ιούνιος 2020
  • Μάιος 2020
  • Απρίλιος 2020
  • Μάρτιος 2020
  • Φεβρουάριος 2020
  • Ιανουάριος 2020
  • Δεκέμβριος 2019
  • Νοέμβριος 2019
  • Οκτώβριος 2019
  • Σεπτέμβριος 2019
  • Αύγουστος 2019
  • Ιούλιος 2019
  • Ιούνιος 2019
  • Μάιος 2019
  • Απρίλιος 2019
  • Μάρτιος 2019
  • Φεβρουάριος 2019
  • Ιανουάριος 2019
  • Δεκέμβριος 2018
  • Νοέμβριος 2018
  • Οκτώβριος 2018
  • Σεπτέμβριος 2018
  • Αύγουστος 2018
  • Ιούλιος 2018
  • Ιούνιος 2018
  • Μάιος 2018
  • Απρίλιος 2018
  • Μάρτιος 2018
  • Φεβρουάριος 2018
  • Ιανουάριος 2018
  • Δεκέμβριος 2017
  • Νοέμβριος 2017
  • Οκτώβριος 2017
  • Σεπτέμβριος 2017
  • Αύγουστος 2017
  • Ιούλιος 2017
  • Ιούνιος 2017
  • Μάιος 2017

Στον αέρα είναι πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής
νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, www.isyriza.gr.

ΚΑΝ΄ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ / ΚΑΝ΄ΤΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορεί τώρα κάθε προοδευτικός πολίτης να γίνει μέλος της μεγάλης και ανοικτής
οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το δικό του λιθαράκι στη νέα εποχή.
iSYRIZA
Tweets by Mamoulakis
FOLLOW US
ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

mamoulakis

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ε Σε οικονομικό αδιέξοδο οι επιχειρήσεις - μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Ιδιοκτητών Catering, σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου.

Συνάντηση μαζί με @alexischaritsis & @jsarakiotis, με εκπροσώπους της Ένωσης.

#συριζα_προοδευτική_συμμαχία #catering
Instagram post 17943829414411528 Instagram post 17943829414411528
Με πατέρα και γιο Αντώνη, η γιορτή είναι διπλή!
Στηρίζουμε τα μικρά καταστήματα. Ενισχύουμε την τοπική οικονομία. Και απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο!

#συριζα_προοδευτική_συμμαχία #clickaway #clickinshop2021 #ΜμΕ #μικρομεσαίες_επιχειρήσεις
Καθ’ οδόν για τη Βουλή. Καλημέρα!
Καλημέρα! Καλημέρα!
Ηλιοβασίλεμα, από το παραλι Ηλιοβασίλεμα, από το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου.
Το 2020 ολοκληρώθηκε με πολλέ Το 2020 ολοκληρώθηκε με πολλές παρεμβάσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής, αλλά και με έντονη αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

Δείτε το σύνολο της δραστηριότητάς μου στον σύνδεσμο στο Bio! 

#mamoulakis #hmamoulakis #crete #syriza #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Βόλτα στον λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου.

#Κούλε #λιμάνι #Ηράκλειο #στιγμες
Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία!
Στην αυγή του 2021, κάνουμε τον απολογισμό μας, αναπροσαρμόζουμε τα σχέδιά μας κι είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε τον αγώνα σε ένα περιβάλλον που προδιαγράφεται αρκετά θολό και περίπλοκο.
Δεν χάνουμε όμως τη δύναμη, την πίστη και την αισιοδοξία μας.
Τη δύναμη για να παλέψουμε για όλα όσα μας αξίζουν.
Την πίστη ότι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Την αισιοδοξία ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση.
Στο κατώφλι αυτής της νέας χρονιάς, εύχομαι κάθε όνειρο να βγει αληθινό. Και με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, με την κοινωνική συνοχή αντίδοτο στην πολύπλευρη κρίση, με όραμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα, να είναι το 2021 το έτος της σωτήριας αλλαγής στην πορεία της χώρας μας!

#newyear #happynewyear #συριζα_προοδευτική_συμμαχία
Χρόνια πολλά και από εμάς! Μ Χρόνια πολλά και από εμάς! Με υγεία!!! #happynewyear
Ανασκόπηση: Όλα όσα έγιναν σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις!

Μάθετε περισσότερα στον σύνδεσμο στο Bio! 

#mamoulakis #hmamoulakis #crete #syriza #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Το Ηράκλειο, στην εκπνοή του 2020.
#christmas #χρονιαπολλα
Αναμνήσεις από την εποχή πο Αναμνήσεις από την εποχή που παίζαμε σκάκι ελεύθερα. Θα ξανασυμβεί! 

#chess #simultane #Ηράκλειο #Αθήνα #σκάκι
Το 2021 ας κάνει την κοινωνική αλληλεγγύη αντίδοτο στην κρίση κι ας μας δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα!
Χρόνια πολλά!

#christmas #wishes #συριζα_προοδευτική_συμμαχία
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ με μέτρα ά Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ με μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων με ρευστότητα κι όχι αναστολές.

2. Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στο ακέραιο από την Πολιτεία.

3. Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

#mamoulakis #hmamoulakis #crete #syriza #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Οι επαφές μας με επαγγελμα Οι επαφές μας με επαγγελματικούς φορείς ανά την Ελλάδα, συνεχίζονται. Τηλεδιάσκεψη εργασίας με επαγγελματικούς φορείς της Λάρισας, μαζί με @alexischaritsis @jsarakiotis Άννα Βαγενά @kokkalesb
Ένα Click Away από το κλείσιμο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

#mamoulakis #hmamoulakis #crete #syriza #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Οι #ΜμΕ της χώρας μας, βρίσκονται ένα #click_away από το κλείσιμο.

#συριζα_προοδευτική_συμμαχία #βουλή #προυπολογισμός
Επιστρέφοντας μετά από μια Επιστρέφοντας μετά από μια γεμάτη μέρα στη Βουλή, συζητώντας τον προϋπολογισμό του 2021
#συριζα_προοδευτική_συμμαχία #προυπολογισμός #αθηνα
Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 1916, Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 1916, «Το κατά Βενιζέλου ανάθεμα».

Στην φωτογραφία, το άγαλμά του στο Ηράκλειο. Κατασκευάστηκε το 1963 από τον Γιάννη Παππά και τοποθετήθηκε τιμητικά στο κομβικό σημείο που βρισκόταν η Πύλη του Αγίου Γεωργίου στην ανατολική πλευρά των Τειχών του Κάστρου.

#heraklion #crete #mamoulakis #hmamoulakis #Ελευθέριος_Βενιζέλος
Επιστρέφοντας! Επιστρέφοντας!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

FOLLOW US

Μάθετε τα νέα
πρώτοι

xmamoulakis@gmail.com

Ηράκλειο Κρήτης
Πλατεία Κορνάρου 37 (1ος όροφος), ΤΚ 71201
2810226563

Αθήνα
Βουλής 4, ΤΚ 10562
2103251068
Fax: 2103706007

Ας γινουμε η αλλαγη που θελουμε να δουμε!