Η πρόβλεψη των οικονομικών δεικτών είναι σημαντική καθώς επιτρέπει σε διαμόρφωση αξιόπιστων εκτιμήσεων για το μέλλον, βοηθάει στη λήψη αποφάσεων, στο στρατηγικό σχεδιασμό, στη διαχείριση κινδύνων, στην αξιολόγηση των πολιτικών, στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και στη διαφάνεια. Το κυβερνητικό επιτελείο της ΝΔ εκτιμά για το 2025 τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σε 2,3%, το πρωτογενές πλεόνασμα σε 2,4% του ΑΕΠ, το λόγο χρέος/ΑΕΠ σε 147,5%, το έλλειμμα του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε 0,6% του ΑΕΠ, τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 8,4%, μία επιτυχή υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το επενδυτικό κενό να κλείνει περαιτέρω, τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6%. Υπάρχει πληθώρα αντεπιχειρημάτων για τους δείκτες αλλά και τον τρόπο που επιλέγει να τους παρουσιάζει η Κυβέρνηση. Ωστόσο, το μείζων ζήτημα είναι το πως αυτοί οι δείκτες επηρεάζουν τις αποφάσεις, την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και το με ποιες πολιτικές οι δείκτες που ευημερούν μπορούν να οδηγήσουν σε πολίτες που ευημερούν.
Η Ν.Δ. επιλέγει συνειδητά να παρουσιάζει μία πραγματικότητα «εικονικής ακμής», σταθερότητας, τάξης και στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η Ν.Δ. ενισχύει επικοινωνιακά το αφήγημά της ότι σχεδιάζει και υλοποιεί με σύνεση για το καλό όλων! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει ότι η παρουσίαση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης του ονομαστικού και όχι του πραγματικού ΑΕΠ είναι πλασματική σε μία περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και εντάσεων διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πέραν του ότι παρουσιάζεται αυξημένο λόγω και της μείωσης του πληθυσμού, δεν αποτυπώνει τις οικονομικές ανισότητες που μπορεί να κρύβονται παρά την αύξησή του. Αρκεί να πούμε ότι το 2023 το 26,1% του πληθυσμού (2,65 εκατ. πολιτών) ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη σε επίπεδο Ε.Ε., οι αυξήσεις μισθών είναι εξίσου από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. και αν λάβουμε υπόψη και τις πληθωριστικές πιέσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι αποδοχές μειώθηκαν.
Ως προς το δημόσιο χρέος παρότι έχει μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. στην οποία ο μέσος όρος είναι 81,7%. Την τελευταία πενταετία οι εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου 4,5 δις ευρώ ενώ οι εξαγωγές κατά μόλις 0,5 δις ευρώ με την Eurostat, (στοιχεία του 2023), να κατατάσσει την Ελλάδα στη τρίτη χαμηλότερη θέση της Ε.Ε. όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών και στην έβδομη χειρότερη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Το 2023 η ΝΔ με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πέτυχε ρεκόρ ελλείμματος σε επίπεδα αντίστοιχα με του 2009. Οι όποιες δηλώσεις για επιτυχή πορεία υλοποίησης του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για υψηλά ποσοστά απορρόφησης δεν αφορούν τις πληρωμές προς τους τελικούς δικαιούχους που θα λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία.
Εκτός όμως από το ζήτημα του πως παρουσιάζονται οι διάφοροι δείκτες είναι εξίσου κρίσιμο και το πώς αναλύονται. Η Ν.Δ. όταν διαβάζει τα στοιχεία για τη μικρή συμβολή της βελτίωσης της παραγωγικότητας εργασίας στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ λαμβάνει αποφάσεις για αύξηση των ωρών εργασίας και για κυριακάτικη εργασία. Όταν αναλύει τα δεδομένα αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων και τα ποσοστά κατανομής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όπου η Ελλάδα ακολουθεί τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών της ΕΕ με εξαίρεση το πλήθος των μεγάλων επιχειρήσεων λαμβάνει αποφάσεις που οδηγούν στο κλείσιμο της «προβληματικής» για την ελληνική οικονομία μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση υιοθετεί το μοντέλο της «φτηνής» ανάπτυξης ενός μοντέλου με τα γνωρίσματα του χαμηλού κόστους εργασίας, της περιορισμένης προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εκποίησης και ιδιωτικοποίησης βασικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ξένα κεφάλαια και της επιστροφής της Ελλάδας σε μία χώρα εισαγωγών.
Το 2025 προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ δε θα κάνει στροφή 1800 στις στρατηγικές της επιλογές που έχουν οδηγήσει τους Έλληνες να πλήττονται από ένα μεγάλο έλλειμμα ευημερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι οι όποιες καλύτερες επιδόσεις στους στόχους για τα πλεονάσματα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε μία σειρά άμεσων και έγκαιρων παρεμβάσεων προκειμένου για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εστιάζει μόνο στις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και στις παραγωγικές σχέσεις. Έχει το σθένος να αντικρύσει την πραγματικότητα στα μάτια. Για εμάς η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι συγκοινωνούντα δοχεία το μείγμα των οποίων θα προωθήσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.