Τη λογική της ολικής επαναφοράς στο καθεστώς των πελατειακών προσλήψεων σε φορείς του δημοσίου και της ad hoc νομοθέτησης για μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανέδειξε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας κατά τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».
Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε την εξαίρεση δημόσιων επιχειρήσεων από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσίων προμηθειών, την καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ, τη μεταμόρφωση των δημόσιων μονοπωλίων σε ιδιωτικά μονοπώλια, καθώς και την οριζόντια επέκταση του καθεστώτος πολεοδομικής αυθαιρεσίας στη χώρας μας, ερήμην των αποφάσεων του ΣΤΕ, μέχρι το 2025.
Σχολίασε επίσης και τη δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Θωμά στις Επιτροπές της Βουλής, ότι: «Ρυθμιζόμενες υποδομές τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όποιος από αυτές τις εταιρείες έχει όρεξη να αναπτύξει το δίκτυο, με βάση πάντα τους κανονισμούς ασφαλείας της πολιτείας και με βάση τους κανονισμούς της ΡΑΕ, και όπου υπάρχει ζήτηση, πηγαίνει στην ΡΑΕ και παίρνει μια ρυθμιζόμενη απόδοση», τονίζοντας το ότι αυτό το «όποιος … έχει όρεξη», οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και την Κυβερνητική επιλογή να μοιράσει τα οφέλη από την επέκταση του φυσικού αερίου μόνο στους έχοντες και όχι στους μη-προνομιούχους.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην καταστροφή της προοπτικής η χώρα να γίνει ο ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Μεσογείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας είπε ο κ. Θωμάς στην Επιτροπή, αναφορικά με τα μεγάλα γεωστρατηγικά έργα της χώρας, όπως ο IGB, ο East Med και ο Poseidon, που η προηγούμενη κυβέρνηση επιτάχυνε και τα οποία θεωρητικά η παρούσα στηρίζει: «αν αυτά τα έργα μπουν μαζί με την ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποτρέψουν τους επενδυτές». Ο λόγος για τον οποίο μπήκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τα έργα αυτά στην ΔΕΠΑ Υποδομών είναι για να μπορεί, όποτε χρειάζεται, ο φορέας του δημοσίου μέσα από τα έσοδα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις να τα χρηματοδοτεί και να εξασφαλίζει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Προφανώς, ένας ιδιώτης δεν είναι διατεθειμένος να περιορίσει την κερδοφορία του για να εκπληρώσει ένα εθνικό ενεργειακό και οικονομικό όραμα, ούτε και να αναλάβει το ρίσκο τέτοιων επενδύσεων που απαιτούν χρόνια για να ωριμάσουν. Στο δικό σας σχεδιασμό, λοιπόν, πώς ακριβώς θα τα κάνει αυτά τα έργα το δημόσιο; Από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα κόβετε συντάξεις για να βάζετε σωλήνες κύριε Θωμά; Θα κοινωνικοποιήσετε τα έξοδα για να καταστεί η χώρα ενεργειακό hub αλλά θα ιδιωτικοποιήσετε τα κέρδη από την επέκταση της αγοράς;».
Και κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης: «Το εγχείρημα σας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προικοδοτεί έναν ιδιώτη με δάνεια και ΕΣΠΑ μεγαλύτερα του τιμήματος που αυτός θα καταβάλει. Καταστρέφει αξίες μιας δημόσιας επιχείρησης, καθώς τα χρήματα που έχει καταβάλει η εταιρεία για τα διεθνή έργα πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων. Οδηγεί σε απώλεια σημαντικών μελλοντικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο μέσα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Πάνω από όλα όμως το σχέδιο σας για τη ΔΕΠΑ καταδικάζει εκατοντάδες ελληνικά νοικοκυριά, συχνά σε εκλογικές περιφέρειες προπύργια της δεξιάς στη χώρα μας, στην ενεργειακή φτώχεια. Και τα κάνετε όλα αυτά με δική σας πρωτοβουλία, όπως έκπληκτη διαπιστώσαμε και από το Surveillance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου».