Στις 21 Μαρτίου του 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην πόλη Σάρπβιλ, διαμαρτυρόμενοι κατά των ρατσιστικών νόμων του Απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλές δεκάδες.
Το 1966, με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Ως η ημέρα που ενώνουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΑΝΑ
Η ένταση της προσφυγικής κρίσης, ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, τα γεγονότα στον Έβρο, η αναζωπύρωση των ρατσιστικών εκδηλώσεων και η διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό μας ωθούν να υψώσουμε δημόσια φωνή διαμαρτυρίας. 618 άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, της επιστήμης, της εργασίας και της αυτοδιοίκησης ενώνουμε τη φωνή μας για να εκφράσουμε την ανάγκη μας να νιώσουμε Άνθρωποι ξανά.
Το Σάββατο 21 Μάρτη είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Υπό άλλες συνθήκες αυτή η μέρα θα μας έβρισκε στους δρόμους, όπως έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτόν και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Σήμερα όμως, η κοινωνική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού μάς ωθεί να υψώσουμε τη φωνή μας διαφορετικά, με μία ενυπόγραφη δια-δήλωση.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την κοινωνία, που συνειδητοποιούμε πόσο τρωτοί είμαστε, ας δυναμώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, τους άστεγους, πολλώ δε μάλλον τους πρόσφυγες που διαβιούν απροστάτευτοι σε άθλιες συνθήκες.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό παραμένει καθημερινός
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την ανθρωπότητα μέσα σε συνθήκες κρίσης λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Μια κρίση που χτυπά αδιακρίτως όλες τις χώρες και όλες τις εθνικότητες, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες αναδεικνύουν τη σημασία της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται, λόγω των συνθηκών εντός των οποίων διαβιούν, πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, λοιπόν, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να δράσουμε προκειμένου να εξαλείψουμε τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Και για να βάλουμε φραγμό στη ρητορική και τις πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως «εχθρούς» ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου. Είναι απαραίτητη η άμεση απομόνωση όλων εκείνων των φωνών που καλλιεργούν τον φόβο και το μίσος. Φωνές που, δυστυχώς, υπάρχουν και μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ταύτιση των προσφύγων με τις γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν αποτελεί μέγιστο σφάλμα που όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά, αντίθετα, τα εντείνει.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η 21 Μαρτίου, όμως, μας θυμίζει και τα θύματα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Καθώς η δική της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία, είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.
Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού είναι καθημερινός. Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας.