Ερώτηση με θέμα «Μέτρα για την διαχείριση του φόρτου των δικτύων τηλεπικοινωνιών εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19» κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης – την οποία συνυπογράφουν 42 ακόμα Βουλευτές – προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με αφορμή το γεγονός ότι όλο το βάρος της κοινωνικής ζωής και των καθημερινών προσωπικών επαφών των συμπολιτών μας, αλλά και το ότι μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας στους κλάδους των υπηρεσιών ασκείται μέσω του διαδικτύου, ο βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα:
Πόσο υπερφορτωμένα είναι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας από την ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας;
Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την επάρκεια του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας;
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας εγκαίρως τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των δικτύων τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενέργειες», επισημαίνει ο Χάρης Μαμουλάκης. «Ως προς τη χώρα μας, η μεγέθυνση του φόρτου των τηλεπικοινωνιών της χώρας προκύπτει», εξηγεί ο βουλευτής, «και από την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του δρομολογημένου από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρου της διεύρυνσης των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από την κυβέρνηση με την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, σήμερα πλέον, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, παρέχονται, όπου αυτό είναι δυνατόν, διαδικτυακά». Και καταλήγει ότι «παρόλο που από τα δημοσιεύματα και τα δελτία Τύπου του Υπουργείου προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επίγνωση της υπερφόρτωσης, οι σχετικές ανακοινώσεις μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης στους πολίτες. Συγκεκριμένα με Δ.Τ. του ο κ. Υπουργός συνιστούσε την «υπεύθυνη» χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες κατά τις ώρες αιχμής (9:00-18:00) και «δημιουργική απασχόληση» για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Από τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο, δεν προκύπτουν συγκεκριμένα μέτρα που να έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποφυγή υπερφόρτωσης των δικτύων, με δεδομένο μάλιστα ότι, όσο θα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, το επίπεδο του ψηφιακού αλφαβητισμού θα αυξάνεται καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας θα χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες για την εργασία, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία του».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Μέτρα για την διαχείριση του φόρτου των δικτύων τηλεπικοινωνιών εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19»
Με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών που εξαγγέλθηκαν στις 18/3 και τον περιορισμό της λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της όποιας παραγωγικής δραστηριότητας στους κλάδους των υπηρεσίων, αλλά και αλλού, ασκείται μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, τα περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών, τα οποία εξαρχής έχαιραν μεγάλης αποδοχής από την κοινή γνώμη, έχουν εκ των πραγμάτων μετατοπίσει στο διαδίκτυο όλο το βάρος της κοινωνικής ζωής και των καθημερινών προσωπικών και οικογενειακών επαφών των συμπολιτών μας.
Η Ευρωπαική Επιτροπή, αναγνωρίζοντας εγκαίρως τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των δικτύων τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ευρωπαΐκή ήπειρο, καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαΐκές χώρες επέβαλαν μέτρα περορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενέργειες. Εξάλλου, στις περισσότερες ευρωπαΐκές χώρες, από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση του φόρτου των σχετικών δικτύων έως και 30%. Όπως είναι γνωστό, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Thierry Breton με επικοινωνία του στις 18/3 αιτήθηκε τη μείωση του όγκου και της ποιότητας των δεδομένων στο περιεχόμενο διαδικτυακών πάροχων υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έτσι, αρχικά το δίκτυο Netflix, και στη συνέχεια το Amazon Prime και το ΥοuTube, περιόρισαν την ποιότητα του αναρτημένου για τους χρήστες τους οπτικοακουστικού υλικού στις πλατφόρμες τους, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Η μεγέθυνση του φόρτου των τηλεπικοινωνιών της χώρας προκύπτει και από την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του δρομολογημένου από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρου της διεύρυνσης των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από την κυβέρνηση με την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, σήμερα πλέον, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, παρέχονται, όπου αυτό είναι δυνατόν, διαδικτυακά.
Παρόλο που από τα δημοσιεύματα και τα δελτία Τύπου του Υπουργείου προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επίγνωση της υπερφόρτωσης, οι σχετικές ανακοινώσεις μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης στους πολίτες. Συγκεκριμένα με Δ.Τ. του ο κ. Υπουργός συνιστούσε την «υπεύθυνη» χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες κατά τiς ώρες αιχμής (9:00-18:00) και «δημιουργική απασχόληση» για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Από τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο, δεν προκύπτουν συγκεκριμένα μέτρα που να έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποφυγή υπορφόρτωσης των δικτύων, με δεδομένο μάλιστα ότι, όσο θα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, το επίπεδο του ψηφιακού αλφαβητισμού θα αυξάνεται καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας θα χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες για την εργασία, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία του.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πόσο υπερφορτωμένα είναι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας από την ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας;
2) Σε ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την επάρκεια του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Κάτσης Μάριος
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεΐμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Τζούφη Μερόπη
Τελλιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος