Με την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης μετέφερε την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων του τόπου, αναδεικνύοντας παράλληλα το γεγονός ότι πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο ανεπίκαιρο, που δε δίνει καμία απάντηση για την κρίση που κυοφορείται στην ελληνική ύπαιθρο και καμία προοπτική για το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας που η πανδημία έχει αναδείξει ως το σημαντικότερο πρόβλημα διεθνώς».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, ο αρμόδιος Υπουργός «νομοθετεί σαν να μην γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική ύπαιθρο, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του μόχθου, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, για παράδειγμα από το Μαλεβίζι, τη Μεσαρά, τη Πεδιάδα, το Μονοφάτσι, τη Βιάννο, το Τέμενος…».
Ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε αναλυτικά και στο θέμα των ελληνοποιήσεων προϊόντων, καθώς και στη διάταξη που εισάγεται για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης.
«Το βασικό πρόβλημα στο πεδίο των παράνομων ελληνοποιήσεων δεν είναι η απουσία βαρέων ποινών, που εσείς εισάγετε, αλλά η αναγκαιότητα συντονισμού και ο ενιαίος χαρακτήρας του συστήματος ελέγχων. Πεδίο ουσιαστικής πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων θα μπορούσε να ήταν η ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Η επιβολή αυστηρότερων ποινών όπως επιχειρείται, από μόνη της είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Περισσότερο προσπαθεί να κατασκευάσει επίπλαστα την εικόνα ενός αυστηρού κράτους που τιμωρεί τους παραβάτες, παρά συμβάλλει στη καταπολέμηση του φαινομένου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο πνεύμα της επίπλαστης σκλήρυνσης του κράτους που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, εντάσσεται και η διάταξη για τη βιομηχανική κάνναβη. «Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια σε σχέση με όσους έχουν ξεκινήσει να επενδύουν σε αυτή την ελπιδοφόρα καλλιέργεια. Το όφελος της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης για την εθνική οικονομία και την οικολογική ισορροπία της ελληνικής υπαίθρου είναι πολλαπλώς πιστοποιημένο από την επιστημονική κοινότητα. Θεωρείται προνομιακό πεδίο πειραματισμού για τις ιδέες της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η βιομηχανική κάνναβη δημιουργεί ένα πεδίο οιονεί άνθισης της ελληνικής μεταποίησης, στο ένδυμα, στο φάρμακο και αλλού, καθιστώντας την αποδοτικότερη καλλιέργεια με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της εθνικής οικονομία».