Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε πλήρη έλεγχο ότων των μετόχων στις νέες επιχειρήσεις που θα χορηγούν μικροπιστώσεις, η Νέα Δημοκρατία με αλλαγή στο νομοσχέδιο προτείνει να ελέγχονται μόνο δύο, πιθανώς αχυράνθρωποι που πίσω τους μπορεί να υπάρχουν πρόσωπα με ποινικές υποθέσεις ή που θα διακινούν βρώμικο χρήμα, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ταυτόχρονα, αποκλείεται η πρόσβαση στους Δήμους που οδηγούνται στα «ρουσφέτια» του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η αλληλέγγυα οικονομία.
Ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που έρχεται στη Βουλή βασίζεται στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που είχε συνταχθεί και είχε βγει στη δημόσια διαβούλευση το 2018 από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τότε ήταν να βοηθήσει πολύ μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα παράλληλα και εκτός τραπεζικού συστήματος, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά γνωρίζουμε την συμπεριφορά των συστημικών τραπεζών, παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, δεν θέλουν να βοηθήσουν στην πράξη, φαίνεται μέχρι και τώρα.
Οι μικροπιστώσεις είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένας νέος βραχίονας χρηματοδότησης που θα μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που ειδικά μετά την πανδημία χειμάζονται, με τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας, είπε ο κ. Μαμουλάκης. Η ιδέα έρχεται από το 1970 και το Μπαγκλαντές, όπου ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα για την «τράπεζα των φτωχών» πήρε το Νόμπελ Ειρήνης λίγα χρόνια μετά. Στην Ευρώπη ήρθε το 2001. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε τέτοια νομοθετήματα, υπάρχουν τρόποι στήριξης μέσω αυτού του παράλληλου συστήματος, όπως σημείωσε.
Μετά τις εκλογές, ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και υπάρχει σκοπιμότητα για αυτό. Ερχεται τώρα το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια με αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Φιλόδημο με το «Αντώνης Τρίτσης», είπε ο κ. Μαμουλάκης (για το οποίο λίγο νωρίτερα ο Κ. Πουλάκης εξήγησε αναλυτικά γιατί μετατρέπεται σε εργαλείο επιστροφής στο ρουσφετολογικό σύστημα).
Οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό της επιτελείο θυμίζουν τις πρακτικές του παλαιού συστήματος, όπως τόνισε. Το μεγαλύτερο ζήτημα στην νομοθέτηση των μικροχορηγήσεων είναι να βοηθηθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι συμπολίτες μας, αλλά χωρίς να νομιμοποιηθεί η τοκογλυφία. Τι έκαναν; Αφαίρεσαν την υποχρέωση ελέγχου του συνόλου των μετόχων για αυτές τις νεοσύστατες εταιρείες, κράτησαν μόνο δύο. Άρα είναι δυνατόν να υπάρχουν μπροστά πρόσωπα-σκιάχτρα και πίσω μέτοχοι με ποινικές υποθέσεις. Παράλληλα, δημιουργούνται συνθήκες μεταφοράς «βρώμικου χρήματος» μέσα από αυτές τις εταιρείες. Μπορεί το νομοσχέδιο να είναι σε σωστή κατεύθυνση στη φιλοσοφία του, αλλά με αυτή την ουσιαστική αλλαγή αλλάζει άρδην όλο το τοπίο.
Μεταξύ όλων των μικρότερων αλλαγών όπως ετερόκλητες διατάξεις για συνταξιούχους, επιπρόσθετες ελαφρύνσεις ΕΝΦΙΑ σε υψηλά εισοδήματα, κτλ., υπογράμμισε ότι ξεχωρίζει η εξαίρεση της πρόσβασης για τα σχήματα αλληλέγγυας οικονομίας. Βγήκαν εκτός οι Δήμοι, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, οι κοινωνικές, αλληλέγγυες οικονομίες. Αφήνουν μόνο τις ΑΕ αποκλειστικού σκοπού, που οι φήμες λένε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες, «στημένες» εταιρείες που περιμένουν πώς και πώς την νομοθέτηση για να εισβάλουν στην αγορά σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει, όπως ξεκαθάρισε.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.