Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.
Άμεσα αντέδρασε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην πρόσφατη δημοσιοποίηση της ύπαρξης αρχαίας στοάς στην περιοχή ανάμεσα στο Σκαλάνι και τα Σπήλια, η οποία αποτελεί μάλιστα και ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία της Ελλάδας.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Πάνου Σκουρολιάκου, ζητάει ενημέρωση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την προώθηση της προστασίας, της αρχαιολογικής έρευνας και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου.
«Ο τόπος μας κρύβει πολλούς θησαυρούς που, εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν σημαντικά το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ηρακλείου στην προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η εν λόγω σήραγγα υπερβαίνει σε μήκος τα 1.100 μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τις ανάγκες υδροδότησης του Χάνδακα κατά την Ρωμαϊκή εποχή, ενώ επαναχρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στο νησί. Το μνημείο εντυπωσιάζει για το μέγεθος του, που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία υδραγωγεία της Μεσογείου, αλλά και για την άριστη κατάσταση στην οποία είναι διατηρημένο. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του άγνωστου για πολλούς αρχαίου υδραγωγείου, αυτής της υπόγειας στοάς μοναδικού φυσικού κάλλους, μας οδηγεί στο να ζητήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησής της. Ευελπιστούμε ότι η αρμόδια Υπουργός θα αντιληφθεί τη σημασία του μνημείου και θα πράξει αναλόγως, σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου της Σήραγγας Σκαλανίου»
Πρόσφατα, ήρθε στην δημοσιότητα, στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου Κρήτης, η ανακάλυψη του σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου της «Στοάς στο Σκαλάνι». Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία στον Ελλαδικό χώρο.
Η εν λόγω σήραγγα υπερβαίνει σε μήκος τα 1.100 μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τις ανάγκες υδροδότησης του Χάνδακα κατά την Ρωμαϊκή εποχή, ενώ επαναχρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στο νησί. Το μνημείο εντυπωσιάζει για το μέγεθος του, που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία υδραγωγεία της Μεσογείου, αλλά και για την άριστη κατάσταση στην οποία είναι διατηρημένο.
Η δυνατότητα ανάλογων αρχαιολογικών μνημείων να αποτελέσουν σημεία πολιτισμικής αναφοράς και τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης τεκμαίρεται και από την παγκόσμια προσοχή που έχει λάβει π.χ. το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου το οποίο τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο». Εξυπακούεται ότι το μέγεθος και η σημασία του μνημείου καθιστά επιτακτική την ενασχόληση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιολόγηση της σημασίας του, την ακριβή χρονολόγηση του και, αν αυτό είναι δυνατόν, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του ευρύτερου κοινού σε αυτό.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση της προστασίας, της αρχαιολογικής έρευνας και την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου της Σήραγγας Σκαλανίου στο Ηράκλειο της Κρήτης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Σκουρολιάκος Πάνος