Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΧΑΡΗΣ
  • ΝΕΑ
  • Γνώμη
  • Videos
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
iSYRIZA

Pleese add the sidebar teamplate

  • Αρχική
  • /
  • Νέα
  • /
  • ΑΡΘΡΟ: Χωροταξικό και πολεοδομικό lockdown από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Facebook-f Linkedin-in Twitter Youtube

ΑΡΘΡΟ: Χωροταξικό και πολεοδομικό lockdown από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

11 Δεκεμβρίου 2020

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε στην Βουλή ο νέος νόμος για την χωροταξία και την πολεοδομία. Ένας νόμος που παρουσιάστηκε ως μια τομή στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και ως ένα άλμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από αυτό.

Ο νόμος Χατζηδάκης μέσα σε ένα σύννεφο φωτογραφικών διατάξεων και ρουσφετολογικών διευθετήσεων υποτίθεται ότι περιείχε τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα καταργούταν η εκτός σχεδίου δόμηση στη χώρα μας και θα επιταχυνόταν η διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε.

Η κυβέρνηση κατήργησε την εκτός σχεδίου δόμηση για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα και την διευκόλυνε για τις μεγάλες συγκεντρώσεις γης και την μεγάλη ξενοδοχεία στη χώρα. Αύξησε τους συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές για όλες τις τουριστικές μονάδες που θα έχουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις των διεθνών πρακτορείων και υποχρέωσε τα μεσαία στρώματα είτε να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους υποτιμημένη είτε να εκδώσουν, εντός 2ετίας, οικοδομικές άδειες για να μην χάσουν τα δικαιώματα που το παλαιό καθεστώς τους εξασφάλιζε. Αποτέλεσμα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής είναι το ότι σήμερα, στο όνομα της προστασίας του ελληνικού τοπίου, να συντελείται μια έκρηξη στην έκδοση οικοδομικών αδειών έξω από οργανωμένα οικιστικά σύνολα την ίδια στιγμή που κατακρημνίζεται η αξία της ιδιωτικής περιουσίας της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας.

Ως προς το σκέλος της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της οργάνωσης του πολεοδομικού ιστού η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που εξασφάλισε ήταν να αφαιρέσει την υποχρέωση τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να αφορούν το σύνολο του δήμου, εγκαταλείποντας έτσι οριστικά το όραμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Καμία μέριμνα για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των νέων πολεοδομικών σχεδίων, όπως και καμία μέριμνα για να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες bottlenecks στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση που καθυστερούν την πολεοδόμηση σε περιοχές που δέχονται οικιστικές πιέσεις.

Το χειρότερο όμως είναι η στάση της ΝΔ απέναντι στο καθεστώς δόμησης της χώρας. Την ίδια ώρα που ο κ. Χατζηδάκης δεν επεκτείνει τις ρυθμίσεις για τακτοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών για τους πολίτες, επιτρέπει στις τράπεζες να νομιμοποιήσουν τα ίδια ακριβώς ακίνητα αν έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους. Και την ίδια στιγμή που αυτοδιαφημίζεται ο κ. Μητσοτάκης ως προστάτης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλάζει ο οικοδομικός κανονισμός της χώρας με τρόπο τέτοιο ώστε από τούδε και εφεξής η «υπαρκτή» αυθαίρετη δόμηση, οι σοφίτες, οι ακάλυπτοι χώροι, τα πατάρια, να είναι νόμιμη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης και ο μελετητής/υφυπουργός τους είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον της χώρας μας.

Πρώτα «προστάτεψαν το περιβάλλον» καταστρέφοντας όλους τους φορείς προστατευόμενων περιοχών στη χώρα. Μετά «σώσανε» τη ΔΕΗ εκτινάσσοντας τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και καταστρέφοντας της αγορά των ΑΠΕ. Ύστερα πέτυχαν την «απανθρακοποίηση της χώρας» αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σήμερα ήρθε η ώρα να καταργήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση κινητοποιώντας τους πολίτες και τους μηχανικούς να χτίσουν όσο προλαβαίνουν εκτός πόλεις και να υπερβούν τους μέχρι σήμερα κανόνες και περιορισμούς στις κατασκευές εντός των επιβαρυμένων περιβαλλοντικά ελληνικών αστικών κέντρων.

Θα έπρεπε να ντρέπονται!

 

 

Πρώτη δημοσίευση, ieidiseis.gr 10/12/20

Share:
prev post next post

Αναζήτηση

Τελευταία Νέα

  • Η άμεση και καθολική αντίδραση της

    14 Απριλίου, 2021
  • Δυνατή οικονομία, ισχυρή κοινωνία. Αυτός είναι

    14 Απριλίου, 2021
  • Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας

    14 Απριλίου, 2021

Ιστορικό

  • Απρίλιος 2021
  • Μάρτιος 2021
  • Φεβρουάριος 2021
  • Ιανουάριος 2021
  • Δεκέμβριος 2020
  • Νοέμβριος 2020
  • Οκτώβριος 2020
  • Σεπτέμβριος 2020
  • Αύγουστος 2020
  • Ιούλιος 2020
  • Ιούνιος 2020
  • Μάιος 2020
  • Απρίλιος 2020
  • Μάρτιος 2020
  • Φεβρουάριος 2020
  • Ιανουάριος 2020
  • Δεκέμβριος 2019
  • Νοέμβριος 2019
  • Οκτώβριος 2019
  • Σεπτέμβριος 2019
  • Αύγουστος 2019
  • Ιούλιος 2019
  • Ιούνιος 2019
  • Μάιος 2019
  • Απρίλιος 2019
  • Μάρτιος 2019
  • Φεβρουάριος 2019
  • Ιανουάριος 2019
  • Δεκέμβριος 2018
  • Νοέμβριος 2018
  • Οκτώβριος 2018
  • Σεπτέμβριος 2018
  • Αύγουστος 2018
  • Ιούλιος 2018
  • Ιούνιος 2018
  • Μάιος 2018
  • Απρίλιος 2018
  • Μάρτιος 2018
  • Φεβρουάριος 2018
  • Ιανουάριος 2018
  • Δεκέμβριος 2017
  • Νοέμβριος 2017
  • Οκτώβριος 2017
  • Σεπτέμβριος 2017
  • Αύγουστος 2017
  • Ιούλιος 2017
  • Ιούνιος 2017
  • Μάιος 2017

Στον αέρα είναι πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής
νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, www.isyriza.gr.

ΚΑΝ΄ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ / ΚΑΝ΄ΤΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορεί τώρα κάθε προοδευτικός πολίτης να γίνει μέλος της μεγάλης και ανοικτής
οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το δικό του λιθαράκι στη νέα εποχή.
iSYRIZA
Tweets by Mamoulakis
FOLLOW US
ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

mamoulakis

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδε Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία! #συριζα_προοδευτική_συμμαχία #οικονομία #ανάπτυξη #κοινωνική_συνοχή #συριζα #hmamoulakis
Οικονομία, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη: Ο δρόμος της επανεκκίνησης.
Τρίτη 13 Απριλίου, ώρα 18.00: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκησ Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τους δασικούς χάρτες.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την χωρίς έλεγχο ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη κοινωνική αναστάτωση που προκλήθηκε.
Πρέπει να «παγώσει» η διαδικασία και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη συνδρομή Δήμων, Περιφέρειας, Συνεταιρισμών και ΟΠΕΚΕΠΕ. #συριζα #mamoulakis #heraklio #cretegreece #συριζα_προοδευτική_συμμαχία
“Αν δεν ξεχειλίζει η καρδιά του ανθρώπου από αγάπη ή θυμό, τίποτα δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο”.

Νίκος Καζαντζάκης

#mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι λαϊκές αγορές.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν καταστρέφουν μόνο τους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων και τους πωλητές. Επηρεάζουν άμεσα και τους καταναλωτές, όλους τους πολίτες, αφού καταστρατηγούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού.

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Η Ζιζού. Το δικό μας αδεσποτ Η Ζιζού. Το δικό μας αδεσποτάκι, με τον Αντώνη!

4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

#mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
Σκάκι στα χρόνια του Covid. Blitz Σκάκι στα χρόνια του Covid. Blitz με τον Κώστα Κλώκα. #mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
Η μπάλα στον Αντώνη... και κα Η μπάλα στον Αντώνη... και καρφώνει!

Οι όμορφες Κυριακές, φτιάχνουν τις καλύτερες Δευτέρες!

#mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
25η Μαρτίου: Ημέρα τιμής και 25η Μαρτίου: Ημέρα τιμής και υπερηφάνειας, μνήμης και περισυλλογής.

200 χρόνια μετά, το ζητούμενο δεν είναι να νοσταλγούμε το παρελθόν. Αλλά να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Για την επόμενη μέρα, όπου τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, θα θριαμβεύσουν ξανά.
Η ιστορία μας, είναι η δύναμή μας. Η αποφασιστικότητά μας, είναι το εφαλτήριο για την επόμενη μέρα.
Χρόνια πολλά!

#mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
Λίγα μόνο λεπτά από τον χρόνο μας, είναι αρκετά!  @aimodosia.pagni καθημερινά, στην πλ. Ελευθερίας.
#αιμοδοσία #aimodosia
Ο ήλιος ψηλότερα θ’ ανέβει Ο ήλιος ψηλότερα θ’ ανέβει σήμερα που ‘ναι Κυριακή…
Κ. Καρυωτάκης
Ο Γρύπας. Το μυθικό τέρας με Ο Γρύπας. Το μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού, το σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου.

#mamoulakis #hmamoulakis #greece #Ηρακλειο
Με τον Αντώνη και τον Μανώλη μαζί, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πετάξει. Και του χρόνου!
«Εξερευνώντας» τον κήπο με «Εξερευνώντας» τον κήπο με τον Μανώλη. Τον Βενιαμίν της οικογένειας.
2022: 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Η Κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει, υποτιμά και προσπαθεί να αποσιωπήσει τη σημασία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ζητάμε να ανακηρυχθεί άμεσα το 2022, ως Έτος Προσφυγικής Μνήμης με Ερώτηση που καταθέσαμε με τον @triantafyllidis_alexandros και 32 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece #μικραασία  #μικρασιατική_καταστροφή
Καὶ φοβᾶμαι ἀκόμη τῶν χερ Καὶ φοβᾶμαι ἀκόμη τῶν χεριῶν μου τὸ ἄγγιγμα στὶς πέτρες τοῦτες μὴν ἐπιτείνει τὴ φθορά, μὴν ἐπισπεύδει τῶν ἐρειπίων τὴν ἐρείπωση.
Άθως Δημουλάς
Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν, είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ.
Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ν/σ περί δημοσίων συμβάσεων, ενός νομοσχεδίου - οδοστρωτήρα για τη διαφάνεια, το περιβάλλον και τις περιοχές Natura, την Αυτοδιοίκηση και τις μικρές επιχειρήσεις.

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece
Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει | Pablo Neruda

Καλό μήνα!
Τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, για μπάλα με τον Αντώνη. Αξία ανεκτίμητη!
Περπάτημα στα χνάρια της ισ Περπάτημα στα χνάρια της ιστορίας.
Κυβερνητικά παιχνίδια με Κυβερνητικά παιχνίδια με την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου

Με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πληροφορίες περί ιδιωτικοποίησης ΚΑΙ του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου δικαίως προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις.

Στο καρνάγιο Ηρακλείου, με τον Λευτέρη Κορνάρο, πρόεδρο του Σωματείου Φίλων Νήσου Ντίας και ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα και ακολουθούν τη ναυτική μας παράδοση (22/2/21).

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece #συριζα_προοδευτική_συμμαχία
Στο Μουσικό και το Καλλιτεχ Στο Μουσικό και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου στις Γούρνες.

Δυο αναγνωρισμένα σχολεία με λαμπρή πορεία και εξαιρετικούς καθηγητές, που παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έχουν επιδείξει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. 
Τα προβλήματα, δυστυχώς, δεν λείπουν, με το κτιριακό ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα. Το Υπουργείο οφείλει να ακούσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ασχοληθεί σοβαρά και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Τις λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μαθητών και καθηγητών και θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Στην κατεύθυνση αυτή, είμαι διατεθειμένος να ενισχύσω τις όποιες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και να αναπτύξω νέες, έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

#συριζα #mamoulakis #hmamoulakis #syriza_proodeytiki_summaxia #greece #συριζα_προοδευτική_συμμαχία
Load More...
FOLLOW US

Μάθετε τα νέα
πρώτοι

xmamoulakis@gmail.com

Ηράκλειο Κρήτης
Πλατεία Κορνάρου 37 (1ος όροφος), ΤΚ 71201
2810226563

Αθήνα
Βουλής 4, ΤΚ 10562
2103251068
Fax: 2103706007

Ας γινουμε η αλλαγη που θελουμε να δουμε!