Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις ακριβότερες στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των μικρών και ΜμΕ, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Εν μέσω πανδημίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δοκιμάζονται σκληρά και τις προβλέψεις των φορέων της αγοράς να κάνουν λόγο για έως και 150.000 λουκέτα μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα έχει καταστεί μια από τις πλέον ακριβές χώρες της ευρωζώνης στον τραπεζικό δανεισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του φθηνού δανεισμού έχουν εξυπηρετήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ΜμΕ της χώρας όμως, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής και βασικούς κρίκους της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική απόφαση που υλοποιείται από την Κυβέρνηση και η οποία τις αφήνει έρμαιο στη δύνη της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Για τον σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να αναδείξουμε το μείζον πρόβλημα και εντός του Κοινοβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για αυτά τα αποτελέσματα των δήθεν παρεμβάσεών της, αλλά και άμεση αλλαγή πλεύσης. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την αμέριστη στήριξή μας και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουν ζωντανές».
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2020 τα επιτόκια νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκαν κατά 16 μονάδες βάσης, στο 3,08%, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξήθηκε στο 4,28%, από 3,63%. Μεγάλοι χαμένοι αυτής της κούρσας των επιτοκίων είναι οι μικρές επιχειρήσεις και τα δάνεια έως 250.000 €, όπου παρατηρείται αύξηση κόστους δανεισμού και επιτόκιο στο 5,99%, ενώ για δάνεια άνω του 1.000.000 € το επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στο 2,68%.
Σύμφωνα δε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα είναι η Τρίτη ακριβότερη χώρα στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, με μέσο επιτόκιο 3,32 %, το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και μάλιστα υπερδιπλάσιο του μέσου επιτοκίου (1,5%).