Με τη συμμετοχή και του Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων απ’ όλη την χώρα, με στόχο να συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, να ακουστεί η αγωνία των κοινωνικών εταίρων και να γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τελευταίος σταθμός αυτός των επαφών, ήταν η τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με εκπροσώπους φορέων της Ηλείας (του Επιμελητηρίου, των Εμπορικών, Επιχειρηματικών Συλλόγων και των Σωματείων Εστίασης) την Παρασκευή 26/2, με τη συμμετοχή του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, του Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Διονύση Καλαματιανού, του Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία Γιάννη Σαρακιώτη, του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνου του τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης Νίκου Σκορίνη και του Συντονιστή της Ν.Ε. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτη Φλεβοτόμου.
«Η πραγματικότητα εξακολουθεί να διαψεύδει κάθε κυβερνητικό πανηγυρισμό περί επιτυχούς αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η κατάσταση που βιώνουν οι πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι δραματική. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς, αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα και εμμένει σε αδιέξοδες πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία. Την καλούμε για πολλοστή φορά να αλλάξει τακτική, να αποδεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.».
Κατά τη τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν την αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία και τους έντονους προβληματισμούς τους. Η εστίαση βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ο τουρισμός έχει καταποντιστεί, το λιανεμπόριο υπολειτουργεί. Στη συζήτηση τέθηκε το ακανθώδες πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις μην επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η ελλιπής, μέχρι στιγμής, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, τονίστηκε το κρίσιμο ζήτημα των επιταγών, η μείωση της φορολογίας, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου, η ανάγκη για γενναία μείωση στο ποσό της επιστρεπτέας που θα πρέπει να επιστραφεί, η απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, η θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά τους, καυτηρίασαν τις ανεπαρκείς κυβερνητικές επιλογές, υπενθύμισαν τις προτάσεις που από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με απομείωση της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις, για την αναγκαιότητα να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία, ενώ τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο, που θα δίνουν τις λύσεις που απαιτούνται.