Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης Χάρης Μαμουλάκης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΧΑΡΗΣ
  • ΝΕΑ
  • Γνωμη
  • Videos
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
iSYRIZA

Pleese add the sidebar teamplate

  • Αρχική
  • /
  • Νέα
  • /
  • Μια πρόκληση και ένα ερωτηματικό για το 2021-2022

Facebook-f Linkedin-in Twitter Youtube

Μια πρόκληση και ένα ερωτηματικό για το 2021-2022

12 Σεπτεμβρίου 2021

Το οικονομικό έτος 2021-2022 ξεκινάει για την ελληνική οικονομία με μια μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Το ερωτηματικό, βεβαίως, έχει να κάνει με την ένταση και την έκταση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με την εκκίνηση του νέου οικονομικού έτους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν είναι σήμερα σε θέση να διακρίνουν αν το 2022 είναι το έτος επιστροφής στην κανονικότητα ή εάν θα είναι ο τρίτος χρόνος στον οποίο η οικονομία θα λειτουργεί σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης». Η αμφιβολία αυτή, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, έχει και άμεσες πολιτικές επιπτώσεις. Όσο περισσότερο κρατάνε τα έκτακτα μέτρα για την διαχείριση του κορωνοϊού τόσο περισσότερο μεταβάλλεται η θεσμική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με καθυστερήσεις και παλινωδίες, κατάφερε να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην ύφεση που την άνοιξη του 2020 απειλούσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, η ασκούμενη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ και η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητα επέτρεψε σε όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε επιθετικά δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές από μόνες τους δεν επαρκούσαν, όσο η ένταση και η έκταση της κρίσης γίνονταν εμφανής, για την «διάσωση» των ευρωπαϊκών οικονομιών. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020 πάρθηκε η απόφαση για την συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η θεσμική αυτή καινοτομία είναι, κατά την άποψη μας, ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που όλα τα κράτη της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας το ειδικό τους βάρος στο παγκόσμιο στερέωμα, προβαίνουν σε από κοινού δανεισμό και άρα αποδέχονται ότι η αμοιβαιοποίηση μέρους του δημόσιου χρέους αποτελεί μια αποδεκτή πολιτική επιλογή.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είχαν ούτε καθολική αποδοχή ούτε πάρθηκαν άνευ εντάσεων. Είναι ενδεικτικό του ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μόλις τον Απρίλιο του 2021 έδωσε το πράσινο φως για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την ίδια στιγμή που παράγοντες του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου καλούσαν για την σύντομη επιστροφή στους κανόνες της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Όμως, η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε υποχώρηση καθώς όλο και συχνότερα καθίσταται εμφανές ότι ασύμμετρες απειλές για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όπως η πανδημία ή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν δημόσιο χρήμα, διεθνή συνεργασία και σχέδιο για να αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και όχι επιμονή σε ξεπερασμένους, από την πραγματικότητα, δημοσιονομικούς κανόνες.

Η πρόκληση για την χώρα μας, βρίσκεται στην διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αποτελέσει και το βαρόμετρο της δυνατότητας ανάκαμψης της εκάστοτε εθνικής οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για το πως θα έπρεπε να συνταχθούν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο, ορθά έδιναν έμφαση σε τρείς πυλώνες: Τον πράσινο μετασχηματισμό, την ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγής και του δημοσίου και στην διαχείριση των κοινωνικών ανισοτήτων που εντείνονταν εκθετικά εν μέσω της πανδημίας και των παρατεταμένων lock down.

Τα προβλήματα για την χώρα μας εκκινούσαν από την στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε, χωρίς την εμπλοκή της δημόσιας διοίκηση και των παραγωγικών φορέων της χώρας, να συντάξει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Το κατατεθειμένο πλέον σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, παρόλο που φαίνεται να απαντά στις παραπάνω προτεραιότητες, στην πραγματικότητα αποτυπώνει τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ. Έτσι, ενώ το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το πρασίνισμα και την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, τα υποκείμενα που θα επωφεληθούν από αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν επί της ουσίας αποκλεισμένες. Ακόμα χειρότερα, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα μηχανισμό αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους επιδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, την ιδιωτική εκπαίδευση και την ιδιωτική ασφάλιση.

Ακόμα όμως και σε πεδία όπου το οι επιλογές του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να είναι συναινετικές, η κυβέρνηση της ΝΔ αποτυγχάνει. Έτσι, οι παρεμβάσεις για το περιβάλλον δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση των θεσμών διαχείρισης του, δεν περιέχουν αρκετούς πόρους για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ενώ η δασική προστασία περιορίζεται σε ένα πενιχρό ποσό για αναδασώσεις. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ενδεικτικές της επιτελικής ανικανότητας της παρούσας κυβέρνησης. Οι πυρκαγιές όμως είναι ενδεικτικές και του γεγονότος ότι η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της είναι εδώ για να μείνουν και ότι ο κρατικός μηχανισμός απαιτεί μια αντίστοιχη, γενναία, μόνιμη ενίσχυση σε αυτά τα πεδία.

Πρώτη δημοσίευση: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 11/09/21

Share:
prev post next post

Αναζήτηση

Τελευταία Νέα

  • Στις εκδηλώσεις για την 84η επέτειο

    11 Μαΐου, 2025
  • Το «πάρτυ» στην αγορά καυσίμων, στη

    11 Μαΐου, 2025
  • Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την απώλεια

    9 Μαΐου, 2025

Ιστορικό

  • Μάιος 2025
  • Απρίλιος 2025
  • Μάρτιος 2025
  • Φεβρουάριος 2025
  • Ιανουάριος 2025
  • Δεκέμβριος 2024
  • Νοέμβριος 2024
  • Οκτώβριος 2024
  • Σεπτέμβριος 2024
  • Αύγουστος 2024
  • Ιούλιος 2024
  • Ιούνιος 2024
  • Μάιος 2024
  • Απρίλιος 2024
  • Μάρτιος 2024
  • Φεβρουάριος 2024
  • Ιανουάριος 2024
  • Δεκέμβριος 2023
  • Νοέμβριος 2023
  • Οκτώβριος 2023
  • Σεπτέμβριος 2023
  • Αύγουστος 2023
  • Ιούλιος 2023
  • Ιούνιος 2023
  • Μάιος 2023
  • Απρίλιος 2023
  • Μάρτιος 2023
  • Φεβρουάριος 2023
  • Ιανουάριος 2023
  • Δεκέμβριος 2022
  • Νοέμβριος 2022
  • Οκτώβριος 2022
  • Σεπτέμβριος 2022
  • Αύγουστος 2022
  • Ιούλιος 2022
  • Ιούνιος 2022
  • Μάιος 2022
  • Απρίλιος 2022
  • Μάρτιος 2022
  • Φεβρουάριος 2022
  • Ιανουάριος 2022
  • Δεκέμβριος 2021
  • Νοέμβριος 2021
  • Οκτώβριος 2021
  • Σεπτέμβριος 2021
  • Αύγουστος 2021
  • Ιούλιος 2021
  • Ιούνιος 2021
  • Μάιος 2021
  • Απρίλιος 2021
  • Μάρτιος 2021
  • Φεβρουάριος 2021
  • Ιανουάριος 2021
  • Δεκέμβριος 2020
  • Νοέμβριος 2020
  • Οκτώβριος 2020
  • Σεπτέμβριος 2020
  • Αύγουστος 2020
  • Ιούλιος 2020
  • Ιούνιος 2020
  • Μάιος 2020
  • Απρίλιος 2020
  • Μάρτιος 2020
  • Φεβρουάριος 2020
  • Ιανουάριος 2020
  • Δεκέμβριος 2019
  • Νοέμβριος 2019
  • Οκτώβριος 2019
  • Σεπτέμβριος 2019
  • Αύγουστος 2019
  • Ιούλιος 2019
  • Ιούνιος 2019
  • Μάιος 2019
  • Απρίλιος 2019
  • Μάρτιος 2019
  • Φεβρουάριος 2019
  • Ιανουάριος 2019
  • Δεκέμβριος 2018
  • Νοέμβριος 2018
  • Οκτώβριος 2018
  • Σεπτέμβριος 2018
  • Αύγουστος 2018
  • Ιούλιος 2018
  • Ιούνιος 2018
  • Μάιος 2018
  • Απρίλιος 2018
  • Μάρτιος 2018
  • Φεβρουάριος 2018
  • Ιανουάριος 2018
  • Δεκέμβριος 2017
  • Νοέμβριος 2017
  • Οκτώβριος 2017
  • Σεπτέμβριος 2017
  • Αύγουστος 2017
  • Ιούλιος 2017
  • Ιούνιος 2017
  • Μάιος 2017

Στον αέρα είναι πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής
νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, www.isyriza.gr.

ΚΑΝ΄ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ / ΚΑΝ΄ΤΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορεί τώρα κάθε προοδευτικός πολίτης να γίνει μέλος της μεγάλης και ανοικτής
οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το δικό του λιθαράκι στη νέα εποχή.
iSYRIZA
Tweets by Mamoulakis
FOLLOW US
ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

mamoulakis

Instagram post 17935693505514039 Instagram post 17935693505514039
Έχω την χαρά τα τελευταία χρόνια να έχω βήμα στον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Έτσι και φέτος, κλήθηκα σε ένα πάνελ με εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα, να μιλήσω για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

#δεθ2022 #επιχειρείν #επενδύσεις #greece #thesaloniki #θεσσαλονίκη #destination #destinationgreece #investment #investmentstrategies #investmentproperty #mamoulakis
Αναχώρηση από Ηράκλειο για Αναχώρηση από Ηράκλειο για Θεσσαλονίκη. 
Σε λίγες ώρες θα είμαι ομιλητής στη ΔΕΘ για το "επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα".

#heraklion #crete #thessaloniki #airport 
#kazantzakisairport #makedoniaairport #departure #traveling #working #δεθ2022 #επενδύσεις
Περάσαμε και τον "κακό μας δ Περάσαμε και τον "κακό μας δαίμονα" την Τσεχία με μια τεράστια νίκη.
Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο. 
🇬🇷 Πάμε δυνατά Ελλάδα!

#my_national_team #eurobasket2022 
#basket #greece #mamoulakis
Στη γιορτή Μήλου στην πλατε Στη γιορτή Μήλου στην πλατεία Αγίας Τριάδας του Κρουσώνα που είναι θεσμός τα τελευταία χρόνια για το χωριό.
Και εκτός από τα μήλα και τις καταπληκτικές σπιτικές μηλόπιτες, γευτήκαμε και το υπέροχο, διάσημο κρητικό αντικριστό, πού βασίζεται στον αρχαίο τρόπο ψησίματος και κάνει την διαφορά.

#κρουσώνας #traditional #celebration #crete #heraklion #αντικριστό #culture #farmerslife #farmers #agriculture
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Μενέλαος Ι. Ξυλούρης 1914-1991 
Μια σημαντική ημέρα για τον Κρουσώνα. 
Τιμήσαμε έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, διαρκές και αέναο, στο πέρασμα των δεκαετιών. Έναν άνθρωπο σταθερό και αταλάντευτο στις αρχές του, μια προσωπικότητα που τις δύσκολες και σκοτεινές εκείνες εποχές, είχε το θάρρος, την παρρησία και την πολιτική τόλμη να προτάξει τα πιστεύω του και τις πολιτικές του θέσεις. Αλλά και έναν άνθρωπο ανιδιοτελή, που δεν είχε «μολυνθεί» από το «μικρόβιο» της ματαιοδοξίας και θεωρούσε σημαντικότερο το να πράττει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί γνώριζε ότι αυτό που έπραττε ήταν καλώς καμωμένο.

#κρουσώνας #ηράκλειο #heraklion #crete #βιβλιοπαρουσίαση #culture #history #cretanhistory #mamoulakis
Συναντήθηκα με αμπελοκαλλι Συναντήθηκα με αμπελοκαλλιεργητές σε αγροτικές εκτάσεις στον Προφήτη Ηλία και στο Κυπαρίσσι. Είδα από κοντά τις ζημιές που προκάλεσαν στην φετινή παραγωγή οι τελευταίες βροχοπτώσεις, συζήτησα με νέους αγρότες και ενημερώθηκα για όλες τις εξελίξεις στα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, για την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενή τομέα.

#crete #heraklion #viticulture #farmers #farmer #farmerlife #winegrower #vineyard #σταφύλια #grapes #nature #cretanlandscape #cretanculture
Λίγη ακόμη ανεμελιά πριν αν Λίγη ακόμη ανεμελιά πριν ανοίξουν τα σχολεία!

#sunday #sundayfunday #familytime #september #cart #hersonissos #heraklion #crete #fun #mamoulakis
🔴 Καλό μήνα! Συνεχίζουμε ε 🔴 Καλό μήνα!

Συνεχίζουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι, έτοιμοι να δώσουμε νέες μάχες εντός και εκτός Βουλής.
Για τους πολλούς. Για τους αδύναμους.
Γιατί αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα!

#september #heraklion #crete #priorities #solidarity #endofsummer #working #nonstop #mamoulakis
Έτοιμος για άλλη μια μάχη στην βουλή ως εισηγητής για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

#vouli #ναυπηγεία #ελευσίνα #shipyard #working #greekparliament #parliament #mamoulakis
Αρχαία Λύττος. Μία εκτεταμ Αρχαία Λύττος. 

Μία εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή της αρχαίας Λύττου ανέδειξε πλήθος σπουδαίων ευρημάτων, μία αρχαία πόλη που ήταν ιδιαίτερα ακμάζουσα τόσο στα κλασικά όσο και στα ρωμαϊκά και βυζαντινά έτη.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη της και η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ανασκαφικού της έργου.

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει δράση.

#lyttos #history #ancientgreece #ancientcrete #cretanculture #ανασκαφές #excavation #heraklion #υπουργείοπολιτισμού
Μεγάλη διπλή γιορτή του τόπ Μεγάλη διπλή γιορτή του τόπου μας, του Αγίου Τίτου.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

#heraklion #crete #orthodox #celebration #αγιοςτιτος #history #χάνδακας #μεγάλοκάστρο #mamoulakis
Οι εξελίξεις "τρέχουν", από βδομάδα μας περιμένει πολλή δουλειά. 
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

#auguste #weekend #thoughts #weekendvibes #instamood #instagood #instalike #crete #heraklion #nonstop
Τιμή στην μνήμη των Ηρώων του Σοκαρά

Ο Σοκαράς τιμά τους Ήρωές του, η Κρήτη τιμά τους Εθνομάρτυρές της, με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη.
Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, για να μαθαίνουν όλοι για τη γενναιότητα και το θάρρος των προγόνων μας. Για να μην ξεχαστούν ποτέ τα ειδεχθή εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Αθάνατοι!

#αθανατοι #ήρωες #1944 #crete #κατοχη #δενξεχνω #ολοκαύτωμα #πεσόντες
Ένα από τα μεγάλα προσκυνήμ Ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου στην Κρήτη, είναι η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές του Δήμου Χερσονήσου, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Το βυζαντινό μοναστήρι με τις  σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού,  ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια και σήμερα «φοράει» τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν κάθε χρόνο να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Παναγίας, και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες που γίνονται σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

#παναγία #15αυγουστος #δεκαπενταυγουστος #hersonissos #κατανυξη #γιορτή #crete
Παραμονή δεκαπενταύγουστου.
Εκεί στον νότο…

#auguste #summer #instamood #coffee #southcrete #crete #weekend #family #familytime #15αυγουστος
"Θέλω να δω τ’ άστρο του κόσ "Θέλω να δω τ’ άστρο του κόσμου
μέσα απ’ τα μάτια ενός πιτσιρικά"…..

Με τον Αντώνη και την υπόλοιπη οικογένεια, κάπου στο νότο!

#summervibes #summer #vacation #south #crete #southcrete #family #friends #fullmoon #fullmoon2022 #auguste #mamoulakis
Όλοι για το Αρκαλοχώρι!

"Όταν μυρίζω ανθρωπιά θαρρώ ότι ζω ατελείωτα χρόνια"

Από την συναυλία του Γιάννη Χαρούλη που "έθρεψε" την ψυχή μας χθες βράδυ με τα τραγούδια και τις μουσικές του!

@giannisharoulis

#χαρουλης #συναυλία #crete #culture #concert #cretanmusic #mamoulakis
Από την επίσκεψή μου στην 21 Από την επίσκεψή  μου στην 21η έκθεση κρητικών προϊόντων οικοτεχνίας- χειροτεχνίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Πολλά Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης που με πολύ κόπο και αγάπη πασχίζουν για την εξέλιξη των παραδοσιακών  επαγγελμάτων.

 Με μεράκι  τα διατηρούν αναλλοίωτα, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και μεθόδους κυκλικής οικονομίας για να δώσουν ξανά ζωή σε παραδοσιακά αντικείμενα προβάλλοντας τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο.

#crete #cretanproducts #cretanculture #cultures #heraklion #womenpower #recycle  #circulareconomy #art #cretanart #local #mamoulakis
Ακρόπολη: Εκπαιδευτική βόλτα με τον Αντώνη, πάνω από την Αθήνα....

#akropolis #parthenon #propilaia_acropolis #irodouattikou #erechtion #akropolismuseum #athens #culture #ancientgreece #ancienthistory #mamoulakis
Καλό μήνα! Με υγεία και δύνα Καλό μήνα!
Με υγεία και δύναμη για τη νέα αρχή!

#auguste #vouli #syntagma #athens #mamoulakis
Κυριακή στην Αθήνα!
Οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις θα μπουν για λίγο σε παύση, το έργο δεν σταματά ποτέ! 
Να έχετε μια όμορφη μέρα!

#sunday #athens #athensgreece #vouli #mamoulakis #athensdowntown
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

FOLLOW US

Μάθετε τα νέα
πρώτοι

xmamoulakis@gmail.com

Ηράκλειο Κρήτης
Μάχης Κρήτης 3, ΤΚ 71303
2810226563

Αθήνα
Βουλής 4, ΤΚ 10562
2103251068
Fax: 2103706007

Ας γινουμε η αλλαγη που θελουμε να δουμε!