Την απαράδεκτη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και οι Αν. Τομεάρχες, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, η μη καταβολή του υπολειπόμενου 10% της εγκεκριμένης για το 2021 τακτικής επιχορήγησης προς τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να επιλύσει. Μάλιστα, οι τρεις Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραθέτουν την επιστολή της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, εντός της οποίας υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων (ΥΠ.ΑΝ.Ε. & Υπ. Οικονομικών), αλλά και κατανόησης των ανελαστικών υποχρεώσεων των ερευνητικών φορέων».
Οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης επισημαίνουν ότι «το ύψος της εν λόγω τακτικής επιχορήγησης είναι ούτως ή άλλως μειωμένο, καθώς τα τελευταία δύο έτη έχει επιβληθεί στα Ερευνητικά Κέντρα να εμφανίζουν συνοπτικούς προϋπολογισμούς στο ύψος του 2018, κατά παράβαση των πραγματικών προϋπολογισμών που συντάσσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, και επιπλέον να είναι και κατά 6% πλεονασματικοί». Συνεπώς, η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων» είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη, καθότι «η πλειοψηφία των ερευνητικών κέντρων καλύπτει με την τακτική επιχορήγηση αποκλειστικά τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ όταν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά κατευθύνονται προς την κάλυψη λειτουργικών ή εκτάκτων αναγκών, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία τους».
Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι Βουλευτές, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι “η στήριξη του επιστημονικού κόσμου” περιορίζεται μόνο στα λόγια και όχι στην έμπρακτη στήριξη των Ερευνητικών Κέντρων», ενώ εν συνεχεία διερωτώνται: «Άραγε με αυτές τις πολιτικές θα αντιστρέψει το brain drain η Ν.Δ.; Έτσι θα αναδείξει τη χώρα σε «προορισμό για την Καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως μας υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;»
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα: «Απαράδεκτη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων»
Η μη καταβολή του υπολειπόμενου 10% της εγκεκριμένης για το 2021 τακτικής επιχορήγησης προς τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας είναι σαφώς απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ένα ακόμη παράδειγμα κυβερνητικής πολιτικής στην Έρευνα που κινείται απολύτως προς την αντίθετη κατεύθυνση των όσων ο Πρωθυπουργός διακήρυττε μόλις πριν ένα έτος για τους κυβερνητικούς στόχους «ανάδειξης της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη» και «ενίσχυσης της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης και υποβοήθησης κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain».[1]
Στον αντίποδα του εν λόγω αφηγήματος της Κυβέρνησης, όπως επισημαίνει η Σύνοδος Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων σε επιστολή της: «Διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων (ΥΠΑΝΕ & Υπ. Οικονομικών), αλλά και κατανόησης των ανελαστικών υποχρεώσεων των ερευνητικών φορέων».[2] Όπως τονίζεται, το ύψος της επιχορήγησης είναι ούτως ή άλλως μειωμένο, καθώς τα τελευταία δύο έτη έχει επιβληθεί στα Ερευνητικά Κέντρα να εμφανίζουν «συνοπτικούς προϋπολογισμούς στο ύψος του 2018, κατά παράβαση των πραγματικών προϋπολογισμών που συντάσσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, και επιπλέον να είναι και κατά 6% πλεονασματικοί».
Προφανώς, το επιχείρημα των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με το οποίο οι φορείς διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα, είναι απαράδεκτο καθώς η πλειοψηφία των ερευνητικών κέντρων καλύπτει με την τακτική επιχορήγηση αποκλειστικά τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ όταν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά κατευθύνονται προς την κάλυψη λειτουργικών ή εκτάκτων αναγκών, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία. Είναι δε αδιανόητο τα Ερευνητικά Κέντρα να ωθούνται στην κακοδιαχείριση, με υπαιτιότητα του αρμοδίου Υπουργείου, το οποίο αποφεύγει να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, μη καταβάλλοντας μέρος του ήδη εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2021. Είναι απαράδεκτη η υπονόμευση του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενόσω η σημερινή Κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ανάγκη διαρκούς στήριξης του επιστημονικού κόσμου.
Επειδή η κωλυσιεργία στην πλήρη απόδοση της τακτικής επιχορήγησης δε συνάδει με το στρατηγικό στόχο της χώρας να στηρίξει τον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Επειδή υφίσταται σαφής κίνδυνος για τη βιώσιμη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την άμεση απόδοση προς τα Ερευνητικά Κέντρα του υπολειπόμενου 10% της τακτικής επιχορήγησης για το 2021; Αν ναι, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας λήψης των απαραίτητων σχετικών πρωτοβουλιών;
2. Για ποιο λόγο έχει επιβληθεί, κατά τα τελευταία δύο έτη, στα Ερευνητικά Κέντρα να παρουσιάζουν υποχρεωτικά προϋπολογισμούς στο ύψος του 2018 και μάλιστα πλεονασματικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απολύτως στρεβλή εικόνα για την οικονομική κατάστασή τους;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χαρίτσης Αλέξης
Μαμουλάκης Χάρης
[1] https://primeminister.gr/2020/12/30/25556
[2] Επιστολή Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων με τίτλο «Επείγουσες παρατηρήσεις της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων & Τεχνολογικών Φορέων σχετικά με την καταβολή του 10% της τακτικής επιχορήγησης 2021» προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστο Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιο Κυριαζή, απεσταλμένη στις 24/11/2021.