Στη Βουλή το θέμα με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη
Τα σοβαρά προβλήματα που αναδείχτηκαν με την εφαρμογή του Κτηματολογίου στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των Τομεαρχών Σωκράτη Φάμελλου και Μάριου Κάτση, καθώς και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.
«Οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού βρίσκονται ενώπιων δυσάρεστων εκπλήξεων με τη διαδικασία του κτηματολογίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πολλά προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια, τα οποία αφορούν περιπτώσεις κλήρων αγροκτήματος για τους οποίους υφίστανται νομικά ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αλλά και περιπτώσεις που το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παραχωρήσεις δημοτικών κληροτεμαχίων σε ιδιώτες και άλλους φορείς, εξοφλήθηκε το τίμημα, αλλά συντάχθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας που δεν είναι νομικά ισχυροί, αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε την κυριότητα των συγκεκριμένων ακινήτων. Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει ευελιξία και να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, στην εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο για την απευθείας εκποίηση αλλά αδυνατούν να συνάψουν συμβόλαιο, για όσους δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στο νόμο αλλά πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς και για τους ιδιοκτήτες που τους παραχώρησε ακίνητα το Ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι δεν είχε την κυριότητά τους.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με θέμα: «Κτηματολόγιο και ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα προκύψουν για τη Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης».
Στις 22 Νοεμβρίου 2021 ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεταξύ άλλων περιοχών, και για τη Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας λήγει στις 22.02.2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 23-5-2022 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την κτηματογράφηση της εν λόγω περιοχής αναμένεται να είναι πολλά. Ειδικά, αναφέρονται οι περιπτώσεις κλήρων αγροκτήματος για τους οποίους υφίστανται νομικά ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Πιο συγκεκριμένα, το 1935, με την υπ’αριθμ. 64625 (Β’ 107/27.07.1935) Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, εγκρίθηκε η οριστική διανομή αγροκτημάτων τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Νέας Αλικαρνασσού, και κατόπιν, το 1937, μετεγγράφηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι η κυριότητα επί των κληροτεμαχίων της Νέας Αλικαρνασσού η οποία αμφισβητήθηκε από το Ελληνικού Δημόσιο αναγνωρίστηκε δικαστικώς με αποφάσεις τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια των ετών σημειώθηκαν καταπατήσεις των κληροτεμαχίων τόσο από ιδιώτες όσο και από κρατικούς φορείς. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρανασσού, λαμβάνοντας υπόψη τους ν.2130/1993, ν.1080/1980 και 127/1975, προσπάθησε με αποφάσεις που έλαβε το 1995, 1997 και 1998, να επιλύσει το πρόβλημα των καταπατήσεων από ιδιώτες προχωρώντας στην υπό προϋποθέσεις εκποίησή τους καθορίζοντας τίμημα ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη θέση των καταπατημένων εκτάσεων. Ωστόσο, και παρά την εξόφληση του τιμήματος, η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταβίβασης προς τους ιδιώτες δεν ήταν πάντοτε εφικτή καθώς υφίστανται νομικά κωλύματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις εκτάσεων που: αποτελούσαν τμήμα κληροτεμαχίου και ήταν εκτός σχεδίου πόλεως, ήταν εντός σχεδίου πόλεως αλλά είχαν εκτελεστεί σε αυτά αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες δε μπορούσαν να τακτοποιηθούν αφού ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού, δεν ήταν αυτός που ανήγειρε τα αυθαίρετα κτίσματα. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι καταπατητές δεν πρόλαβαν εμπροθέσμως είτε να καταθέσουν αίτηση, είτε να πληρώσουν το ποσό που είχε ορισθεί.
Στις παραπάνω προβληματικές περιπτώσεις προστίθενται και αυτές που το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε παραχωρήσεις τμημάτων των δημοτικών κληροτεμαχίων σε ιδιώτες και άλλους δημόσιους φορείς. Έτσι, συντάχθηκαν τίτλοι ιδιοκτησία νομικά μη ισχυροί αφού η παραχώρηση έγινε από κάποιον τρίτο, εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο, που όμως δεν είχε την κυριότητα των ακινήτων.
Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι κατά την κτηματογράφηση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης δικαιωμάτων αλλά και της ευελιξίας που θα πρέπει να επιδείξει ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση τέτοιων δύσκολων περιπτώσεων όπως των κληροτεμαχίων ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να βρείτε, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, μία λύση τόσο για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο για την απευθείας εκποίηση, αλλά αδυνατούν να συνάψουν συμβόλαιο, όσο και για όσους δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στο νόμο αλλά πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια;
2. Πως θα επιλυθεί το ζήτημα με τους ιδιοκτήτες που τους παραχωρήθηκαν ακίνητα από το ελληνικό δημόσιο παρότι δεν είχε την κυριότητα επί αυτών;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Κάτσης Μάριος
Φάμελλος Σωκράτης
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νίκος