Την αδικαιολόγητη διακοπή της δράσης Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 34 ακόμη Βουλευτών.
«Μια από τις πιο καθοριστικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, ήταν η δράση Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η κυβερνητική απόφαση να μην αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης και να απορριφθούν 806 αιτήσεις για ώριμα επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Καλούμε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να προχωρήσει στην ένταξη των ώριμων επενδυτικών σχεδίων μέσα από αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και παράλληλα, να προχωρήσει στην έκδοση νέων δράσεων μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Αδικαιολόγητη διακοπή της δράσης Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»
Μια από τις περίοπτες παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχε αποτελέσει η δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας». Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στη βελτίωση της θέσης των εν λόγω επιχειρήσεων, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού τους εξοπλισμού και την πιστοποίηση νέων προϊόντων. Ο αρχικός της προϋπολογισμός έφτανε τα 400 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και η επιδότηση έφτανε από 50% έως 65% του κόστους επένδυσης. Η επιτυχία της δράσης ήταν αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίστηκε και από την παρούσα κυβέρνηση που έσπευσε να την υιοθετήσει καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν υπερέβησαν τα διαθέσιμα κονδύλια.
Τον Ιανουάριο του 2021, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωνε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ότι, εξαιτίας της εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης στις περιφέρειες Αττικής, Δυτική Μακεδονίας, Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπερέβαιναν το αρχικώς προσυπολογιζόμενο πόσο δεν θα αξιολογούνταν σε πρώτη φάση. Σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 21-5-2021 σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, το Υπουργείο απολογούμενο για τη μη αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης απάντησε ότι κάτι τέτοιο προϋπέθετε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, προ και μέχρι της κάλυψης του ποσού που είχε προϋπολογισθεί. Ωστόσο, με την απάντηση του ο Υπουργός άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και οι εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπερέβαιναν τα διαθέσιμα κονδύλια με επιπλέον πόρους. Δυστυχώς, όμως, και παρά την παραπάνω απάντηση, με την από 10/01/2022 απόφαση του το Υπουργείο προχώρησε στην απόρριψη όλων των εκκρεμών εμπρόθεσμων προτάσεων για την δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», ήτοι 806 αιτήσεων ώριμων επενδυτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ.
Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως ανορθολογική και, αν δεν είναι το αποτέλεσμα διοικητικού λάθους, τότε αποδεικνύει την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μια εποχή που βρίσκονται αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση και υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της οικονομικής ζωής. Έρχεται, δε, σε συνέχεια της αδυναμίας δημιουργίας οποιουδήποτε καινούργιου χρηματοδοτικού εργαλείου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά την τελευταία 2ετία, αποδεικνύοντας ότι, στην πραγματικότητα, ο οικονομικός στραγγαλισμός της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελεί συνειδητή επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφασή του η και να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης των ώριμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» μέσα από αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων δράσεων μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Χαρίτσης Αλέξης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία