Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με την συνυπογραφή 11 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Την κυβερνητική αδράνεια στην ολοκλήρωση του φράγματος του ποταμού Πλατύ αναδεικνύει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με την συνυπογραφή 11 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Την ώρα που η πεδιάδα της Μεσσαράς και ο νότιος νομός Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, τα νερά του ποταμού Πλατύ παραμένουν αναξιοποίητα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβασή μας παραμένουν στον αέρα και οι τοπικές κοινωνίες στα νότια των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης παραμένουν στο περίμενε, παρά την εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Υπουργός οφείλει να απολογηθεί και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: «Απόλυτη κυβερνητική αδράνεια στην ολοκλήρωση του φράγματος του ποταμού Πλατύ»
Όπως είναι γνωστό, τα νερά του ποταμού Πλατύ παραμένουν αναξιοποίητα την ώρα που η πεδιάδα της Μεσσαράς και ο νότιος νομός Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Οι τοπικές κοινωνίες στις νότιες περιοχές των πρώην νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης εδώ και χρόνια ευελπιστούν στην ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Πλατύ ως μια απάντηση στην εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού.
Η αρχική μελέτη για την υλοποίηση του φράγματος του ποταμού Πλατύ χρονολογείται από το 2009, ενώ το 2013 το ΥΠΑΤ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τις περιβαλλοντικές του αδειοδοτήσεις του. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση απαντώντας στην χρόνια στασιμότητα του έργου μετέφερε την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση του στο Υπουργείο Υποδομών ενώ παράλληλα αναγνώρισε την σημασία του ως έργου εθνικού ενδιαφέροντος.
Τον Οκτώβριο του 2020 η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την πρόοδο της δημοπράτησης του έργου και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομβρίας στην περιοχή. Με την από 31/03/2021 απάντηση του ο Υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στις τοπικές αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής ως αιτία για τις όποιες καθυστερήσεις και σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του υπό συζήτηση έργου σε δύο επί μέρους σκέλη: πρώτον, του α) «Έργα Φράγματος Πλατύ Νομού Ρεθύμνου Με Αγωγό Μεταφοράς Προς Μεσσαρά Και Αρδευτικά Δίκτυα Ν. Ρεθύμνης» και β) του «Νέα Μελέτη Για φράγμα Γερακαρίου Δήμου Αμαρίου Και Άρδευση Νέων Εκτάσεων Κατά Μήκος Του Αγωγού Μεταφοράς Προς Μεσσαρά και Περιοχών Γερακαρίου». Τα δύο έργα, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Υπουργού, θα διαχωριζόταν καθώς το δεύτερο δεν είχε την απαραίτητη μελετητική ωριμότητα πέρα από μια αναγνωριστική γεωλογική μελέτη. Έτσι, ως άμεσοι στόχοι τέθηκαν α) από την μια η προκήρυξη τεχνικής μελέτης συνολικού κόστους 1.000.000 ευρώ για την «Νέα Μελέτη…» και β) από την άλλη η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το Φράγμα του Πλατύ ποταμού που θα τροποποιούσε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου όπως αυτά είχαν συνταχθεί κατά το παρελθόν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, η σύμβαση του τεχνικού συμβούλου έχει ήδη λάβει 4 παρατάσεις και επί της παρούσης δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για την ολοκλήρωση της και την επιτυχή προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου, ενώ και η νέα τεχνική μελέτη για την περιοχή Γερακαρίου δεν προκύπτει από καμία πληροφορία ότι βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην δημοπράτηση του έργου του φράγματος του ποταμού Πλατύ και, αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;
2) Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο ανομβρίας στις περιοχές της Μεσσαράς και του νοτίου Ρεθύμνου;
3) Για ποιο λόγο έχουν δοθεί 4 παρατάσεις στην σύμβαση του τεχνικού συμβούλου που ανέλαβε να τροποποιήσει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Έργα Φράγματος Πλατύ Νομού Ρεθύμνου Με Αγωγό Μεταφοράς Προς Μεσσαρά Και Αρδευτικά Δίκτυα Ν. Ρεθύμνης»;
4) Σε τις στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης «Νέα Μελέτη Για φράγμα Γερακαρίου Δήμου Αμαρίου Και Άρδευση Νέων Εκτάσεων Κατά Μήκος Του Αγωγού Μεταφοράς Προς Μεσσαρά και Περιοχών Γερακαρίου»;
5) Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση συνολικά για το έργα του ποταμού Πλατύ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Δρίτσας Θοδωρής
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Μάλαμα Κυριακή
Ξανθός Ανδρέας
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος (Πάνος) Παναγιώτης