Χάρης Μαμουλάκης: «Σε θετική κατεύθυνση η Οδηγία, σε σταθερά αρνητική κατεύθυνση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με άσχετες τροπολογίες στο παρά πέντε»
Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου που προβλέπει την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών. Ο Γενικός Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα σημεία που έπρεπε να βελτιωθούν, ασκώντας κριτική για την καθυστέρηση νομοθέτησης, καθώς και για άσχετες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο παρά πέντε από την Κυβέρνηση ΝΔ.
Πιο αναλυτικά, ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε έντονη κριτική για μεταμεσονύκτια τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και αφορούσε το Ελληνικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Πρόκειται για την 18η τροπολογία που φέρνετε για το Ελληνικό. Περισσότερες είναι οι τροπολογίες, από τα κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί! Προχωρείτε σε μια συνεχόμενη νομοθέτηση, αλλάζετε διαρκώς το πεδίο. Αν υπήρχε προ ετών αυτή η γνώση από τον ανταγωνισμό, ότι θα υπάρχει δηλαδή τέτοια φιλική, εντός ή εκτός εισαγωγικών, προσέγγιση της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη επένδυση, ίσως θα είχαμε καλύτερους όρους.». Τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον πρέπει πάντοτε να είναι στον κεντρικό πυρήνα της σκέψης της Πολιτείας και μιλώντας και ως πολιτικός μηχανικός, καυτηρίασε το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εμπλέκεται σε ζητήματα χωροταξίας, υπερκαλύπτει αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποφασίζει για ζητήματα πολεοδομικών θεμάτων. Τέτοια είναι η έγκριση από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης (!) των όρων εισόδου – εξόδου από το Ελληνικό, η νέα αλλαγή στο μέγιστο ύψος των κτιρίων, οι χρήσεις γης και οι θέσεις στάθμευσης.
«Η συγκεκριμένη επένδυση, τρία περίπου χρόνια μετά, βρίσκεται ακόμη στο μηδέν όσο αναφορά το κατασκευαστικό της στάδιο» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Συνεχείς οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για να ωφεληθεί ο ανάδοχος, χωρίς να υπάρχει τίποτα που να δίδει πρόσθετη αξία στο ελληνικό Δημόσιο. Τώρα τροποποιείτε για πολλοστή φορά το ύψος των κτιρίων και των εγκαταστάσεων και αναφέρετε ‘’κατασκευές χωρίς περιορισμό ύψους’’ στα περισσότερα κτίρια! Έχουμε δηλαδή μια μεταγενέστερη της συμφωνίας παρέμβαση, υπέρ του αναδόχου, που αυξάνει το ύψος των κτιρίων. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ασάφεια το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για τις σημάνσεις ασφαλείας. Θα είναι η οικεία Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος; Ή το Υπουργείο Ανάπτυξης, ως Υπουργείο – σκούπα της διαδικασίας;».
Ο Χάρης Μαμουλάκης, επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καυτηρίασε την καθυστερημένη νομοθέτησή της από την πλευρά της Κυβέρνησης, παρουσιάζοντας παραδείγματα άλλων χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ολλανδία, Πορτογαλία, κ.α.), που την έχουν ενσωματώσει από τον Νοέμβριο του 2021.
Αναφερόμενος σε επί μέρους ζητήματα του σχεδίου νόμου, ο Γενικός Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι όπως καταγγέλλουν οι παραγωγικοί φορείς, ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει αποτύχει, δεν υπάρχουν μειώσεις τιμών, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές. Οπότε, μια εκ βάθρων νέα προσέγγιση, είναι επιβεβλημένη. Σχετικά με τα πρόστιμα και αφού τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν οι μικρές επιχειρήσεις, που βιώνουν έντονα τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, την πληθωριστική κρίση, αλλά και τον αποκλεισμό από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με ευθύνη της Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος της Πολιτείας για την εφαρμογή του νόμου, κάτι που αναδεικνύει και την αναγκαιότητα στελέχωσης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς – ΔΙΜΕΑ με το απαραίτητο προσωπικό.