Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Χάρης Μαμουλάκης, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Στο Στρατηγικό Συνέδριο με τίτλο «Επιμελώς Επιχειρείν 2022» που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Τρίτη 17/5, παρευρέθηκε και μίλησε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, ως εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού εξέφρασε την οικειότητα που αισθάνεται λόγω και του ότι ο ίδιος είναι μέλος του ΤΕΕ και του Ε.Β.Ε. Ηρακλείου, εξήρε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως επιστημονικών συμβούλων της Πολιτείας, διαμεσολαβητών ανάμεσα στο κράτος και την αγορά, αλλά και ως σημεία συνάντησης και συλλογικής εκπροσώπησης των ενεργών παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στον έντονο προβληματισμό που κυριαρχεί εξαιτίας του οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην σκιά της χειρότερης πληθωριστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, λέγοντας: «Η Κυβέρνηση επιμένει ότι οι πιέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα οικονομικών εξωτερικοτήτων, αυτό όμως με κανένα τρόπο δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Ευθύνες που σχετίζονται για παράδειγμα με την απροθυμία της να μπουν όρια στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, με την άρνηση να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα, με την συνειδητή απόφαση να μην αναλάβει μισή πρωτοβουλία για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο και στα δημόσια έργα.».
Επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πάντα μιας μορφή αναδιανομής εισοδήματος από τους ασθενέστερους προς τις οικονομικές ελίτ και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς κλάδους και ομίλους που διατηρούν ολιγοπωλιακή θέση σε επί μέρους τμήματα της παραγωγικής δομής, αναφέρθηκε στο ότι όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θεωρούν ως κλειδί για την έξοδο από την κρίση, την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εκφράζει τις πολιτικές επιθυμίες της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει π.χ. 1 δισ για φωτοτυπίες, μισό δισ για νέες μετεκπαιδεύσεις τύπου ‘’Σκόιλ Ελικίκου’’ και άλλες τέτοιες φαιδρές πρωτοβουλίες, ενώ απουσιάζουν από τον σχεδιασμό, για παράδειγμα, τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την στροφή της μεταποίησης σε πράσινες κατευθύνσεις και στην κυκλική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης και στην ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να υλοποιήσει εντός των προθεσμιών που η ίδια έθεσε, τις αιρεσιμότητες που η ίδια επέλεξε για την εκταμίευση των σχετικών πόρων, με την πρώτη εκταμίευση να γίνεται μόλις πριν από 2 μήνες. «Σας υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση προέβλεπε στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,6 δισ ευρώ για το 2022. Στον προϋπολογισμό του 2022 για την ίδια χρονιά οι στόχοι αυτοί είχαν «κουρευτεί» στα 600 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο δε, οι εκταμίευση πόρων δεν είχαν ακόμα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ.».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Η παρούσα κρίση είναι πολυπαραγοντική. Αποτελεί συνέχεια του διεθνούς οικονομικού σοκ του κορονοϊού αλλά και της διακύμανσης της τιμής των πρώτων υλών που ακολούθησαν. Κι επειδή η ένταση, η έκταση και οι απρόβλεπτες συνέπειες της είναι αιτία του πολέμου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νέο τοπίο της διεθνούς οικονομικής σκηνής και κατ’ επέκταση του ελληνικού επιχειρείν, θα διαμορφωθεί μετά το τέλος του. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά όλοι μας να ελπίζουμε και να ευχόμαστε για μια γρήγορη αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Και να ευχόμαστε επίσης η χώρα μας, να είναι μεταξύ των δυνάμεων που θα συμβάλουν στην ειρήνη στην περιοχή και στην διεθνή γεωπολιτική σταθερότητα.».
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ, του κτίριο του ΕΒΕΑ, υπήρξαν τοποθετήσεις από Υπουργούς της Κυβέρνησης, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των Επιμελητηρίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών ομίλων και στελεχών επιχειρήσεων.