Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Τον κίνδυνο μετατροπής της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο προσανατολισμένο να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 16 ακόμη Βουλευτών.
«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται να φέρει στη Βουλή την σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ και την οποία έχουμε ζητήσει με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να μετατρέψει την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μια στρατιωτική εγκατάσταση με πυκνή, καθημερινή δραστηριότητα, μέσα σε κατοικημένη περιοχή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του Ελληνικού Στρατού στο νησί, η παραπάνω είδηση αποτελεί αρνητική εξέλιξη στην προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη και πράσινη πόλη. Ταυτόχρονα, δεσμεύει μια πολύ σημαντική έκταση και, ενδεχομένως, μια τέτοια εξέλιξη να αποτελεί παραβίαση της σύμβασης χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου, μέσω την ΕΤΕπ.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Θα γίνει η έκταση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στρατιωτική βάση;»
Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή, ως έργο ΣΔΙΤ, του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στην τοποθεσία Καστελίου στην Κρήτη. Για την κατασκευή του έργου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η σύμβαση με την οποία υπογράφηκε επί της παρούσας κυβέρνησης, και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση και την συνοδευτική της έκθεση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του έργου, η ελληνική κυβέρνηση αναλάμβανε την υποχρέωση να προωθήσει την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ηρακλείου κατά τρόπο τέτοιο ώστε να συμβάλει στην διεύρυνση των χώρων πρασίνου, των ελεύθερων χώρων και εν γένει να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εγκατάλειψης στην περιοχή. Μάλιστα, σε επανειλημμένες επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, έχουν λάβει την απάντηση ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει το Ν. Καζαντζάκης να γίνει ένα «νέο Ελληνικό» και ότι ο Υπουργός θα λάβει υπόψιν του τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την μορφή και το μοντέλο της αξιοποίησης που θα επιλεγεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα» που αναπαράχθηκαν και από τον τοπικό τύπο της Κρήτης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εγκατάσταση βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην εν λόγω περιοχή.
Επισημαίνεται ότι η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου Ηρακλείου δεν κρίθηκε σκόπιμη μόνο εξαιτίας της αδυναμίας επέκτασης και αναβάθμισης του αλλά πολύ περισσότερο για λόγους περιβαλλοντικούς και υγείας/ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το αεροδρόμιο Ν. Καταζαντάκης βρίσκεται στην καρδιά του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου και, αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε να χωροθετήσει μια υπερσύγχρονη στρατιωτική εγκατάσταση με καθημερινή δραστηριότητα μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του ελληνικού Στρατού Ξηράς στο νησί, η παραπάνω είδηση θα αποτελούσε μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης της πόλης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη βιώσιμη και πράσινη πόλη. Τέλος, είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε, δυνάμει, και παραβίαση της αναβλητικής αίρεσης της ίδιας της σύμβασης χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου με την ΕΤΕΠ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης;
2) Προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση μη-επανδρωμένων αεροσκαφών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης;
3) Συνιστά, κατά την κυβέρνηση, παραβίαση των όρων της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με την χρηματοδότηση του αεροδρομίου Καστελίου, η δημιουργία εν γένει στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Δρίτσας Θοδωρής
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Γιώτα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία