«Μικρή επιχείρηση: το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της οικονομίας» – Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το Σάββατο 24/9, συμμετείχε εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού επεσήμανε ότι η ραγδαία υπονόμευση του κράτους δικαίου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη γιατί πλήττει την εμπιστοσύνη στην σταθερότητα των θεσμών, βλάπτει την διεθνή εικόνα της χώρας, τόνισε: «Η πανδημία και η επικαιρότητα της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν επαναφέρει το κράτος και τον δημόσιο οικονομικό σχεδιασμό στο προσκήνιο. Το στοίχημα για την χώρα προφανώς και είναι η πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση αλλά πρέπει να φανταστούμε αυτές τις τομές με τις ΜμΕ σε ρόλο πρωταγωνιστή».
Επισημαίνοντας την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού λόγω των υπέρμετρων αυξήσεων των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι η ανοχή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παρουσίασε επίσης τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις ΜμΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, ανώτατα όρια στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και όρια στις διατιμήσεις του φυσικού αερίου, καθώς και χρήση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανημένου του λιγνίτη, επιταχύνοντας ταυτόχρονα στην μετάβαση στις ΑΠΕ, με στόχο την μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μπορούν να δώσουν ανάσα στους πολίτες
Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε κριτική στα μέτρα για τις ΜμΕ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας έχει μια ιστορική ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου μέσα από την σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Το πρόβλημα της ρευστότητας των ΜμΕ θα έπρεπε να το προσεγγίζουμε από αυτή την οπτική. Τι πόρους μπορούμε να ανακατευθύνουμε από το σημερινό κοινωνικά μεροληπτικό «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» στις ΜμΕ; Η ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στο εγχείρημα του «πρασινίσματος» του ενεργειακού μείγματος, η διοχέτευση μεγαλύτερου μέρους των πόρων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση των ΜμΕ, η επέκταση των προγραμμάτων του «Εξοικονομώ» με ειδική στόχευση για τις ΜμΕ και η ενίσχυση της επέκτασης της κυκλικής οικονομίας, αποτελούν λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι καμία παρέμβαση δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν ληφθεί υπόψιν η πραγματική εικόνα υπερχρέωσης των ΜμΕ, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει την μερική διαγραφή χρεών που διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία και ρύθμιση 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και την αντικατάστασή του με ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Το ζήτημα της απουσίας χρηματοδότησης αφορά πρωτίστως και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και την δημιουργία θεσμών που θα μπορούν να παρακάμπτουν τις ιδιωτικές συστημικές τράπεζες και την απροθυμία τους να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων που αν και ψηφισμένος δεν έχει εφαρμοστεί, όπως και την δημιουργία, μέσα από την υφιστάμενη συμμετοχή στο 40% στην μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.».
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις και από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Βουλευτή Χαλκιδικής, Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολο Πάνα, το μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, υπευθύνου τμήματος ΕΒΕ Θανάση Τζίμα, και τον Κώστα Ντάσκα, Συντονιστή της Κ.Ε. του ΜέΡΑ 25. Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελληνική οικονομία αλλά και στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης καίριων προβλημάτων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη τους, ακόμα και την επιβίωση τους.