Παρότι οι εκλογές, θα γίνουν πιθανότατα την άνοιξη, βρισκόμαστε ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για αυτήν την αναμέτρηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν και παραμένει έτοιμος για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για όλα όσα απασχολούν την κοινωνία και πλέον πόρτα – πόρτα επικοινωνούμε τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας, ενημερώνουμε και συζητάμε με του πολίτες για τις 6 εθνικές προτεραιότητες: Την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ενίσχυση του εισοδήματος, την στήριξη του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ισχυρό δημοκρατικό κράτος και την απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.
Αυτό που διαπιστώνουμε κ. Κοσμαδάκη, από την μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, είναι ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, ανοίγει τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Μιας κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να δώσει ξανά προοπτική για τους πολλούς, όχι μόνο για λίγους και εκλεκτούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις μεθόδους που επέλεξε ώστε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Τι θα έκανε διαφορετικά το δικό σας κόμμα?
Η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια αυξήσεις στις τιμές όλων αγαθών και υπηρεσιών, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ενώ οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα, αν αναλογιστούμε ότι εκτός από πρωταθλητές στην ακρίβεια είμαστε και ουραγοί σε εισοδήματα, είναι δραματικές. Θετικό αντίκτυπο έχει μόνον στους παρόχους ενέργειας, που είδαν τα κέρδη του να εκτοξεύονται. Κι ενώ υπάρχουν εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να χρηματοδοτεί αυτά τα υπερκέρδη με δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο.
Από την πλευρά μας, έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά και από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θέτει ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με αυτό, το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, μέσα από μια σειρά μέτρων. Όπως είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία, η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και η παρέμβαση στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είναι το ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα, η διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου, η αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη και η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από την διακοπή ρεύματος.
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με την μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάργηση της καταβολής στο αγροτικό πετρέλαιο και την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, τον χαμηλότερο συντελεστή, θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των τιμών.
Πέρασε ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Είχατε πει τότε ότι αν δεν επουλωθούν οι πληγές, θα φέρει βαριά ευθύνη η κυβέρνηση. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Το ποια είναι η κατάσταση σήμερα, έναν χρόνο μετά, το βιώνουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας. Εκείνοι που εξακολουθούν να μην έχουν σπίτι, να μην έχουν λάβει αποζημιώσεις, να μην έχουν την υποστήριξη που τους υποσχέθηκαν για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όλοι όσοι έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προσπαθούν να συγκεντρώσουν δεκάδες δικαιολογητικά για να αποδείξουν τα αυτονόητα. Όλοι αυτοί που θυμούνται τον Πρωθυπουργό να πίνει την τσικουδιά του και να λέει «όλα θα τα φτιάξουμε», αλλά και να κάνει παρατηρήσεις σε κατοίκους που ζητούσαν άμεσες λύσεις. Δυστυχώς, οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστή την κατάσταση, αδύναμη να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Μπλεγμένη στα γρανάζια ενός πανάκριβου και πολυάριθμου «επιτελικού κράτους» το μόνο που «κατάφερε» είναι σήμερα, το Αρκαλοχώρι και οι γύρω οικισμοί, να ερημώνουν.
Παρότι εκλεγμένες βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες φήμες θέλουν να κατεβαίνετε υποψήφιος για το Δήμο Ηρακλείου. Έχουν κάποια βάση;
Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, σε αυτή την φάση στόχος μου ήταν και παραμένει να φανώ χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Αντάξιος της εμπιστοσύνης που επέδειξαν κατά τις εκλογές του 2019, όταν και με εξέλεξαν βουλευτή Ηρακλείου, αλλά και της εμπιστοσύνης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, που μου ανέθεσε τον ρόλο του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εκεί και διοχετεύω όλη την ενεργητικότητά μου, αναδεικνύοντας προβλήματα, πιέζοντας στο Κοινοβούλιο για να δοθούν λύσεις, συνεργαζόμενος με φορείς και αρχές με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων που τους απασχολούν. Ελέγχοντας την κυβέρνηση για όλα εκείνα που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και εργαζόμενος πάνω στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επόμενη μέρα.
Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά δείχνει να «λειαίνει»: όσο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, τόσο λιγότερο «αριστερός» γίνεται ο λόγος του κόμματος. Είναι στρατηγική επιλογή αυτή;
Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα ήταν και παραμένει υπεύθυνος, ξεκάθαρος και με εθνικό πρόσημο. Είναι ο λόγος που έχει ανάγκη η χώρα και οι συμπολίτες μας. Ειδικά μετά το τσουνάμι των νεοφιλελεύθερων πειραματισμών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, των πολιτικών που διαλύουν κάθε τι το δημόσιο, υγεία, παιδεία, κλπ, που καταργούν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, που αναδεικνύουν τον αυταρχισμό σε πρωταγωνιστή και μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Ειδικά σήμερα, που το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι πάνω από κόμματα και πρόσωπα, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη: Είναι Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Συγκρούεται η δική τους ηθική, ο πλούτος και η εξουσία, με την δική μας ηθική, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.
Γι’ αυτό και όποτε κι αν κληθούν να αποφασίσουν, θα δώσουν στη χώρα μια προοδευτική διακυβέρνηση. Θα δώσουν την λύση που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει ένα συγκεκριμένο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα. Ως τομεάρχης ανάπτυξης θα μας πείτε τι ακριβώς θα κάνει διαφορετικά στον τομέα αυτό τυχόν κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχοντας λόγω θέσης μια πολύ καλή εικόνα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό που αποκαλούμε «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σχέδιο αφανισμού των μικρομεσαίων, όπως περιγράφεται και στην «Έκθεση Πισσαρίδα» ακολουθείται κατά γράμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Εφαρμόζοντας μεταφορικά το ρητό Πέτσα «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», ο κ. Μητσοτάκης στενεύει ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια βιωσιμότητας. Ο αποκλεισμός των ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, ή η απουσία διεξόδου μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων για τα χρέη της πανδημίας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Και σε αυτόν τον τομέα, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφής, κοστολογημένες, ρεαλιστικές και μπορούν να δώσουν την ώθηση που έχει ανάγκη ο πολύ μικρός, μικρός και μικρομεσαίος επιχειρηματίας: Ανακατεύθυνση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία και 120 δόσεις αποπληρωμής, ενίσχυσης των μικροπιστώσεων, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, διαχείριση των κόκκινων δανείων, αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου και μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού μας συστήματος, είναι μερικά από αυτά.