Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο νομοσχέδιο για το στεγαστικό ζήτημα
Με μια ουσιαστική ομιλία με την οποία αποκάλυψε τα προβλήματα που κρύβει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε αναρωτώμενος για την απουσία του αρμόδιου Υπουργού Κ. Χατζηδάκη από την Επιτροπή, εικάζοντας ότι μάλλον το σκάνδαλο των υποκλοπών τον έχει οδηγήσει στο να κρύβεται. Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποδεικνύουν ότι το 2021 σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με το το 37% του πληθυσμού να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη στεγαστική κρίση αφού καλείται να ξοδέψει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για δαπάνες στέγης, καθώς και στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. με ακριβή στέγαση αναλογικά με το εισόδημα των κατοίκων της. Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2021, σύμφωνα με την οποία η δαπάνη των νοικοκυριών για στέγαση έχει αυξηθεί ποσοστιαία περισσότερο από ότι για τις λοιπές δαπάνες. «Οι πληθωριστικές πιέσεις εξανεμίζουν δυσανάλογα το εισόδημα όσων ανήκουν στη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική κατηγορία, τα κόκκινα δάνεια συσσωρεύονται και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ξεκίνησαν, με τη σφραγίδα και τις ευχές του κυβερνητικού επιτελείου. Εν μέσω κρίσης και ανασφάλειας πουλάτε όνειρα» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι στηρίζει συγκεκριμένα, μεγάλα συμφέροντα και για μια ακόμη φορά, επιχορηγεί τις Τράπεζες. «Είναι λες και εργάζεστε σε τμήμα τράπεζας και σχεδιάζετε τραπεζικά προϊόντα για νέους πελάτες. Ίσως θα έπρεπε να διεκδικήσετε πριμ παραγωγικότητας από το τραπεζικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις παγίδες που κρύβονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Συγκαλύπτετε την αυξητική τάση των επιτοκίων δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στους νέους ότι δεν έχουν κανένα λόγο να εκφράζουν επιφυλακτικότητα ως προς τη λήψη δανείου. Γιατί δεν θέσατε κάποιους περιοριστικούς όρους στο κομμάτι της χρηματοδότησης που θα γίνει μέσω των τραπεζών; Όπως για παράδειγμα ένα ανώτατο όριο στο περιθώριο επιτοκίου; Πόσο ηθική μπορεί να είναι η απόκρυψη της αλήθειας, του κινδύνου που εμπεριέχει η λήψη δανείου, των ψιλών γραμμάτων της δανειακής σύμβασης; Γιατί δε λέτε στους νέους πως η εξυπηρέτηση των δανείων που θα πάρουν, προϋποθέτει μόνιμη, σταθερή και υψηλά αμειβόμενη εργασία για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση που θα έχουν συνάψει; Γιατί δεν παρουσιάζετε τους κινδύνους ενός νέου τσουνάμι κόκκινων δανείων αλλά και πλειστηριασμών;» αναρωτήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης, καταλήγοντας: «Υποθηκεύετε το μέλλον των νέων που θα χαρακτηριστούν ως κακοπληρωτές πατώντας πάνω στο όνειρο για δική τους στέγη. Με αυτό το πρόγραμμα το δάνειο θα χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με την χρηματοδότηση να μην υπερβαίνει τα 375 εκ. ευρώ. Θα δοθούν δηλαδή 375 εκ. ευρώ άπαξ, με ωφελούμενα νοικοκυριά όχι περισσότερα από 5.000. Και θέλετε να πιστέψουμε ότι επιλύεται το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα μας; Εάν αυτό δεν είναι επικοινωνιακό τερτίπι, τότε τι είναι;».
Στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που περιλαμβάνουν ετήσια δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό 255 εκ. ευρώ για διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου, επισημαίνοντας ότι αφορά νέους 24 – 44 ετών ευάλωτων κατηγοριών και μεσαίων στρωμάτων χωρίς να τίθεται ο περιορισμός του ελάχιστου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Τόνισε τέλος ότι όπως σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», το καράβι οδηγείται στα βράχια. «Πόσα σπίτια είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ; Αναλογικά, πόσοι μπορεί να είναι οι ωφελούμενοι; Γιατί πιστεύετε ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, θα θέλουν να τις προσφέρουν με την ίδια τιμή ενοικίου που τις είχαν διαθέσει πριν 6-7 χρόνια σε πρόσφυγες; Ο σχεδιασμός σας μπάζει νερά. Προσχηματικά φέρνετε το νομοσχέδιο, το οποίο δεν επιλύει το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, επειδή δεν χτυπάει το κακό στη ρίζα του» ανέφερε κλείνοντας ο Χάρης Μαμουλάκης.