Στη Βουλή το θέμα, με Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη
Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους σεισμόπληκτους από την υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) Π.Ε. Ηρακλείου, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 14 ακόμη Βουλευτών.
«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί ταχύτατης αποκατάστασης των ζημιών του καταστροφικού σεισμού του Σεπτεμβρίου του 2021, σήμερα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η αποκατάσταση των κτηρίων που υπέστησαν ζημιές προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξαιτίας της έλλειψης μηχανικών που είναι απαραίτητοι για την διεκπεραίωση των πολλών εκκρεμών υποθέσεων και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περίπου 8.000 φάκελοι που δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα. Οι δε «πανηγυρισμοί» του αρμόδιου Υπουργείου και οι δηλώσεις περί δήθεν απρόσκοπτης πορείας των ελέγχων του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Ηρακλείου, διαψεύδονται από τους ίδιους τους πληγέντες, που ήδη αναζητούν τη λύση των προβλημάτων τους μέσω της νομικής οδού. Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει απαντήσεις. Ποιο είναι το υπηρετούν προσωπικό του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου; Επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών; Γιατί παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις; Θα στελεχωθούν, επιτέλους, επαρκώς οι υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις και το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών; Ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας διεκπεραίωσης ενός κατατεθειμένου φακέλου;».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Θα στελεχωθεί επαρκώς ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους πληγέντες από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου;»
Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης και οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι πολύ μεγάλες. Παρά το ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να έχει φροντίσει για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ακόμα και σήμερα, οι πληγές παραμένουν ανοικτές.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 16 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η αποκατάσταση των κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξαιτίας της έλλειψης μηχανικών που είναι απαραίτητοι για την διεκπεραίωση των πολλών εκκρεμών υποθέσεων. Οι δε «πανηγυρισμοί» του αρμόδιου Υπουργείου και οι δηλώσεις περί δήθεν απρόσκοπτης πορείας των ελέγχων του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Ηρακλείου, διαψεύδονται από τους ίδιους τους πληγέντες, που ήδη – σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (newshub.gr) – αναζητούν τη λύση των προβλημάτων τους μέσω της νομικής οδού. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», διαψεύδονται οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι έχουν διατεθεί 48 μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε., με παράλληλα καθήκοντα στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Τ.Α.Ε.Φ.Κ. – Π.Ε. Ηρακλείου, για να συμβάλλουν στο έργο της αποκατάστασης, όπως και οι ισχυρισμοί της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου που αναφέρει ότι η διαδικασία στελέχωσης έχει ολοκληρωθεί και 30 υπάλληλοι υπηρετούν στον Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η αρμόδια Υπηρεσία έχει σήμερα μόλις 17 υπαλλήλους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τις δραματικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των κατατεθειμένων φακέλων των πληγέντων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, υπάρχουν περίπου 8.000 φάκελοι που δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα, 16 μήνες μετά τον σεισμό!
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:
1) Ποιο είναι τελικά το υπηρετούν προσωπικό του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου; Επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών; Γιατί παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις;
2) Σκοπεύετε να στελεχώσετε επαρκώς τις υπηρεσίες του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις και το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών;
3) Ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας διεκπεραίωσης ενός κατατεθειμένου φακέλου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Τόλκας Άγγελος
Χρηστίδου Ραλλία