Την αναγκαιότητα στήριξης των υποστελεχωμένων πολεοδομικών υπηρεσιών της Κρήτης, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 14 ακόμη Βουλευτών.
«Παρά το ότι ακόμη και το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποδέχεται την ανάγκη συγκράτησης της άναρχης αστικής εξάπλωσης των πόλεων και οικισμών, οι πολεοδομικές υπηρεσίες της Κρήτης παραμένουν υποστελεχωμένες, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο σημαντικό έργο που τους έχει ανατεθεί και να διαχειριστούν τον αυξημένο φόρτο εργασιών τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την ταλαιπωρία των πολιτών, την εξάντληση των εργαζομένων, αλλά και το να καταλαμβάνει η χώρα μας την 86η θέση στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την χορήγηση οικοδομικών αδειών το 2021 και να υπολείπεται κατά 18 θέσεις από το μέσο όρο της Ε.Ε. Η λήψη μέτρων για να στελεχωθούν επαρκώς οι πολεοδομικές υπηρεσίες της Κρήτης, είναι αυτονόητη. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει σε πληθώρα τομέων, ακόμη και το αυτονόητο παραμένει εκτός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη στήριξη των υποστελεχωμένων υπηρεσιών πολεοδομίας στην Κρήτη;»
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ως προς την εθνική πολιτική για την πολεοδομία αναφέρεται ότι: «Είναι κοινός τόπος ότι σήμερα οι πόλεις βρίσκονται σε κρίση. Ειδικά οι ελληνικές πόλεις διαπιστώνεται ότι είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές της Ευρώπης και από τις λιγότερο φιλικές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με έντονα προβλήματα λειτουργικότητας όπως το κυκλοφοριακό καθώς και περιβαλλοντικά προβλήματα όπως ρύπανση, έλλειψη περιβαλλοντικών υποδομών, έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων.» Περεταίρω, γίνεται μνεία στη διπλή πολιτική του Υπουργείου ήτοι: αφενός τη συγκράτηση της άναρχης αστικής εξάπλωσης των πόλεων και οικισμών αλλά και της διάχυτης εκτός σχεδίου δόμησης, κυρίως εκεί όπου απειλούνται ευαίσθητοι πόροι όπως παράκτιος χώρος/νησιά, δάση, γεωργική γη προτεραιότητας κλπ. και αφετέρου την αναβάθμιση των πόλεων ‘εσωτερικά’ με τις κατάλληλες πολεοδομικές ρυθμίσεις και αναπλάσεις/παρεμβάσεις. Με βάση τα παραπάνω θα περιμέναμε οι πολεοδομικές υπηρεσίες να είναι επαρκώς στελεχωμένες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό έργο που τους έχει ανατεθεί αλλά και να διαχειριστούν τον αυξημένο φόρτο εργασιών τους. Εντούτοις, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πιο συγκεκριμένα, και ειδικότερα αναφορικά με την Περιφέρεια Κρήτης σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της 13ης Ιανουαρίου 2023 στην εφημερίδα «Πατρίς» παρουσιάζεται η δραματική κατάσταση αποδόμησης που επικρατεί στις πολεοδομίες του νησιού λόγω της υποστελέχωσής τους σε προσωπικό. Σύμφωνα δε με έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο πλαίσιο εν εξελίξει συνολικού ελέγχου για τη χώρα, σε καμία από τις εννέα πολεοδομίες της Κρήτης δεν έχει διασφαλισθεί η στοιχειώδης επάρκεια σε ότι αφορά στην κάλυψη βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί. Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη της νευραλγικής ειδικότητας χωροτάκτη πολεοδόμου, αλλά και η έλλειψη σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς και πολιτικούς μηχανικούς. Η εν λόγω έλλειψη είναι εντονότερη στις τέσσερεις πολεοδομίες στις έδρες των νομών, δηλαδή στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αποτυπώνεται η κυριολεκτικά δραματική κατάσταση που επικρατει στις πολεοδομίες της ενδοχώρας του νησιού, όπως για παράδειγμα στο δήμο Φαιστού, στο δήμο Μινώα, στο δήμο Μυλοποτάμου αλλά και στους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας όπου οι υπηρεσίες αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις στηρίζονται σε έναν υπάλληλο ή σε ελάχιστους υπαλλήλους, που καλούνται να διαχειριστούν ένα ασήκωτο φόρτο εργασίας. Ειδικά στην περίπτωση του δήμου Μινώα, η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή ο φονικός σεισμός, έχει αναδείξει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πόσο κομβικός είναι ο ρόλος της πολεοδομίας Καστελίου αφού συνδέεται άρρηκτα με την οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής. Όμως δυστυχώς το προσωπικό που κρατάει όρθια την πολεοδομία, είναι δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας πολιτικός μηχανικός που εκτός από τον τεράστιο όγκο των αιτημάτων του δήμου Μινώα, θα πρέπει να καλύψουν και τις ανάγκες του δήμου Βιάννου, και μέρος των και Αρχανών – Αστερουσίων.
Με δεδομένη τη ζωτική αναγκαιότητα: χωροταξικού σχεδιασμού στην Κρήτη, υπό το πρίσμα της αειφόρου χωρικής ανάπτυξης του τόπου, διαχείρισης του αυξημένου όγκου εργασιών αλλά και σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα κατέλαβε το 2021 την 86η θέση στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την χορήγηση οικοδομικών αδειών, και υπολείπεται κατά 18 θέσεις από το μέσο όρο της Ε.Ε. ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την επαρκή στελέχωση σε προσωπικό των πολεοδομιών της Κρήτης και ποιες επιστημονικές ειδικότητες θα αφορά;
2) Προτίθεστε να λάβετε ειδικότερα μέτρα για τη στελέχωση της πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου αλλά και της πολεοδομίας Καστελίου που συνδέεται άρρηκτα με την οικιστική ανασυγκρότηση της πληγείσας από το φονικό σεισμό περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας;
3) Επιτεύχθηκε ο στόχος που τέθηκε στο ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί της βελτίωσης της βαθμολογίας της χώρας στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την χορήγηση οικοδομικών αδειών τουλάχιστον κατά 10 μονάδες έως το τέλος του 2021;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μπακαδήμα Φωτεινή
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ