Την ανεπαρκή επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με την οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται στον πυρήνα της η κρίση ακρίβειας που μαστίζει εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύουν 52 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και του Βουλευτή Ηρακλείου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε συνέχεια της πολιτικής της επιλογής να παρέχει πενιχρά, έκτακτα επιδόματα, θεσμοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2022 με τον ν.5007/2022 ένα επίδομα δήθεν καταπολέμησης της ακρίβειας, το επονομαζόμενο Market Pass. Την στιγμή που ευρύτατα κοινωνικά στρώματα οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε ένα ακόμη προβληματικό μέτρο ανεπαρκούς στήριξης των καταναλωτών, τονίζουν οι Βουλευτές.
Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το Market Pass παρέχεται, για τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούλιο του 2023, σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, εισοδηματικά και ύψους συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ένα ποσοστό ενίσχυσης μόλις 10% επί ενός ανώτατου ορίου αγορών στη βάση του μεγέθους του νοικοκυριού. Έτσι, η Ν.Δ. έκρινε επί παραδείγματι ότι το μηνιαίο επίδομα των 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα τέκνο είναι και αυτό που θα όφειλε να παρέχει ένα κράτος που μεριμνά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών του. Αντίστοιχα, πως με το ποσό των 22 ευρώ ένας συνταξιούχος θα μπορέσει να καλύψει το υπερβάλλον κόστος από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν αντί να φέρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, η Κυβέρνηση διαφημίζει ως επιτυχία ημίμετρα προεκλογικού χαρακτήρα. Την στιγμή που από την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι το 85% των καταναλωτών χαρακτηρίζει το «καλάθι του νοικοκυριού» ανεπαρκές μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το 84% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα παρά το «καλάθι του νοικοκυριού». Ενώ η πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για το ΕΕΑ αποκαλύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, σημειώνουν οι Βουλευτές. Και προσθέτουν ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκδοση Φεβρουαρίου 2023 των «Οικονομικών Εξελίξεων» του ΚΕΠΕ, όπου μεταξύ άλλων ασκείται κριτική στην κατακερματισμένη επιδοματική πολιτική με τα μικρά στοχευμένα οφέλη δεδομένου του υψηλού ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για την εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων μέσω της αναδιάταξης του επιπέδου ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και κατά συνέπεια στη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταλήγουν ότι απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και όχι μέτρα που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ζητούν δε απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το αν προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στο χαμηλότερο συντελεστή και να προβούν σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καθώς και αν προτίθενται να προβούν σε βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής.