Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού
Την ανάγκη και τη σημασία ανάδειξης του μνημειακού αρχιτεκτονικού συνόλου στο Καστέλλι, επισημαίνει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με σχετική Ερώτηση που απευθύνει προς την Υπουργό Πολιτισμού με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακής Μάλαμα.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, πρόκειται για μοναδικό εύρημα εξαιρετικής σημασίας που αναμένεται να αλλάξει τα αρχαιολογικά δεδομένα και να φωτίσει τις γνώσεις μας για τη μινωική εποχή και τη χρήση αντίστοιχων προϊστορικών κτισμάτων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για κάποιου τύπου κοινοτικό κτίριο – ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας και η πραγματική ερμηνεία του ευρήματος αναμένεται να αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωσή της ανασκαφής. Γι’ αυτό και ζητάμε απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανασκαφικής έρευνας, τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη του μνημειακού αρχιτεκτονικού συνόλου, καθώς και για το αν υφίσταται το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη τοποθέτηση συστημάτων επιτήρησης στην εν λόγω περιοχή που οι ανασκαφές απέδωσαν το μνημείο.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Η σημασία ανάδειξης του μνημειακού αρχιτεκτονικού συνόλου που απέδωσαν ανασκαφικές έρευνες στο λόφο Παπούρα του Καστελλίου Κρήτης»
Οι εν εξελίξει σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, στην κορυφή του λόφου Παπούρα, σε υψόμετρο 494 μ. απέδωσαν μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο σε κυκλικό σχήμα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για μοναδικό εύρημα εξαιρετικής σημασίας που αναμένεται να αλλάξει τα αρχαιολογικά δεδομένα και να φωτίσει τις γνώσεις μας για τη μινωική εποχή και τη χρήση αντίστοιχων προϊστορικών κτισμάτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην εν λόγω περιοχή επρόκειτο να τοποθετηθούν τα συστήματα επιτήρησης (ραντάρ) του νέου διεθνούς αερολιμένα. Ωστόσο, η μοναδικότητα του ευρήματος επιβάλλει την αλλαγή των όποιων σχεδίων του Υπουργείου Υποδομών και τη λήψη όλων εκείνων των ενεργειών που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη και την προστασία του μνημείου.
Πιο συγκεκριμένα, η διάμετρος του κυκλικού μνημειακού αρχιτεκτονικού συνόλου είναι περίπου 48 μ. και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1.800 τ.μ.. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται για το πρώτο μνημείο αυτού του τύπου που έχει εντοπιστεί και ανασκάπτεται στην Κρήτη η κύρια περίοδος χρήσης του οποίου φαίνεται να ήταν μεταξύ 2000-1700 π.Χ., δηλαδή πιθανώς θεμελιώθηκε λίγο πριν ή στην αρχή της παλαιοανακτορικής περιόδου (ΜΜΙ – ΙΙ), ενώ η παρουσία νεοανακτορικής κεραμεικής στο στρώμα καταστροφής δηλώνει ότι η χρήση του μνημείου συνεχίστηκε και την περίοδο των νέων ανακτόρων. Το μέγεθος, η αρχιτεκτονική του διάρθρωση και η επιμελημένη κατασκευή προϋποθέτει σημαντική εργασία, εξειδικευμένη εμπειρία και μια ισχυρή κεντρική διοίκηση, που οργάνωσε την κατασκευή του. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κάποιου τύπου κοινοτικό κτίριο – ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας. Το γεγονός ότι η κατασκευή είναι μνημειακή και περίοπτη πιθανόν δείχνει τη σημασία της θέσης, αλλά και το εύρος του πληθυσμού που θα εξυπηρετούσε. Βεβαίως, η πραγματική ερμηνεία του ευρήματος αναμένεται να αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωσή της ανασκαφής.
Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τη σημασία ολοκλήρωσης της ανασκαφικής έρευνας ώστε να διασαφηνιστεί ο χαρακτήρας του μνημείου αλλά και να αναδειχθεί ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανασκαφικής έρευνας στον λόφο Παπούρα στο Καστέλλι Κρήτης;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου για την ανάδειξη του μνημειακού αρχιτεκτονικού συνόλου στο λόφο Παπούρα του Καστελλίου Κρήτης;
3. Υφίσταται το ενδεχόμενο να επιτρέψετε τη τοποθέτηση συστημάτων επιτήρησης στην εν λόγω περιοχή που οι ανασκαφές απέδωσαν το μνημείο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Μάλαμα Κυριακή
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη(Ρένα)
Θρασκία Ουρανία (Ράνια)
Κασιμάτη Νίνα
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παππάς Πέτρος
Χρηστίδου Ραλλία