Η τοποθέτηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής
Ασκώντας κριτική για την fast track διαδικασία νομοθέτησης που ακολούθησε σε ένα ακόμη νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας τις ανισότητες που δημιουργεί καρτελοποίηση της αγοράς και υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, ως Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις βιαστικές διαδικασίες νομοθέτησης που δεν επιτρέπουν την ανάλυση των θεμάτων και την έκφραση γνώμης των κοινωνικών φορέων και επεσήμανε την ξεκάθαρη υπερ-απόδοση των εσόδων η οποία προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους φόρους, που επιβαρύνουν οριζόντια όλους τους πολίτες, ενώ μίλησε και για τους ιδιωτικούς φόρους: «Έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ η εισπραξιμότητα της κυβέρνησης, η οποία όμως προέρχεται από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν είναι μόνο οι άμεσοι ή οι έμμεσοι φόροι, υπάρχουν και οι ιδιωτικοί φόροι, οι οποίοι στην Ελλάδα του 2024, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, πραγματικά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι αδιανόητες χρεώσεις των τραπεζών, καταχρηστικές εν πολλής και οι προμήθειες πιστωτικών καρτών. Τα διόδια που αυξάνονται ή παραμένουν τα ίδια ακόμα και σε δρόμους που έχουν παραδοθεί και είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού. Οι τηλεπικοινωνίες, όπου έχουμε το βραδύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη, αλλά το ακριβότερο σε επίπεδο χρεώσεων. Όλοι αυτοί οι φόροι πληρώνονται από τους φορολογούμενους, οδηγούνται στα δημόσια ταμεία και λόγω της συγκεντροποίησης, σε συγκεκριμένα, ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ΑΦΜ».
Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε 4 φορές, με 4 διακριτές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, στοχευμένα είδη και υπηρεσίες. «Για να πάρει ανάσα, ουσιαστικά, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και η μικρομεσαία επιχείρηση. Φέραμε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, επιβεβαιώνεται ότι είχε αποτέλεσμα η μείωση του ΦΠΑ στην καθημερινότητα. Υπήρχε πτώση των τιμών. Υπήρχε ανάσχεση του πληθωριστικού ρεύματος. Και η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά ότι πρέπει μια τέτοια μείωση του ΦΠΑ να λάβει χώρα και στην Ελλάδα».
Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων, λέγοντας ότι δεν ασκείται καμία πίεση από την πλευρά της Κυβέρνησης «Ποια διαπραγμάτευση, ποια πίεση έχουν νιώσει όλοι αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, οι οποίοι ουσιαστικά δημιουργούν υπερκέρδη στις πλάτες μας; Ποια είναι η παρεμβατικότητα της ελληνικής πολιτείας, της κυβέρνησης, απέναντί τους; Καμία! Θα μου πείτε πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση και ένα κόμμα που χρωστάει σχεδόν 500.000.000 ευρώ, μισό δις, να επιβάλλει όρους, νόρμες και κανόνες στις τράπεζες. Αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός». Μίλησε επίσης και για τις αυξήσεις και τους άμεσους φόρους που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, τους οποίου επιβάλει η Κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το Τέλος Ταφής για τα απορρίμματα, για το τέλος για το πλαστικό, το ΤΑΠ, και ειδικά για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία ακουμπάει οριζόντια όλες τις δράσεις, όλες τις μεταβιβάσεις, όλες τις κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο εμπορικό, αναπτυξιακό.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν η τελευταία, μακράν της προτελευταίας, που κατέθεσε τον πίνακα των απορροφήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο RRF και στο ότι η Ε.Ε. ζήτησε από τα κράτη – μέλη στα πλαίσια και στη λογική της διαφάνειας να καταθέσουν επίσημα τις πρώτες απορροφήσεις, τονίζοντας ότι: «5,7 δις απορροφήθηκαν από τη χώρα μας. Άραγε, γιατί ήμασταν οι τελευταίοι που ασθμαίνοντας και μάλλον με μια δυσανεξία καταθέσαμε την λίστα αυτή; Μήπως επειδή 88 ΑΦΜ έχουν πρόσβαση σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ; Αυτό είναι η επιτομή της αδιαφάνειας. Εμείς τι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή; Ανοιχτές διαδικασίες κρυστάλλινες, διαφανείς, διακομματική επιτροπή να παρακολουθεί την απορροφητικότητα του RRF, να παρεμβαίνει με σκοπό να επιταχυνθούν ενδεχομένως ζητήματα. Αυτό σημαίνει στις περισσότερες από τις χώρες της Ευρώπης. Εδώ δυστυχώς φαίνεται σε μια άλλη οπτική και προσέγγιση και καταλαβαίνει νομίζω και ο μέσος νους για ποιο λόγο γίνεται αυτή η προσπάθεια συγκαλύψεως ή εν πάση περιπτώσει περιορισμού της διαφάνειας. Οι φίλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις την ώρα ακριβώς που μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν έξω από ένα πεζοδρόμιο μιας τράπεζας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Τόνισε ότι σε 347 ΑΦΜ κατευθύνθηκαν 11,42 δισεκατομμύρια ευρώ, μίλησε για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους προβληματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έχουν ήδη κατατεθεί και κατέληξε: «Όπως αντιλαμβάνεστε, επί της ουσίας, η νομοθεσία για τη σύμπτυξη, για την κωδικοποίηση, είναι προφανές κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει και να συνδράμει. Όμως δεν μπορούμε να μην δούμε τη μεγάλη εικόνα πότε αυτή η προσπάθειά σας λαμβάνει η χώρα, σε τι περιβάλλον δημοσιονομικό και κυρίως τι καλούνται να επωμιστούν οι πολίτες σε επίπεδο φορολογίας. Την ώρα που η ταπεινωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών, είμαστε οι προτελευταίοι στην Ευρώπη των 27, είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα και εικόνα για το που βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Γιατί μπορεί οι αριθμοί εν μέρη να ευημερούν, αλλά η κατεύθυνση είναι σε πάρα πολύ λίγους. Αυτή λοιπόν η οικονομική ανισότητα η οποία πυροδοτείται με την πολιτική σας, πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί, να ανασχεθεί. Κι αυτό θα γίνει μόνο μια σοβαρή, ξεκάθαρη, εναλλακτική, οικονομική, κοινωνική πολιτική λύση που μόνο η Κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει.».