Υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ενστόλων, επισημαίνει ο Χάρης Μαμουλάκης
Στη συνάντηση που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Κατά την τοποθέτησή του Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό αλλά και την ουσία που προκύπτει από τη σύγκλιση όλων των Σωματείων που έχει ως στόχο να ακουστεί οι φωνή των ενστόλων, ανέφερε ότι θα καταθέσει την Τρίτη 29/10 Κοινοβουλευτική Αναφορά με τα αιτήματά τους και τόνισε: «Ζούμε σε μια εποχή, δώδεκα χρόνια μετά από την πτώχευση της χώρας. Να μην ξεχνάμε πώς πτώχευσε η πατρίδα μας, με ποιους τρόπους και ποιες πρακτικές, αλλά και ποιοι τη πτώχευσαν για να φτάσουμε στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων σας το 2012. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά, οι συνταξιούχοι ακόμα καλύτερα και οι εν ενεργεία το βιώνουν στην καθημερινότητά τους.
Θέλω να σας συγχαρώ, γιατί 40 χρόνια μετά τη συγχώνευση όλων αυτών σωμάτων ασφαλείας το 1984, κάνατε εσείς την προσπάθεια και συνέκλιναν σε ένα κοινό αίτημα. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει και τον δικό μας ρόλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και εγώ προσωπικά, θεωρούμε πολύ σημαντική την σημερινή συνάντηση. Όλοι οι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, προσπαθεί να δώσει λύση ή να μεταλαμπαδεύσει τη δική σας φωνή στη Βουλή. Την Τετάρτη 30/10 το πρωί, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο είμαι Εισηγητής, θα θέσω επί τάπητος το ζήτημα στον κ. Χατζηδάκη.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατηγοριοποίησε τα αιτήματα των εν ενεργεία στελεχών και των συνταξιούχων, μίλησε για τα τρία κομβικά ζητήματα, των μισθών, της προσωπικής διαφοράς και των επιδομάτων επικινδυνότητας και ανέφερε: «Εμείς έναν ρόλο συγκεκριμένο έχουμε και αυτόν θα επιτελέσουμε: Να πιέσουμε την Πολιτεία. Η χώρα διάγει τον 4ο συνεχόμενο χρόνο υπερβολικών κατά την άποψή μας εσόδων που προέρχονται από την έμμεση φορολογία όλων μας. 6,32 δισ. ευρώ επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός και εκτιμά η Κυβέρνηση, θα έχουμε το 2025. Η δημοσιονομική επίπτωση αυτών που ζητάτε, δεν υπερβαίνει τα 920 – 930 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, δημοσιονομικός χώρος υπάρχει. Βούληση υπάρχει; Εκεί θα κριθούμε όλοι. Και εκεί είναι και ο ρόλος ο δικός μας, να πιέσουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.».
Το υπόμνημα με τα αιτήματα των Σωματείων εν Ενεργεία και Αποστρατεία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Περιφέρειας Κρήτης.
Ηράκλειο 26 Οκτωβρίου 2024
Παγκρήτιο 2024
Ζητήματα Εν Ενεργεία
Σε μια κρίσιμη εποχή για όλους μας, καθώς δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση, ασκώντας ένα επικίνδυνο επάγγελμα χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από την Πολιτεία μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό απαιτούμε από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, να σεβαστούν τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά ώστε να αισθάνεται ασφαλής ο συνάδελφός μας, και κυρίως, να συμβάλλουν στην επίλυση των αιτημάτων μας για να αισθάνεται ασφαλής και ο πολίτης.
1- Ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των Ομοσπονδιών μας αλλά και των
Πρωτοβάθμιων Σωματείων είναι η Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος μας. Πρόσφατα δόθηκε ισχυρή δέσμευση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με την εφαρμογή του επικίνδυνου ης εργασίας μας.
Ζητούμε:
Την στήριξη σας στο δίκαιο αίτημα μας όσον αφορά τη αναγνώριση επικινδυνότητας του επαγγέλματος μας σύμφωνα με τις απολαβές που έχουν κατατεθεί. Αφενός βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα μηνύματα είναι θετικά όσον αφορά την ψήφιση του αφετέρου είναι μια δέσμευση από τις πολλές που έχουμε λάβει και δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι συνάδελφοί μας δεν μπορούν να ακούνε άλλες ανέξοδες υποσχέσεις και να δέχονται φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.
2- Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας.
Η σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας θεσπίστηκε για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, με αντανακλαστική συνέπεια και για τους συνταξιούχους, στην αρχή με τα άρθρα 1 παρ. 2 και 9, 2 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του ν. 3833/2010, με τα οποία επιβλήθηκε αναδρομική μείωση των επιδομάτων εορτών και αδείας κατά 30%. Εν συνεχεία με το άρθρο 38 παρ. 5 του ν. 3986/2011 με το οποίο υπήρξε αποσύνδεση του ύψους των επιδομάτων εορτών και αδείας από το βασικό μισθό, προβλέφθηκε δε για καθένα από τα επιδόματα αυτά ένα πάγιο, ιδιαίτερα μικρό και εκ των προτέρων καθορισμένο ποσό, ενώ θεσπίστηκε μέγιστο όριο συνολικών αποδοχών και όριο ηλικίας για την επιτρεπτή καταβολή τους ειδικά για τους συνταξιούχους. Τέλος δε με το άρθρο πρώτο, του ως άνω ν.4093/2012, υποπαράγρ. ΙΑ- 6 περίπτ. 3, τα επιδόματα και δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, από 01-01-2013, καταργήθηκαν πλήρως για τους συνταξιούχους.
Ζητούμε:
Τα επιδόματα εορτών και αδείας, να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980.
Τίθεται ζήτημα ευθείας καταστρατήγησης του δικαιώματος στην περιουσία και της αρχής της ανταποδοτικότητας των εισφορών, καθώς καταβλήθηκαν ειδικές εισφορές για δώρα, επιδόματα αδείας και για δεκαετίες, χωρίς αυτές οι εισφορές να επιστρέψουν στους δικαιούχους τους.
3- Αύξηση ωριαίας αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία.
Πρόσφατα από την 88η ΔΕΘ οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας έφεραν πληθώρα αντιδράσεων από όλα τα Σωματεία Πανελληνίως. Μία αύξηση που δεν αντιπροσωπεύει το λειτούργημα μας και δεν είναι ικανό τόσο ώστε να είμαστε ευχαριστημένοι στο έργο που επιτελούμε.
Συγκεκριμένα δόθηκε αύξηση σε όλους τους ένστολους 20% στην ωριαία αποζημίωση νυχτερινής εργασίας η οποία αναλογεί σε μικτά 0,55 περίπου λεπτά ανά ώρα.
Ζητούμε:
Να ανακαλέσει ο Πρωθυπουργούς την πενιχρή αύξηση των 0,55 ευρώ ανά ώρα της νυχτερινής υπηρεσίας και επιτέλους να εφαρμόσουν πραγματικές αυξήσεις ανάλογες με την επικινδυνότητα της εργασίας μας. Για του λόγου το αληθές κάθε ώρα νυχτερινής εργασίας αντιστοιχεί σε 2,77 ευρώ μεικτά, ήτοι για ένα 8ωρο απασχόλησης τη νύχτα 22,16 ευρώ μεικτά. Με την αύξηση των 0,55 λεπτών ανέρχεται στο συνολικό ποσό 3,32 ευρώ μεικτά ανά ώρα.
4- Αύξηση αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία.
Ζητούμε:
Πραγματική αμοιβή -ουσιαστική αύξηση του ποσού- για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης
5- Επαναφορά των μισθών στα προ του 2012 επίπεδα
Η αίτηση ακύρωσης των περικοπών, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οδήγησε σε μια πρωτοφανή απόφαση, το ΣτΕ μας δικαίωσε. Οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο κρίνονται αντισυνταγματικές και είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται να επαναφέρει τις αποδοχές μας στα επίπεδα πριν την 1-8-2012.
Ζητούμε:
Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αποσύρει το νέο μισθολόγιο και να μπει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις αποδοχές τους λαμβάνοντας υπόψη της τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012.
6- Τέλος Ζητούμε την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης 2% η οποία
θα αποτελούσε σημαντική αύξηση του μισθού μας.
Αυτό που ζητούμε από την πολιτεία είναι να δείξει ευγνωμοσύνη στις προσπάθειες των όλων των συναδέλφων Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και Αποστράτων και ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου να εφαρμόσει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Από την πλευρά μας, σας ενημερώνουμε ότι τα ως άνω αιτήματα μας και οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Χώρας, αποτελεί καθολική απαίτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί πλέον καμία άλλη παράταση στην ικανοποίηση των δίκαιων και διαχρονικών αιτημάτων μας, όπως είναι η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών κλπ.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ 2024
Ζητήματα Αποστράτων
Οι Απόστρατοι και γενικά οι Συνταξιούχοι, βυθιζόμαστε στην αυξανόμενη <<ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ>> ,ως αποτέλεσμα των μνημονίων ,του πληθωρισμού και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων ,που μειώνουν την αγοραστική δύναμη και των μηδαμινών παροχών του εθνικού συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους
Οι συντάξεις μας, με υπολογισμό το έτος 2010 , που αντιστοιχούσαν στο βοιωτικό επίπεδο του 2010, ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ από 40% μέχρι 55% και έρχονται να καλύψουν βιοτικές ανάγκες του 2024
1-Αυξήσεις
Οι αυξήσεις , από την αναπροσαρμογή των συντελεστών (Ν. 4670/2020), όπως και οι αυξήσεις κατά 7,75%,από 1-1-2023 , 3% από 1-1-2024 και 2,5% που προβλέπεται για το 2025, για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, αποροφήθηκαν από τις συμπληγάδες της προσωπικής διαφοράς και της κράτησης αλληλεγγύης και ελάχιστοι πήραν καθαρή αύξηση.
1Α-Η προσωπική διαφορά απορροφά κάθε αύξηση που έχει δοθεί και κάθε αύξηση ένεκα κατάργησης ή μείωσης των κρατήσεων των μνημονιακών Νόμων:
α -με αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά, παίρνουν ολόκληρο το ποσό της αύξησης
β-με αύξηση μεγαλύτερη της προσωπικής διαφοράς, την μηδένισαν και παίρνουν το υπόλοιπο
γ-για όσους η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς, απλά την μειώνουν .
Τα επιδόματα 100 έως 200 ευρώ, δεν είναι λύση
1Β -Από την άλλη, το μέτρο της κράτησης αλληλεγγύης ,με την ενεργοποίηση του ορίου των 1401 ευρώ και της κλίμακας (1701, 2001,2301,κ.λ.π), ένεκα των αυξήσεων, αφαιρεί ή περιορίζει στο ελάχιστο κάθε όφελος ή αυξάνει την προσωπική διαφορά .
Η κλίματα ΕΑΣ, έχει σημείο αναφοράς τον αριθμό 3 και τα πολλαπλάσιά του, ώστε :
α -Αν η ετήσια αύξηση,(όπως φέτος), είναι μικρότερη ή ίση του συντελεστή 3% ,τότε σε περίπτωση που οι μικτές αποδοχές ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΤΑ 1401 ευρώ, τότε σε ολόκληρο το ποσόν γίνεται κράτηση αλληλεγγύης 3%, ( 1401 χ3% = 42 ευρώ), ακριβώς όση και η αύξηση , (1401 χ3% = 42 ευρώ). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :ο Συνταξιούχος έχει μείωση ,γιατί αυξάνονται οι μικτές αποδοχές, η φορολογία και η κράτηση υγειονομικής περίθαλψης.
β -Αν οι μικτές αποδοχές, υπερβούν τα 1701 ευρώ, τότε η κράτηση αλληλεγγύης είναι 6%,(6%Χ1701=102 ευρώ), ενώ η αύξηση φέτος 3% , (3%χ1701 =51 ευρώ) ,μείωση 51 ευρώ!
ΖΗΤΟΥΜΕ
-Πραγματικές αυξήσεις
-Η προσωπική διαφορά να ενσωματωθεί στην ανταποδοτική σύνταξη και να μην συμψηφίζονται οι αυξήσεις με αυτήν , καθώς και η μείωση ή η κατάργηση των Νόμων (ΕΑΣ),3863/10, 3865/10 ,4024/11,4051/12, 4093/12 και η κράτηση υγειονομικής περίθαλψης , να μην προσμετρούν, στην αύξηση της προσωπικής διαφοράς, ώστε να χειροτερεύει τις αποδοχές .
-την κατάργηση της κράτησης αλληλεγγύης ,
-την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών για το διάστημα (2017-2018),στους δικαιούχους, ανεξάρτητα αν έκαναν ή όχι αγωγή επειδή οι κρατήσεις είναι κοινωνικά και ηθικά, άδικες , είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, γιατί παράγουν διπλές και τριπλές κρατήσεις πέραν των νόμιμων που επιβάλλονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2-Συντάξεις χηρείας
2α-Στους συνταξιούχους Δημόσιου τομέα και τον ΟΓΑ, η εγκύκλιος Φ.80000 /Δ17/109302 ,από 30-12-2021 ,εφάρμοσε την καταστροφική για τους συνταξιούχους διάταξη του άρθρου 12 παρ.5 του Νόμου 4387/2016 ,όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4389/2016 (Κατρούγκαλου) και 4611/2019 (Βούρτση),για απαγόρευση σώρευσης εθνικών συντάξεων και πραγματοποίησε μεγάλες περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις γήρατος , χηρείας , αλλά και μελλοντικών συντάξεων εργαζομένων συνταξιούχων, από ίδιο δικαίωμα.΄
Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο ή η χήρος , α , λαμβάνει ήδη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται ή αναλαμβάνει εργασία και καθίσταται δικαιούχος της σύνταξης της ,του συζύγου , λόγω θανάτου, μετά την παρέλευση τριετίας ,ορίζεται :
α-Χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης στο εξής, επί περισσοτέρων εθνικών συντάξεων.
β-Χορήγηση ανταποδοτικής σύνταξης , την πρώτη τριετία που κατέστη χήρα, ος, του 70% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος και με τη λήξη τής τριετίας, χορήγηση του 35% αυτής.
2β-Εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων στις συντάξεις Ιδιωτικού τομέα, αναδρομικά από 1-1-2020
Επειδή για τις συντάξεις αυτές έχουν καταβληθεί οι εισφορές και οι συντάξεις μας ένεκα των μνημονίων ,έχουν υποστεί ήδη περικοπές πλέον του 50% :
Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης στον Ιδιωτικό τομέα ,να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που έχουν περικοπεί από τις συντάξεις Δημοσίου και ΟΓΑ, να μην ζητήσει την επιστροφή των <<αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών>>, μετά την τριετία και οι συντάξεις χηρείας να χορηγούνται εφ’ όρου ζωής.
3-Επικουρικές συντάξεις χηρείας (σε περιπτώσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου)
Με το άρθρο 8 του Ν.4578/18 και την Εγκύκλιο Φ80020/οικ.63808/Δ16.1530 -28-2019, (γνωστοποίηση των ρυθμίσεων του άρθρου 8 του Ν.4578/2018 (Α΄ 200), σχετικά με την έναρξη και λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΕΤΕΑΕΠ νυν e-ΕΦΚΑ ), η καταβολή της επικουρικής, ξεκινά από την ημερομηνία καταβολής της κύριας σύνταξης, αρκεί (ο, η) ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτηση εντός τριμήνου. Αν η αίτηση υποβληθεί αργότερα, λαμβάνεται υπ’ όψη, η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης και όχι η ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής, χωρίς να έχει αναδρομική ισχύ.
Ζητούμε: Την κατάργηση της διάταξης, ώστε ο φορέας επικουρικής ασφάλειας να χορηγεί την σύνταξη αυτεπάγγελτα , αμέσως με την λήψη της πράξης συνταξιοδότησης, χωρίς αίτηση.
4-Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας για τους Συνταξιούχους.
Η σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας θεσπίστηκε για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, με αντανακλαστική συνέπεια και για τους συνταξιούχους, στην αρχή με τα άρθρα 1 παρ. 2 και 9, 2 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του ν. 3833/2010, με τα οποία επιβλήθηκε αναδρομική μείωση των επιδομάτων εορτών και αδείας κατά 30%. Εν συνεχεία με το άρθρο 38 παρ. 5 του ν. 3986/2011 με το οποίο υπήρξε αποσύνδεση του ύψους των επιδομάτων εορτών και αδείας από το βασικό μισθό, προβλέφθηκε δε για καθένα από τα επιδόματα αυτά ένα πάγιο, ιδιαίτερα μικρό και εκ των προτέρων καθορισμένο ποσό, ενώ θεσπίστηκε μέγιστο όριο συνολικών αποδοχών και όριο ηλικίας για την επιτρεπτή καταβολή τους ειδικά για τους συνταξιούχους.Τέλος δε με το άρθρο πρώτο, του ως άνω ν.4093/2012, υποπαράγρ. ΙΑ- 6 περίπτ. 3, τα επιδόματα και δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, από 01-01-2013, καταργήθηκαν πλήρως για τους συνταξιούχους.
Ζητούμε:
Τα επιδόματα εορτών και αδείας, να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980.
Ειδικώς δε για τους συνταξιούχους τίθεται ζήτημα ευθείας καταστρατήγησης του δικαιώματος στην περιουσία και της αρχής της ανταποδοτικότητας των εισφορών, καθώς καταβλήθηκαν ειδικές εισφορές για δώρα, επιδόματα αδείας και για δεκαετίες, χωρίς αυτές οι εισφορές να επιστρέψουν στους δικαιούχους τους.
Επειδή αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ,για τα Δώρα, η οποία αφορά τις αγωγές συνταξιούχων, που υποβλήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο 2020, για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015, μέχρι Μάιο 2016, ζητούμε ,να αποδοθούν τα δικαιούμενα ποσά έντοκα, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω προσφυγή του κάθε δικαιούχου και να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα αν έκαναν ή όχι αγωγή.
5-Επανυπολογισμός Στρατιωτικών συντάξεων ,ένεκα κατάργησης της κράτησης του Ν. 4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία.
-Με το νόμο 5018/2023, καταργήθηκαν οι κρατήσεις του Ν.4093/2012, επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τα Μετοχικά Ταμεία από 1ης/4/2023, με αναδρομική ισχύ, από 1ης/1/2021. Συνέπεια , τα ποσά που προκύπτουν στις περιπτώσεις επανυπολογιμού στην κύρια σύνταξη ,ένεκα αλλαγής κλίμακας, να αυξάνουν τις αποδοχές , που αποτυπώνονται είτε ως αύξηση προσωπικής διαφοράς ,είτε ως πραγματική αύξηση ,την οποία ο ΕΦΚΑ, πρέπει να καταβάλλει αναδρομικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
Ζητούμε Ο ΕΦΚΑ, να καταβάλλει έντοκα ,αναδρομικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023, τα ποσά που προκύπτουν στην κύρια σύνταξη,ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης θετικής προσωπικής διαφοράς
6-Επικουρικές συντάξεις χηρείας (σε περιπτώσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου)
Με το άρθρο 8 του Νόμου 4578/18 και την Εγκύκλιο Φ80020/οικ.63808/Δ16.1530 -28-2019, (γνωστοποίηση των ρυθμίσεων του άρθρου 8 του ν.4578/2018 (Α΄ 200), σχετικά με την έναρξη και λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΕΤΕΑΕΠ.), η καταβολή της επικουρικής, ξεκινά από την ημερομηνία καταβολής της κύριας σύνταξης, αρκεί (ο, η) ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτηση εντός τριμήνου. Αν η αίτηση υποβληθεί αργότερα, λαμβάνεται υπ’ όψη, η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης και όχι η ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής ,χωρίς να έχει αναδρομική ισχύ.
Ζητούμε:
την κατάργηση της διάταξης, ώστε ο φορέας επικουρικής ασφάλειας να χορηγεί την σύνταξη αυτεπάγγελτα ,αμέσως με την λήψη της πράξης συνταξιοδότησης.
7- Οι ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία
Οι Υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας , αποστρατεύονται :
α-με αίτησή τους
β-με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Σώματος που υπηρετούν, χωρίς να το επιθυμούν, ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη σταδιοδρομία τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει πάντοτε τα απαραίτητα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για πλήρη σύνταξη.
Ζητούμε :
για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, στην περίπτωση συνταξιοδότησης του <<ευδοκίμως τερματισμού >>, ως ποσοστό αναπλήρωσης να λαμβάνεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας .
8 -Οι προσαυξήσεις 3/35 (Νόμος ΚΟΝΔΥΛΗ )
-Καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις 3/35, με τις διατάξεις του ν.4387/16 και τις διατάξεις του ν.4670/20 , όπως προκύπτει στα μηνιαία ενημερωτικά από 01/2019 έως και σήμερα των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων ΕΦΚΑ ,(εθνική, αναλογική, προσωπική διαφορά).
Ειδικότερα ,σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ.169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, “Η σύνταξη των μόνιμων ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.”
Τα τρία αυτά χρόνια είναι καθοριστικά (και είχαν υπολογισθεί στον προγραμματισμό συνταξιοδότησης του κάθε δικαιούχου ) ,για τις συντάξεις χαμηλόβαθμων Αποστράτων ειδικά μετά την εφαρμογή του ν.4670/20 ,την αύξηση των συντελεστών ανταποδοτικής σύνταξης, τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς κ,λ,π
Ζητούμε :
την επαναφορά των προσαυξήσεων του Α.Ν. 1854/51 με τους όρους και προϋποθέσεις υπολογισμού, που ίσχυαν πριν του ν.4387/2016 στις κύριες συντάξεις των προσώπων της παραγράφου 3 του άρθρου 42, του ΠΔ 169/2007, με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό της τελευταίας μισθολογικής τους προαγωγής, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 37, παράγραφο 3 του ν. 3016/2002.
9- Επέκταση ισχυουσών διατάξεων για την μάχιμη πενταετία
Με την υπο/φο του άρθρου 40 παρ. 5 , περ. γ, Π.Δ. 169/2007,που αναφέρεται στις προϋποθέσεις αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας και έχει ως εξής: «Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας». Ζητούμε: Η μάχιμος πενταετία να αναγνωρίζεται και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας , Π.Σ. και Λ.Σ., όπως προβλέπεται στην παρ. 11, σε συνδ. με παρ.9 του άρθρου 41 Π.Δ. 169/2007 και αποχώρησε ή αποχωρεί με αίτησή του, με τη συμπλήρωση 20ετούς πραγματικής υπηρεσίας και του οποίου ο χρόνος υπηρεσίας, λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο (ΕΚΑΜ -ΤΕΕΜ -ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ. , Ε.Μ.Α.Κ. και Ειδικές Δυνάμεις Λ.Σ. κ.λ.π) Η δε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την αναγνώριση αυτή να παρέχεται σύμφωνα με την παρ. 3 άρθρου 38 Ν. 4387/2016, ήτοι καταβολή από ασφαλισμένο κατά ποσοστό 6,67% και από μέρους Δημοσίου 13,33%»
10-Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων :είναι το μόνο Ταμείο που διατηρεί τα ηλικιακά κριτήρια στις συντάξεις χηρείας και τα προστατευόμενα τέκνα,( μέχρι 24 ετών σε περίπτωση σπουδών), σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν.4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) και το άρθρο 40 του Ν. 4670/2020 ( ν. Βρούτση) .
Ζητούμε την κατάργηση των κριτηρίων και την απόδοση έντοκα των δικαιούμενων ποσών ,με χρόνο έναρξης το χρόνο δημιουργίας του δικαιώματος.
Οι Πρόεδροι των Σωματείων
_____________________________________________________________
Επικοινωνία : Ένωση Αστυνομικών Υπ/λων Ν. Ηρακλείου , ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ν.
Σύνδεσμος Αποστράτων Σ.Α.Ν. Ηρακλείου ,ΟΥΡΑΝΟΣ Ν.
1-ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ Στυλιανός
2-ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ Σ. Π. ΚΡΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ
3-ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ Π. ΚΡΗΤΗΣ: ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΗΣ Χρήστος
4-ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Νικόλαος
5-ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ: ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ Στυλιανός
6-ΕΝΩΣΗ ΑΣΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΓΥΠΑΡΗΣ Ανδρέας
7-ΕΝΩΣΗ ΑΣΥΝΟΝΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΒΑΜΒΑΣΑΚΗΣ Μιχαήλ
8-ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΚΑΤΣΙΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ Βασίλειος
9-ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Γεώργιος
10- ΠΟΜΕΝΣ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
11ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ Σ. Ν. ΧΑΝΙΩΝ : ΣΑΡΙΚΑΚΗΣ Νικόλαος
12-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ Βασίλειος
13- ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ : ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ Σταύρος
14 ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΤΣΙΕΡΤΖΗΣ Αντώνης
15- ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΤΣΙΚΛΑΝΗΣ Ιωάννης
16-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜ. ΣΩΜ. ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ : ΧΟΥΧΟΥΡΕΛΛΟΣ Νικόλαος
17- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ Σ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ : ΜΑΥΡΑΚΗΣ Σπύρος
18- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ Σ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΚΡΟΥΣΑΝΙΩΤΑΚΗΣ Εμμανουήλ
19- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤ. ΣΩΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ : ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ Ευάγγελος
20- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΟΥΡΑΝΟΣ Νικόλαος
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝ. ΥΠ/ΛΩΝ Εκπροσώπηση : ΠΙΚΡΑΚΗΣ Γεώργιος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Εκπροσώπηση : ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ Στυλιανός
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠ/ΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εκπροσώπηση :ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ Απόλλων
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠ/ΛΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εκπροσώπηση : ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Γεώργιος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ