Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής
Με αναφορά στη σημαντική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με στόχο να δοθούν φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
Ο Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας ως Ειδικός Αγορητής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας εξηγώντας την φιλοσοφία της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι αποτελεί την ίαση του μεγαλύτερου προβλήματος που έχει η χώρα, του δημογραφικού σε συνδυασμό με την δημοσιονομική αποκατάσταση και τόνισε: «Η τροπολογία αφορά τον ειδικό τρόπο φορολόγησης από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα, φυσικών προσώπων και μόνο που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Για 692.000 συμπολίτες μας οι οποίοι από το 2010 – 2018 έφυγαν από τη χώρα, δυστυχώς την τελευταία 3ετία λόγω της πληθωριστικής κρίσης υπάρχει ένα νέο κύμα φυγής, όπου το 60% είναι 25 – 44 ετών, άρα σε έντονα παραγωγική ηλικία.».
Αναφέροντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να επανέλθουν στην Ελλάδα, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι η τροπολογία στοχεύει σε άτομα που αποδεδειγμένα απουσιάζουν για και πλέον έτη από τη χώρα, στα οποία δίδεται η δυνατότητα να επανέλθουν, μέσω φορολογικών κινήτρων και ειδικότερα: Στα πρώτα 4 χρόνια, θα έχουν 100% έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Από τον 5ο έως τον 7ο η μείωση θα γίνεται 75%, έπειτα στο 25% και θα μηδενίζει στην δεκαετία. «Αυτή η τροπολογία δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, ίσα ίσα έχει όφελος τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, προσφέρει στο brain gain σε ηλικίες που πονάει η πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε και σε αιτιάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα που είχε παρουσιάσει για τη ΔΙΜΕΑ, αναφέρθηκε στο στρεβλό και ετεροβαρές αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας, καθώς και για την καρτελοποίηση της αγοράς σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, η διύλιση και η ενέργεια. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα όλα όσα βιώνουμε με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης σε Ευρωπαϊκές πρακτικές μείωσης του ΦΠΑ όπως στην Ισπανία που είχε έμπρακτο αποτέλεσμα και τώρα η συντηρητική αντιπολίτευση ζητάει επέκταση και παράταση του μέτρου, καθώς και σε άρθρα του σχεδίου νόμου αναφορικά με τις επενδύσεις κυκλικής οικονομίας, τις επενδύσεις ναυτικής βιομηχανίας, τις επενδύσεις για την παραγωγή, ανάκτηση, εξόρυξη, διαχωρισμό, διύλιση και επεξεργασία ή ανακύκλωση πρώτων υλών στρατηγικής συνεργασίας, κ.α.