Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Την άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ζητάει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
«Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν προτίθεται να ρυθμίσει νομοθετικά το πρόβλημα στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και της αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, συμπληρώνοντας: «Όπως επίσης και εάν προτίθεται να προκρίνει μία λύση επανυπολογισμού όλων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εξυπηρετούμενων ή μη και εντός ή εκτός του τραπεζικού συστήματος, με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση.».
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Απαιτείται μία άμεση λύση με θετικό πρόσημο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο»
Τα δάνεια, κυρίως στεγαστικά, εκφρασμένα σε Φράγκο Ελβετίας, «denominated loans in CHF», χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2006 – 2010 όταν οι ελληνικές τράπεζες τα προώθησαν ως ελκυστική επιλογή λόγω της χαμηλής, απορρέουσας από τα υψηλά επίπεδα συναλλαγματικής ισοτιμίας, δόσης και του χαμηλού επιτοκίου αναφοράς (Libor CHF) και αφορούν περίπου 70.000 πρόσωπα (δανειολήπτες), τα οποία αυξάνονται σε 200.000 αν συμπεριλάβουμε τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες των δανείων αυτών. Στην πλειονότητά τους, τα δάνεια αφορούσαν νέες χορηγήσεις ή και τη μετατροπή / αντικατάσταση προ-υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που είχαν χορηγηθεί εξ’ αρχής σε ευρώ προκειμένου να εκφραστούν σε ελβετικό φράγκο. Σήμερα, οι οφειλές των χιλιάδων δανειοληπτών ανέρχονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε 4,5 δις. ευρώ και το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να προκρίνει μία λύση στα πρότυπα των παραδειγμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο λήψης του δανείου η ισοτιμία Ευρώ – Φράγκου Ελβετίας κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή του 1,60 και παρέχονταν διαβεβαιώσεις περί της διατήρησής της οι οποίες ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν και το 2011 ανήλθε σε 1 ευρώ /1 Φράγκο Ελβετίας ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 1 ευρώ / 0,94 Φράγκο Ελβετίας. Δηλαδή, ενώ ο δανειολήπτης το 2006 κατέβαλε ένα ευρώ και αποπλήρωνε δάνειο 1,60 ελβετικών φράγκων σήμερα, με το ένα ευρώ αποπληρώνει δάνειο 0,94 ελβετικών φράγκων με αποτέλεσμα το άληκτο κεφάλαιο να διογκώνεται σταθερά. Καθίσταται σαφές ότι ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, λόγω των μεταβλητών όρων των δανειακών τους συμβάσεων, καλούνται, μεταξύ άλλων, να αποπληρώσουν κεφάλαιο, το οποίο εκφρασμένο σε ευρώ υπερβαίνει κατά πολύ το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους. Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό των σχετικών δανείων κατέστησαν μη εξυπηρετήσιμα και έχουν μεταβιβαστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα σε εταιρείες ειδικού σκοπού SPV ή FUND προκειμένου για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Σημειώνεται ότι με το ν. 4438/2016, θεσπίστηκε ένα πλαίσιο προστασίας των δανειολήπτων σε ξένο νόμισμα εντούτοις, δεν επιλύθηκε το ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο καθώς δεν είχε αναδρομική ισχύ ήτοι, στο πεδίο εφαρμογής του δεν ενέπιπταν οι ήδη συναφθείσες (προϋφιστάμενες) συμβάσεις.
Με δεδομένα τα ανωτέρω συνδυαστικά με α. την πληθώρα πρόσφατων δημοσιευμάτων που αναπαράγουν «λύσεις» οι οποίες δεν προσεγγίζουν το πρόβλημα από τη σκοπιά του καταναλωτή ως οφείλουν και β. το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες δανειολήπτες σε Φράγκο Ελβετίας που εδράζεται στην ανεύθυνη και καταχρηστική συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να ρυθμίσει νομοθετικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και της αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες;
2. Προτίθεται να προκρίνει μία λύση επανυπολογισμού όλων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εξυπηρετούμενων ή μη και εντός ή εκτός του τραπεζικού συστήματος με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μαμουλάκης Χάρης