Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπενθυμίζοντας την νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έδινε λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, την οποία απέρριψε η Κυβέρνηση της ΝΔ, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ανάδειξε την απουσία πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες, που αυξάνονται σε 200.000 αν συμπεριληφθούν οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες αυτών των δανείων, αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης, όπου κατά την περίοδο λήψης του δανείου η ισοτιμία Ευρώ – Φράγκου Ελβετίας κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή του 1,60 και παρέχονταν διαβεβαιώσεις περί της διατήρησής της οι οποίες ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν. Το 2011 ανήλθε σε 1 ευρώ / 1 Φράγκο Ελβετίας, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 1 ευρώ / 0,94 Φράγκο Ελβετίας. Δηλαδή, ενώ ο δανειολήπτης το 2006 κατέβαλε ένα ευρώ και αποπλήρωνε δάνειο 1,60 ελβετικών φράγκων, σήμερα, με το ένα ευρώ αποπληρώνει δάνειο 0,94 ελβετικών φράγκων με αποτέλεσμα το άληκτο κεφάλαιο να διογκώνεται σταθερά.
Ανέφερε επίσης τις λύσεις που άλλα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν δώσει, όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, που με νομοθετικές παρεμβάσεις διευθέτησαν το θέμα, αλλά εσχάτως και η Βουλγαρία, όπου με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ακυρώθηκαν τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους που είχαν εξοφλήσει το δάνειό τους.
Ο Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε και την ολοκληρωμένη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία προέβλεπε εξόφληση σύμφωνα με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου και υπολογισμό του μέσου επιτοκίου για το νέο υπόλοιπο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που έχουν ήδη κατατεθεί για την μερική εξόφληση του δανείου και έθεσε τα ξεκάθαρα ερωτήματα:
1. Προτίθεται να ρυθμίσει νομοθετικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και της αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες;
2. Προτίθεται να προκρίνει μία λύση επανυπολογισμού όλων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εξυπηρετούμενων ή μη και εντός ή εκτός του τραπεζικού συστήματος με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου;