Στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα LIFE+ Food For Feed – Τροφή από Τρόφιμα που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή).
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα, τα προσδοκόμενα οφέλη, η μεθοδολογία, καθώς και οι βασικοί άξονες δράσης του πρωτοποριακού προγράμματος, από την υπεύθυνη του έργου, στέλεχος του ΕΣΔΑΚ Βούλα Πάντελη.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: « Η παρουσία του ΕΣΔΑΚ στις μεγάλες, διεθνείς συναντήσεις για το περιβάλλον, είναι όχι απλά αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη. Εξωτερικεύουμε τη δουλειά μας, ανταλλάζουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία με αναγνωρισμένους φορείς και προβάλλουμε τα αποτελέσματα μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας που γίνεται στην Κρήτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες που με πολύ μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο δουλεύουν στο πρόγραμμα LIFE+ Food For Feed – Τροφή από Τρόφιμα και να παροτρύνω τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο, τόσο μέσω των δικών μας πηγών όσο και μέσα από Ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις, για να κατανοήσουν καλύτερα την σημασία του συγκεκριμένου έργου για τον τόπο μας».
Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές».
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.