Ήταν πριν από 17 χρόνια όταν άρχισε να μπαίνει σιγά – σιγά στη ζωή μας η ανακύκλωση. Δειλά – έως και επιφυλακτικά – στην αρχή, οι πρακτικές που εφάρμοζαν από το 1990 οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, γινόταν χρόνο με τον χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι και της δικής μας καθημερινότητας.
Τότε, λίγο η «μόδα» λίγο η ευαισθητοποίηση των σκεπτόμενων, περιβαλλοντικά ενημερωμένων πολιτών, έδωσαν το στίγμα στην αυγή μιας νέας εποχής: Της εποχής της ανακύκλωσης!
Αυτό που καταφέραμε με τα χρόνια, είναι η τότε «νέα συνήθεια» να γίνει καθημερινή ουσιώδης κίνηση για όλο και περισσότερους πολίτες.
17 χρόνια μετά, έχουμε όλοι καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το να διαχειρίζεσαι ορθολογικά τα απορρίμματά σου σε ένα αειφόρο κύκλο παραγωγής νέων προϊόντων. Και όλα τα στοιχεία συνηγορούν πώς η Κρήτη, ο τόπος μας, πρωτοπορεί και προσαρμόζοντας συνεχώς τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των Κρητικών, έχει καταστεί πρωταγωνιστής σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τελευταίο στοιχείο που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, η έκθεση της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία αναφέρεται αναλυτικά στα εντυπωσιακά αποτελέσματα των τοπικών φορέων διαχείρισης και στο ότι τα απορρίμματα παύουν να αντιμετωπίζονται ως «σκουπίδια» και μετατρέπονται σε υλικά προς ανακύκλωση.
Αυτό το πλαίσιο ενισχύει και ο Δήμος Ηρακλείου, με μια σειρά παρεμβάσεων που κατατάσσουν το Ηράκλειο στην κορυφή των Δήμων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης!
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας περιόδου:
· Οι μπλε κώδωνες – Νέο ρεύμα για το Ηράκλειο, ανακύκλωσης γυαλιού.
· Ο κίτρινοι κάδοι – Επίσης νέο ρεύμα για την πόλη, ανακύκλωσης χαρτιού.
· Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων σακουλών (φιλμ) και η μετατροπή τους με πολύ χαμηλό κόστος σε μαύρους σάκους απορριμμάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας.
· Η επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου των μπλε κάδων και το νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης.
· Η συνεργασία με το Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου για την τοποθέτηση μεγάλων κάδων περιαστικά της πόλης, με στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα των μεγάλων παραγωγών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
· Η υλοποίηση τεσσάρων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της διαλογής στην πηγή.
Σκοπός των παραπάνω, δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Δήμου Ηρακλείου στην ανακύκλωση. Βασικός στόχος είναι να αξιοποιηθεί εντός της Κρήτης, η παραγόμενη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, για να έχουμε ισόρροπη διαχείριση των πόρων.
Στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Και με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας συμμετέχουν ενεργά, έχουν διάθεση και είναι πλέον σχετικά έμπειροι στην ανακύκλωση – πάντα φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – αλλά και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ευελπιστούμε σε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την εθνική μας οικονομία, τον τόπο μας και τους κατοίκους του.
Είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να δώσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία στους πολίτες της Κρήτης να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια ακόμα περισσότερο. Αυτό και πράττουμε!