Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετείχε στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, σε διήμερη τεχνική συνάντηση εργασίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως Επικεφαλής Εταίρος, στο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας με τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και ακρωνύμιο «A2UFood».
Η πρόταση υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» (UIA), μαζί με 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη. Από τις προτάσεις αυτές, εγκρίθηκαν μόλις οι 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν 2ος στη σχετική κατάταξη.
Από το Δήμο Ηρακλείου συντόνισε την Τεχνική Συνάντηση Καθοδήγησης «Steering Committee and Board Meeting», η Συντονίστρια του Έργου, Προϊσταμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρένια Δρόσου και συμμετείχαν ο Υπεύθυνος Έργου Μανώλης Σκαρβελάκης, η Τεχνική Υπεύθυνη Πόπη Μπάλτηρα και η Τεχνική Συνεργάτης Μαρούλα Σχίζα. Η ατζέντα περιλάμβανε ειδική συνάντηση με την Expert – Ειδική Σύμβουλο του Προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» (UIA), Χριστίνα Μαρούλη, επικέντρωση σε ορόσημα, χρονοδιάγραμμα και αναφορά προόδου.
Υπενθυμίζεται ότι εταίροι του προγράμματος είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ. με εκπρόσωπο τον Διευθυντή Νίκο Στυλιανίδη, το ΤΕΙ Κρήτης με εκπρόσωπο τον Αντιπρύτανη Θρασύβουλο Μανιό και τον Τεχνικό Συνεργάτη Ιωάννη Δαλιακόπουλο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εκπρόσωπο την Κάτια Λαζαρίδη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με εκπρόσωπο την Κέλλυ Βελώνια, το Enviroplan AE με εκπρόσωπο τον Χρήστο Τσομπανίδη και το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης της Γερμανίας με εκπρόσωπο τον Gerald Hafner.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:
1. Αξιοποίηση του περισσεύματος τροφής και συγκεκριμένα το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος.
2. Δημιουργία Μονάδας Βιοπλαστικού Υλικού για την Παραγωγή κομποστοποιήσιμων σακούλων από τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης και διάθεση των σακουλών στους πολίτες που συμμετέχουν στις δράσεις κομποστοποίησης του Προγράμματος.
4. Ενίσχυση της δράσης της Κομποστοποίησης, με Κομποστοποιητές γειτονιάς, Κομποστοποιητές σε νοικοκυριά και σε κοινόχρηστους οριοθετημένους χώρους.
3. Δημιουργία Έξυπνης Κάρτας, η οποία θα συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας ο πολίτης θα πληροφορείτε για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές και παράλληλα εξοικονομώντας του χρήματα.
4. Δωρεάν Διάθεση Πιλοτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης χρήσης του, σε κουζίνες ξενοδοχείων, για την διαχείριση της διάθεσης τροφίμων με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων.