Την περίοδο 2016 – 2019 στην Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης & Καθαριότητας και την περίοδο 2017 – 2019 στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών, κάναμε αρκετά και ουσιαστικά βήματα μπροστά στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της προώθησης της μεθόδου διαλογής στην πηγή και της ανάπτυξης συνθηκών κυκλικής οικονομίας.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά από αυτά:
Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας: Ένα οραματικό έργο, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για όλη την Ελλάδα
Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα.
Σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αναβαθμίζει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ από τη δημιουργία του προτεινόμενου Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας είναι οι ακόλουθοι:
- Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
- Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και την αναψυχή.
- Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση ‘Μαύρος Σπήλιος’ και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
- Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στηνπρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
i. Το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)
ii. Τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ
iii. Την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου
iv. Τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου
v. Τις πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.
- Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας) όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
- Να αναπτύξει ερευνητικές – καινοτόμες – επιδεικτικές εφαρμογέςκυκλικής οικονομίας
- Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.
Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Ηρακλείου 2014-2020
Σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή και με την ελληνική νομοθεσία, τα αστικά απόβλητα πρέπει να αξιοποιούνται ώστε να εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια. Έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία (Νόμος 4042/2012) η οδηγία 2008/98/ΕΚ, που έχει στον πυρήνα της την ιεράρχηση στη διαχείριση των απορριμμάτων: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση, απόρριψη.
To «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020» είναι η Στρατηγική του Δήμου για τη Δημοσιότητα των «Δράσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών» που προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Δήμος στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας 6α)(επενδύσεις στον τομέα των αποβλήτων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεκτημένου της Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προσδιορισθεί από τα κράτη μέλη για επενδύσεις που υπερβαίνουν τις εν λόγω απαιτήσεις), στο σύνολό τους, αλλά και την προβολή των στόχων, των επιμέρους δράσεων, των αναπτυξιακών ωφελειών και των αποτελεσμάτων τους.
Με τις δράσεις του ΣΒΑΑ επιδιώκεται η ενίσχυση της ανακύκλωσης και να εφαρμόσουν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων εναρμονισμένα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Ειδικότερα επιδιώκεται η βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων με την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής για συλλογή στην πηγή, καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών ανακύκλωσης κλπ αλλά και των δράσεων πρόληψης και δράσεων ευαισθητοποίησης
Οι δράσεις ενημέρωσης, προώθησης και ευαισθητοποίησης της Ανακύκλωσης/ Επαναχρησιμοποίησης, θα προβάλουν τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά στόχους (νοικοκυριά, μαθητές, οικονομικούς & κοινωνικούς εταίρους, επιχειρηματίες, καταναλωτές κ.λ.π.).
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες δράσεις, είναι το βασικό ζητούμενο για να δοθεί μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της μειωμένης Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) Ανακυκλώσιμων Υλικών που έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται προς τους ΧΥΤΑ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ανακυκλώσιμων Υλικών που υπάρχουν στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ). Επίσης, τα βιοαπόβλητα των οικιών και των εστιατορίων πρέπει να συλλέγονται μέσω του προγράμματος ΔσΠ με σκοπό να οδηγούνται προς κομποστοποίηση.
Το περιεχόμενό του Επικοινωνιακού Σχεδίου για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020» καθορίστηκε από τις ακόλουθες παραμέτρους:
• την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις Δράσεις Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης, τους στόχους και τις παρεμβάσεις που προωθούνται και τις ωφέλειες που προκύπτουν καθώς και για το ρόλο που διαδραματίζουν ο Δήμος και της Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαμόρφωση και υλοποίησή του,
• την ενημέρωση των κατοίκων (ωφελούμενων) της/των περιοχής/χών που θα εφαρμοστούν προγράμματα ανακύκλωσης ώστε να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή τους, με απώτερο στόχο να βελτιωθούν τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανακύκλωσης, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους όπως είναι οι πρώτες ύλες και η ενέργεια.
• την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, καθώς και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ώστε να επικοινωνηθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στους άμεσους και έμμεσους επωφελούμενους
Το Ε.Σ. εναρμονίζεται με το γενικό πλαίσιο και τη γενική στρατηγική του ΕΣΠΑ. Με την εφαρμογή του δημιουργείται ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα με προγραμματισμένες ενέργειες και δράσεις, με χρήση όλων των ενδεδειγμένων μέσων και μεθόδων με στόχο την γνωστοποίηση των ωφελειών από την εφαρμογή του «Δράσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών» και τη δημιουργία συναίνεσης από το σύνολο της κοινής γνώμης, τους δικαιούχους, τους εμπλεκόμενους φορείς, τις ενδιαφερόμενες ομάδες κοινού στόχου και τους πολίτες γενικότερα.
Περιλαμβάνει τη χρήση τριών διαφορετικών κατηγοριών μέσων και μεθόδων προβολής:
Η πρώτη κατηγορία δράσεων «Ανάπτυξη Περιεχομένου και Εφαρμογών Επικοινωνίας» αφορά στη Δημιουργία της ταυτότητας της επικοινωνιακής καμπάνιας.
Ο ανάδοχος καλείται να σχεδιάσει το σήμα/ λογότυπο με πρωτότυπη τυπογραφία, χρωματική παλέτα και slogan. Καλείται να σχεδιάσει όλες τις αναγκαίες προωθητικές ενέργειες, όπως είναι τα έντυπα, τα φυλλάδια, τα ενημερωτικά δελτία, τα δελτία Τύπου, η αρθρογραφία, η παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, τα CD-ROM.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά την επικοινωνιακή Στρατηγική για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όπως είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το διαδίκτυο
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ενέργειες άμεσης επικοινωνίας και ενεργοποίησης ομάδων δράσης, οικονομικών –κοινωνικών εταίρων, εκδηλώσεις,projects.
A2U FOOD
Πρόγραμμα «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για τις αστικές περιοχές – Avoidable and unavoidablefood wastes: A holistic managing approach for urban environments», με ακρωνύμιο A2UFood, θα συμμετάσχουν ως εταίροι:
- Ο Δήμος Ηρακλείου (ως επικεφαλής εταίρος)
- Το ΤΕΙ Κρήτης
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ)
- H Enviroplan Α.Ε.
Κεντρικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων στην πόλη του Ηρακλείου που να βασίζεται στις προτεραιότητες διαχείρισης όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων στόχων με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό και φυσικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Βασικοί του πυλώνες του έργου είναι:
- Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποφυγής παραγωγής υπολειμμάτων τροφίμων και καλύτερης αξιοποίησης των τροφίμων που αγοράζονται από κάθε νοικοκυριό.
- Η ανάπτυξη λογισμικών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων που αγοράζονται.
- Η ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής αποφευκτέων τροφικών υπολειμμάτων από χώρους μαζικής εστίασης και μονάδες φιλοξενίας.
- Η ανάπτυξη ενός χώρου διαχείρισης και αξιοποίησής τους, μετατρέποντάς τα σε τρόφιμα δεύτερης ευκαιρίας μέσα από το Δημοτικό Εναλλακτικό Εστιατόριο.
- Η ανάπτυξη ενός δικτύου χωριστής συλλογής τροφικών υπολειμμάτων από μονάδες μαζικής εστίασης και η ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοπλαστικών για την παρασκευή κάδων κομποστοποίησης.
- Η ανάπτυξη συστημάτων αστικής κομποστοποίησης προ-διαλεγμένων οργανικών, για μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και γειτονιές.
ACUA
Ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης ACUA («Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον»), με το οποίο στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και να επιφέρει, εντέλει, μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους δημότες.
Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών κομποστοποιητών, χωρίς οσμές και διαρροές, σε σημεία του αστικού ιστού στα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, θα προμηθευτούν από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα – χρήσης του κομποστοποιητή και ένα συγκεκριμένο αριθμό ειδικών σακουλών όπου θα τοποθετούν τα οργανικά τους απορρίμματα. Μόλις γεμίζει η κάθε σακούλα, ο δημότης θα την τοποθετεί στον κομποστοποιητή χρησιμοποιώντας την κάρτα του.
Μόλις εξαντληθούν οι σακούλες, οι δημότες θα μπορούν να προμηθεύονται καινούργιες από τον Δήμο με την επίδειξη της ειδικής κάρτας ώστε να καταγράφεται παράλληλα και το βάρος των ποσοτήτων που έχουν απορρίψει. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό θα προκύψει αργότερα και η τελική έκπτωση που τους αναλογεί στα δημοτικά τέλη.
Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους, η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ισχυρών κινήτρων στους δημότες να αναπτύξουν το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.
Το πρόγραμμα ACUA, στο οποίο μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, υλοποιείται με τη συνεργασία των Δήμων Ρόδου και Λεμεσού, καθώς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.
WIN-POL
Ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με φορείς από την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, εντάχτηκαν στο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων «Διαχείριση ευφυών συστημάτων αποβλήτων και πολιτικές» (Waste Management Intelligent Systems and Policies) με ακρωνύμιο «WIN – POL», το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των αποβλήτων, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 54 μηνών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREGEurope.
Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμα επιτυχία και μέσω αυτού, η πόλη του Ηρακλείου θα αποκτήσει νέα σημεία υπεροχής στην διαδικασία της ανακύκλωσης και της συλλογής των αποβλήτων τα οποία θα οδηγήσουν στη δημιουργία αξίας, ενώ παράλληλα θα αποκομίσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που θα σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανάπτυξη της Κυκλικής Οικονομίας.
Βασικός στόχος του έργου, είναι η βελτίωση και ο σχεδιασμός νέων πολιτικών διαχείρισης των αποβλήτων ώστε αυτές να ενθαρρύνουν και να προωθούν τη χρήση του ευφυούς εξοπλισμού. Μέσω αυτών των βελτιωμένων διαδικασιών διαχείρισης και ευαισθητοποίησης, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί και η προσδοκώμενη μείωση των αποβλήτων στις Ευρωπαϊκές πόλεις και Περιφέρειες.
LIFE F4F – «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed»
Η μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα λειτούργησε – μαζί με τις ημέρες των δοκιμών – για 144 ημέρες το 2018 και κατάφερε να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Κάτι που ικανοποίησε τα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων, του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και απόδειξε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί πραγματικά σημαντική τομή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας της μονάδας, συμμετείχαν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green, τα οποία ακολουθούν την αυστηρή διαδικασία διαλογής στην πηγή των τροφικών τους υπολειμμάτων, ενώ και η επεξεργασία τους γίνεται με την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια.
Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι η μονάδα, εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται στην περιοχή, ένα Πάρκο που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.
Αυτόνομο ρομποτικό σύστημα για ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων – Ανακύκλωση Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ
Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η κατασκευή και λειτουργία, σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες επεξεργασίας απορριμμάτων, ενός αυτόνομου συστήματος ρομποτικού διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων (ΡΔΑ). Ως τελικό προϊόν, το ρομποτικό σύστημα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack κτλ.), εγκαθίσταται σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΕΣΔΑΚ (Ηράκλειο Κρήτης) και ΔΕΔΙΣΑ (Χανιά Κρήτης).
- Βελτίωση απόδοσης της διαδικασίας διαλογής, αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα
- Μικρότερο κόστος
- Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ανάκτησης καθώς ακολουθείται η τακτική του catching (πιασίματος 98-99%) και όχι του blowing (φυσήματος >93-95%)
- Μείωση κινδύνων σε υγεία απασχολουμένων (προσωπικού) στο στάδιο της διαλογής (που σήμερα κυμαίνονται από ατυχήματα εκδορών μέχρι αναπνευστικά και καρκίνο σε μακροχρόνια εργασία)
Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΕΚ 2706 Β / 15-12-2015), ο οποίος είναι εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ, η εθνική πολιτική για τα απόβλητα προσανατολίζεται στους εξής στόχους – ορόσημα για το 2020:
▪ στη δραστική μείωση των κατά κεφαλή παραγόμενων αποβλήτων,
▪ στην προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίησή τους και στην ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιο-αποβλήτων, η οποία να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ),
▪ στην ανάκτηση ενέργειας, η οποία να χρησιμοποιείται όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και
▪ στην υγειονομική ταφή, ως τελευταία, όμως, επιλογή, με στόχο να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ.
Συνοψίζοντας, αντικείμενα του προτεινόμενου έργου είναι:
▪ η αξιοποίηση και ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας που είναι διαθέσιμη σε δύο κορυφαία εκπαιδευτικά/ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ελληνικής οικονομίας
▪ η κατασκευή ενός νέου Ρομποτικού Διαχωριστή Απορριμμάτων ανάκτησης 4 κλασμάτων – μονάδων ανακυκλώσιμου υλικού (π.χ. PET, HDPE, PP, LDPE), ο οποίος θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε νέες και υπάρχουσες μονάδες με ελάχιστες παρεμβάσεις στους χώρους διαλογής
▪ η βιομηχανική εφαρμογή του ΡΔΑ σε δύο (2) εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο στον ΕΣΔΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων) – Ηράκλειο Κρήτης, όσο και στη ΔΕΔΙΣΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) – Χανιά Κρήτης, σε Πράσινη (Σύμμεικτα Απορρίμματα) και Μπλε (Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες) γραμμή απορριμμάτων αντίστοιχα, ώστε να αξιολογηθεί η χρηστικότητα του ΡΔΑ και να πραγματοποιηθούν εστιασμένες βελτιώσεις που αυξάνουν τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος.
▪ η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής εκμετάλλευσης του ΡΔΑ σαν ένα αυτόνομο προϊόν χαμηλού κόστους που βελτιώνει σημαντικά τις υπάρχουσες βιομηχανικές υποδομές ανακύκλωσης.
Τέλος, κύριοι τεχνολογικοί στόχοι που οδηγούν το σύνολο των προτεινόμενων συνεργατικών δράσεων του έργου ΑΝΑΣΑ είναι:
▪ η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαλογής καταφέρνοντας την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών και την διαλογή περισσότερων τύπων (κλασμάτων) ανακυκλώσιμων υλικών με ένα μόνο μηχάνημα ▪ η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας ανάκτησης (97-99%) έναντι των οπτικών διαχωριστών (93- 95%) που χρησιμοποιούνται σήμερα
▪ η δημιουργία ενός χαμηλού κόστους ολοκληρωμένο σύστημα, άμεσα εφαρμόσιμο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
▪ σχεδιασμός συστήματος ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη για λιγότερο χώρο, χρόνο καθώς και για πιο εύκολη εγκατάσταση
Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
Τομείς:
– Ανάπτυξη συστημάτων επεξεργασίας αποβλήτων (ποιοτικός έλεγχος εισερχόμενων, τεμαχισμός, διαλογή, στερεοποίηση, σταθεροποίηση, ανάμειξη κλπ. και ποιοτικός έλεγχος παραγομένων υλικών) πριν προωθηθούν για επόμενη αξιοποίηση (όπως ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας, μετατροπή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας κλπ)
– Επέμβαση σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας με σκοπό την βελτιστοποίηση του βαθμού ανάκτησης υλικών
Πάρκο Ανακύκλωσης – Πράσινα σημεία
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ηρακλείου θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για την δημιουργία Πάρκου Ανακύκλωσης – Πράσινου σημείου στο Ηράκλειο, το οποίο θα περιέχει αίθουσα εκπαίδευσης για μικρά παιδιά, μηχανήματα ανακύκλωσης και ανταπόδοσης προς το πολίτη καθώς και πλήρως ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση στο Δήμο Ηρακλείου. Αυτό θα είναι και το πρώτο από τα 7 συνολικά πράσινα σημεία που θα υλοποιηθούν στον Δήμο, σύμφωνα και με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που υλοποιείται.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει και το Βιομηχανικό Πράσινο Σημείο στη θέση Μαύρος Σπήλιος στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, δίπλα από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, για την μεταφορά ογκωδών αποβλήτων από τους πολίτες όπως έπιπλα, στρώματα, κλαδοκάθαρα, κ.α.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
– Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) διοργάνωσε τον Μάρτιο του 2018 Συνέδριο με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία», στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.
Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, εξέτασε τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις σχετικά με την προώθηση των πολιτικών της κυκλικής οικονομίας καθώς και των προοπτικών εφαρμογής τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ειδικότερα, στόχος ήταν:
1. Η ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέγγιση των στόχων που έχουν τεθεί.
2. Η ανάδειξη των ευκαιριών που αναδύονται από την αλλαγή του θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου των έργων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτομιών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
3. Η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών μέσα από πιλοτικά προγράμματα και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς σε περιφερειακό επίπεδο.
4. Η διευρυμένη συζήτηση για το σχεδιασμό των απαιτούμενων υποδομών, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
– Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο του 2018 εκστρατεία ενημέρωσης σε Δημοτικά και Γυμνάσια του ν. Ηρακλείου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον σωστό τρόπο διαλογής στην πηγή, την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
– Τοποθετούμε σε σημεία «κλειδιά» της πόλης του Ηρακλείου πρωτοποριακά συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα.
– Δημιουργήσαμε τα «Εργαστήρια Δημιουργικής Ανακύκλωσης» με στόχο οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική ανακύκλωση και με την καθοδήγηση ειδικών να μεταμορφώσουν τα άχρηστα υλικά σε κάτι νέο, δημιουργικό και χρηστικό!
– Διανείμαμε 3.000 οικιακούς καλαίσθητους «μπλε» συλλέκτες ανακύκλωσης (blue boxes) χωρητικότητας 80 λίτρων με στόχο την εύκολη και αποτελεσματική ανακύκλωση. Για το 2019 έχει προβλεφθεί η προμήθεια 1.000 τμχ κίτρινων κάδων οικιακής συλλογής λευκού χαρτιού.
– Υλοποιήσαμε, σε όλη την Κρήτη, δράσεις ενημέρωσης με θέμα την κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω με την δωρεάν διανομή της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) Τα αποτελέσματα της δράσης έδειξαν ότι 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν πλέον τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τις αγορές τους.
– Υλοποιήσαμε περιβαλλοντικές δράσεις σε παραλίες της Κρήτης με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ακτών. Παράλληλα, διανείμαμε δωρεάν χάρτινα, ανακυκλώσιμα τασάκια παραλίας που δημιούργησε ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ με στόχο να μειωθεί ο όγκος των αποτσίγαρων που «φυτεύονται» κάθε καλοκαίρι στις ακτές μας.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΎ
Ολοκληρώσαμε την επέκταση του ΧΥΤΑ Αμαρίου. Στο έργο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς ομβρίων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής βελτίωσης του σημείου.
Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1,4 εκ. ευρώ για την επέκταση του νέου ΧΥΤΑ Σητείας.
Παραλάβαμε 8 νέα απορριμματοφόρα 16 κυβικών και 4 μικρά για τις γειτονιές.
Προχωρήσαμε στην αγορά ενός μηχανικού σάρωθρου τελευταίας τεχνολογίας και ενός σύγχρονου τεμαχιστή αξίας 400.000 ευρώ στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων
Εγκαταστήσαμε εξοπλισμό αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών σε μεγάλους παραγωγούς όπως ο αερολιμένας «Ν. Καζαντζάκης» και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Τα λεγόμενα «Press Container», όπου το κάθε ένα ισοδυναμεί με τουλάχιστον 100 μπλε κάδους ανακύκλωσης
Διανεμήθηκαν 1.000 κάδοι ανακύκλωσης μελανοδοχείων σε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, νοσοκομεία, υπηρεσίες, κλπ
Αναδιοργανώσαμε τα συνεργεία των απορριμματοφόρων αγοράζοντας νέα εργαλεία και ανταλλακτικά με προμήθειες που ξεπερνάνε τις 500.000 €
Κατασκευάσαμε 200 νέους απορριμματοδέκτες διαλογής ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων και διανεμήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης χωρίς σάκους αλλά με μικρούς κάδους μειώνοντας τα αντιαισθητικά στραγγίσματα.
Τοποθετήσαμε 472 κάδους απορριμμάτων – από τους οποίους οι 100 ανακύκλωσης – στην πόλη του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, ανακατασκευάσαμε και επανατοποθετήσαμε περιφερειακά του Ηρακλείου- όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση των αναγκών των κατοίκων- 80 κάδους απορριμμάτων που είχαν αποσυρθεί λόγω εκτεταμένων φθορών.
Λάβαμε δραστικά μέτρα απομακρύνοντας σε μηνιαία βάση πολλές δεκάδες κυβικά μπάζα και άχρηστα υλικά από κοινόχρηστους χώρους. Καθιερώσαμε την παραλαβή ογκωδών αντικειμένων με ραντεβού.
Μετά από μελέτη καταγραφής υφισταμένων δρομολογίων και θέσεως κάδων δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο Ηρακλείου. Τα δρομολόγια έχουν πλέον μπει σε μια τάξη και ο κάθε οδηγός γνωρίζει εξ’ αρχής το δρομολόγιο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει και τους κάδους που πρέπει να πάρει. Η εξοικονόμηση για το δήμο σε σχέση με την κατανάλωση καυσίμου είναι πλέον αισθητή.
Αναπτύξαμε συνολικά 7 νέα ρεύματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης:
- Γυαλιού με τους μπλε κώδωνες
- Χαρτιού με τους κίτρινους κάδους
- Μελανοδοχείων & τόνερ
- Οικιακής κομποστοποίησης
- Καπάκια μπουκαλιών νερού
- Αστικών ιατρικών αποβλήτων
- Οικιακή ανακύκλωση (blue boxes)
Μπορείτε να ενημερωθείτε και για τα βασικότερα σημεία του απολογισμού του έργου που πραγματοποιήσαμε στη Δ/νση Τεχνικών Έργων και Μελετών και στη Δ/νση Συντήρησης & Αυτεπιστασίας του Δήμου Ηρακλείου, τις δυο διευθύνσεις των οποίων είχα την πολιτική ευθύνη το διάστημα 2014 – 2016, εδώ.