Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ και τον Σπύρο Ραπανάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε κόμμα με ξεκάθαρο μεν αριστερό πρόσημο, αλλά με ανοιχτές διαδικασίες – Κάθε χρόνο ξεκληρίζεται ένα χωριό δεκάδες άνθρωποι τον χρόνο ξεψυχούν στην άσφαλτο. Γι’ αυτό και μόνο, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για όλους
Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι ένα από τα νέα πρόσωπα του Κοινοβουλίου. Δεν είναι όμως καινούριος στα πολιτικά, κοινωνικά, αυτοδιοικητικά και πολιτικά δρώμενα της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, σημειώνοντας μια σημαντική εκλογή με ένα “μίνι ρεκόρ” σταυρών.
Στην ΑΥΓΗ της Κυριακής κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τονίζει την ανάγκη για μια “πράσινη” πολιτική χαρακτηρίζοντας την κλιματική κρίση “πολιτική προτεραιότητα υψίστης σημασίας”.
Παράλληλα, μετά και την σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τον οποίο χαρακτηρίζει “Μινώταυρο της Κρήτης”.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
* Ποια είναι τα συμπεράσματα από τους δυο πρώτους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη;
Καταρχάς να πούμε ότι η εκκίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας ήταν για όλα τα κόμματα θετική εκ προοιμίου, δεδομένης της απουσίας του ακροδεξιού μορφώματος από τα έδρανα του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να μας γυρίσει στη δεκαετία του ’50. Η πολιτική στρατηγική και οι αποφάσεις του, όπως να αναλάβει υπό την εποπτεία του ΕΥΠ, ΑΠΕ, ΕΡΤ, οι ντροπολογίες Βρούτση για τα εργασιακά ζητήματα, καθώς και η όλη διαχείριση του θέματος αναφορικά με τον διοικητή της ΕΥΠ, συνετέλεσαν ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ άσχημη εικόνα για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που γυρνάει πίσω στον χρόνο, σε εποχές της δεκαετίας του ’50 και του ’60, δείχνει ένα σκληρό και ακραίο προφίλ και δεν τηρεί τη στοιχειώδη κοινοβουλευτική ισορροπία αλλά και τις συνθήκες καλής νομοθέτησης.
* Ο αρμόδιος υπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακυρωθούν οι διαγωνισμοί που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Στο μεταξύ, ο φόρος αίματος στην άσφαλτο συνεχίζει να ανεβαίνει…
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Μινώταυρος της Κρήτης. Μιλάμε για έναν δρόμο, μια κεντρική αρτηρία, την τελευταία ιστορική εκκρεμότητα της χώρας σε επίπεδο υποδομών τέτοιας εμβέλειας, μια ζώσα αρτηρία που είναι και μοχλός ανάπτυξης λόγω του τουριστικού ρεύματος, του οποίου η χάραξη και η εν γένει κατασκευή θυμίζει, δυστυχώς, υποσαχάρια χώρα: παρωχημένες και πεπαλαιωμένες υποδομές, δίκτυο που επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί επαρχιακό και απέχει παρασάγκας από τη λογική της εθνικής οδού. Δεν «σηκώνει» άλλη αναβολή. Με έκπληξη ακούσαμε από το βήμα της Βουλής τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Κ. Καραμανλή, να λέει ουσιαστικά ότι θα αρχίσει από το μηδέν μια διαδικασία η οποία, και εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα, έχει ήδη δρομολογηθεί. Εδώ και 2 χρόνια έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχουμε φτάσει στο σημείο της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας του πρώτου σταδίου.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν. Το βασικό μας ερώτημα είναι το εξής: για ποιο λόγο η κυβέρνηση μηδενίζει δύο χρόνια δουλειάς για ένα θέμα κομβικής σπουδαιότητας; Η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ δεν μπορεί να περιμένει. Τα τελευταία 20 χρόνια, όπως συνηθίζουμε να λέμε για να καταλάβετε το μέγεθος της τραγωδίας, ξεκληρίζεται ένα χωριό τον χρόνο, δεκάδες άνθρωποι τον χρόνο ξεψυχούν στην άσφαλτο. Για αυτό και μόνο, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για όλους.
* Έχετε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με θέματα οικολογίας. Πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά χωρίς να έχει την κλιματική κρίση σε πρώτο πλάνο, ιδιαιτέρως μετά τις δραματικές πυρκαγιές από την Σιβηρία ως τον Αμαζόνιο. Τι σημαίνει όμως μια πράσινη αριστερή πολιτική;
Θεωρώ ότι και για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι καθοριστικής σημασίας η παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού το 2015, με τους 17 μετρήσιμους και απτούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, άμεσα συνδεδεμένους με metrics της Eurostat. Η λογική του act local, think global, το να δρας τοπικά, αλλά να σκέφτεσαι παγκόσμια, είναι σίγουρα μέσα στη δική μας κουλτούρα. Οπωσδήποτε η οικολογία πρέπει να έχει ένα αριστερό πρόσημο, αλλά και η Αριστερά μια έντονη οικολογική χροιά. Μέσα από το έργο, το οποίο παρήχθη τα προηγούμενα χρόνια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, φάνηκε ξεκάθαρα ότι αποτελεί προτεραιότητά μας η βιώσιμη ανάπτυξη, πάντοτε διατηρώντας μια χρυσή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης ενός σωστού περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και της αναπτυξιακής νότας που πρέπει να δώσουμε στη χώρα μας, ιδιαιτέρως αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία.
Δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους τα φαινόμενα πυρκαγιών ανά τον κόσμο. Να τονίσουμε ότι η αύξηση του μέσου όρου θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου πολλαπλασιάζει 40 φορές την πιθανότητα πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως, η κλιματική κρίση επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών σε πολλές πτυχές. Νομίζω ότι θα καταστεί, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να καταστεί, πολιτική προτεραιότητα υψίστης σημασίας για όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαΐκής Ένωσης, δεδομένης της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα.
* Οι διαδικασίες για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ξεκινήσει. Ποια πρέπει να είναι η πυξίδα και ο στόχος σε αυτή την διαδικασία; Εσείς πώς θα πείσετε τους προοδευτικούς και αριστερούς συμπολίτες σας στην Κρήτη να γίνουν μέρος αυτής της διαδικασίας;
Πράγματι, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια -που ουσιαστικά αναδείχθηκε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- γείωσης αλλά και διεύρυνσης του κόμματος ώστε να πλησιάσει τη λογική των ευρωπαϊκών κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα με ξεκάθαρο μεν αριστερό πρόσημο, αλλά με ανοιχτές διαδικασίες, και να ακολουθήσει την ψηφιακή εποχή στην καθημερινότητα και τις πρακτικές του. Η λογική του e-syriza είναι κάτι το οποίο βρίσκει ανταπόκριση στους νέους ανθρώπους, της δικής μου γενιάς, που ανήκουν στον παραγωγικό χώρο και επιχειρούν καθημερινά. Αυτοί είναι κοντά στην ψηφιακή επανάσταση, καθώς ουσιαστικά η 4η βιομηχανική επανάσταση τους βρήκε στην πιο κατάλληλη ηλικία. Θεωρώ ότι το εργαλείο που αναφέρουμε γενικότερα ως ψηφιοποίηση θα είναι σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια ανοίγματος και διεύρυνσης.
Δεν σας κρύβω ότι, ιδιαιτέρως μετά τις εκλογές, πολλοί συμπολίτες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου ζητώντας να ενσωματωθούν στα κοινά, να συμμετέχουν ενεργά με οποιονδήποτε τρόπο -και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους 23.300 ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Ουσιαστικά λοιπόν, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αφουγκραστεί αυτούς τους ανθρώπους και να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε και αυτοί να γίνουν μέρος της πολιτικής λύσης, που δεν είναι άλλη από μια μεγάλη πλειοψηφική Αριστερά που θα μπορέσει να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη το έργο της προηγούμενης θητείας και έχοντας γίνει σοφότερος και ωριμότερος, θα μπορέσει να επιστρέψει και να ολοκληρώσει πράγματα που ενδεχομένως έμειναν ημιτελή, καθώς η έξοδος από τα Μνημόνια, που έβαλε τη χώρα σε μια νέα εποχή, πραγματοποιήθηκε μόλις πέρυσι τον Αύγουστο. Για να κλείσουμε λοιπόν, θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα φανεί ότι η πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. δεν θα ικανοποιήσει το προοδευτικό ακροατήριο της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ για να δώσει νέα και ανθρώπινη προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.