Τις επιπτώσεις της μείωσης των διαθέσιμων πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπ. Υγείας, που έχει ως συνέπεια να διακυβεύεται το εργασιακό μέλλον 600 επικουρικών ιατρών, καθώς και την αναγκαιότητα άμεσης προκήρυξης των 904 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, αναδεικνύουν με ερώτησή τους 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι αλχημείες του Υπουργείου με την ανακατανομή των διαθέσιμων πιστώσεων, οδηγούν 600 επικουρικούς γιατρούς σε όλη τη χώρα σ’ ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας υγείας, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον απόλυτο σεβασμό τόσο απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και απέναντι στους πολίτες. Με τις παλινωδίες αλλά και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στο να ολοκληρώσει για παράδειγμα την προκήρυξη πρόσληψης 904 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, αυτό δεν εξασφαλίζεται».
Όπως είναι γνωστό, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη του ΕΣΥ με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και παρότι αρχικά υπήρχε ο μνημονιακός κανόνας 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατρέψει το 2019 την αναλογία σε 1:1. Οι περιορισμένες προσλήψεις που αναλογούσαν συνολικά στο Δημόσιο Τομέα κατευθύνθηκαν προνομιακά προς το χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα για 8.000 περίπου αποχωρήσεις την τετραετία 2015-19 στον τομέα της υγείας να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε κάθε θεσμοθετημένη μορφή εργασιακών σχέσεων προκειμένου να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό όλων των κατηγοριών. Στο πλαίσιο αυτό, 600 επικουρικοί ιατροί εντάχθηκαν ως ωφελούμενοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε.. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, είχε ως στόχο αφενός την ανάσχεση της μετανάστευσης του ιατρικού δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό (brain-drain), ενώ ταυτόχρονα οι επικουρικοί αυτοί γιατροί κάλυπταν πολύ κρίσιμες ανάγκες στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε τμήματα ζωτικής σημασίας, που θα δημιουργούσε η αποχώρηση των παραπάνω ιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχε προχωρήσει σε παράταση των συμβάσεων τους μέχρι τις 30/11/2019. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όμως, με απόφασή της προχώρησε σε ανακατανομή πιστώσεων έργων του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε. έτους 2019, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την κάλυψη της μισθοδοσίας των παραπάνω επικουρικών ιατρών, επεκτείνοντας έτσι την παραμονή τους πέραν της 30/11/2019. Τα χρήματα όμως αυτά τα διασφαλίζει περικόπτοντας πιστώσεις από έργα αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού στο ΕΣΥ που ήταν ήδη δρομολογημένα, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονταν και σε φάση ολοκλήρωσης. Ενώ λοιπόν υπήρχε δημοσιονομικά η δυνατότητα συνέχισης του παραπάνω προγράμματος μέσω του Π.Δ.Ε., το Υπ. Υγείας προχώρησε σε περικοπές και ανακατανομή πιστώσεων σε βάρος άλλων έργων, ύψους 2.150.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μείωσε συνολικά το Π.Δ.Ε. του Υπ. Υγείας.
Επίσης, οι πιστώσεις αυτές αποτελούν λύση μικρής διάρκειας αφού εξασφαλίζουν τη μισθοδοσία αυτών των επικουρικών γιατρών για χρονικό διάστημα από 2 έως 4 μήνες. Είναι προφανώς μια λύση εμβαλωματική, με τους επικουρικούς γιατρούς να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας και τα Νοσοκομεία να κινδυνεύουν με υποβάθμιση της λειτουργίας τους.
Γι’ αυτό και ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:
1. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της συγκεκριμένης κατηγορίας επικουρικών γιατρών; Θα εξασφαλίσει την παράταση της παραμονής τους στο ΕΣΥ, πέραν του μικρού διαστήματος που προβλέπεται με το ποσό που έχει προσδιοριστεί;
2. Tι θα γίνει με τους 2.700 επικουρικούς γιατρούς που σήμερα υπηρετούν και καλύπτουν ζωτικές ανάγκες των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα;
3. Θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας ένα πολυετές σχέδιο για την κάλυψη αναγκών στις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, δίνοντας έτσι στους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς την ευκαιρία της διεκδίκησης μιας σταθερής εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με βάση τα προσόντα και την προϋπηρεσία τους;
4. Θα προχωρήσει η προκήρυξη των 904 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ που σταμάτησε λόγω των εκλογών και έχει «βαλτώσει» εδώ και 5 μήνες;