Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Την επιδότηση των παγίων δαπανών των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ζητάει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και 43 ακόμα Βουλευτών.
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψιν της, τις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρα μας, που πλήττονται καίρια από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη εδώ και ένα χρόνο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη και οι κυβερνώντες οφείλουν να την αξιοποιήσουν στο έπακρο προς όφελος των χιλιάδων ΜμΕ επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, όλων αυτών δηλαδή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, αποκαθιστώντας αδικίες και αποκλεισμούς.».
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας»
Η κυβέρνηση για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχεται προς τα κράτη μέλη από το προσωρινό πλαίσιο που θέτει η C(2020) 1863/19.03.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το από 29.01.2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται η αξιοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα συνεισφοράς στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων που είτε ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας είτε, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, οι αποφάσεις που θα λάβει το κυβερνητικό επιτελείο, ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια χορήγησης αυτής της ενίσχυσης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το εάν θα αποκατασταθούν προβλήματα και αστοχίες που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή προηγούμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθώς και για το ποιες επιχειρήσεις τελικά θα επωφεληθούν.
Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο περιέλαβε στο ν.4772/2021 «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α’17), το άρθρο 29 για την ενεργοποίηση του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση κινείται ουσιαστικά στην κατεύθυνση της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή στο δημόσιο διάλογο. Με την εν λόγω διάταξη, για ζητήματα μεταξύ των οποίων η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, οι επιλέξιμες πάγιες δαπάνες, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά κ.α. εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. να τα καθορίσουν με κοινή τους απόφαση.
Οι Περιφέρειες, επέδειξαν μεγαλύτερη ετοιμότητα και προνοητικότητα, συγκριτικά με τη κυβέρνηση, ως προς το είδος των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη η αγορά. Έτσι, ενεργοποίησαν πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ε.Σ.Ε.Ε., υπάρχει μια σημαντική παράλειψη στο πρόγραμμα που μπορεί να αναιρέσει την αποτελεσματικότητά του. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρει ότι στα κριτήρια αξιολόγησης που τίθενται και εντέλει καθορίζουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ενίσχυση ή τον αποκλεισμό τους, έχει ενταχθεί με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας το στοιχείο της ύπαρξης εργαζομένων ή όχι («Ετήσιες Μονάδες Εργασίας» – ΕΜΕ έτους 2019). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους εργαζομένους είτε είναι ατομικές, είτε έχουν εταιρική μορφή, έχουν εξ’ ορισμού σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες που απασχολούν προσωπικό. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους ανέρχονται, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πανελλαδικά σε 170.000 (130.000 ατομικές και περίπου 40.000 εταιρικής μορφής).
Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αποκλειστήκαν ή θα αποκλειστούν από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση λόγω του ότι δεν απασχολούν ή απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων.
Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις αυτές, που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, συνιστούν δομικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας.
Με δεδομένο τον υπαρκτό κίνδυνο οι ίδιες επιχειρήσεις να επωφελούνται κατ’ επανάληψη από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης, την ώρα που άλλες συστηματικά αποκλείονται.
Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση επιχειρήσεων και κλάδων
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να αξιοποιήσουν στοιχεία ή ακόμα και τις αιτήσεις από τη δράση των Περιφερειών για την ενίσχυση, με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, προκειμένου όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν επωφελήθηκαν, να λάβουν στήριξη μέσω του καθεστώτος επιδότησης πάγιων δαπανών του άρθρου 29 του σχεδίου νόμου;
2. Ποια θα είναι η μορφή της ενίσχυσης για τις πάγιες δαπάνες του άρθρου 29; Θα έχει τη μορφή άμεσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Χαρίτσης Αλέξης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος