Σε υψηλούς τόνους και με πολλές αναφορές στο Ηράκλειο και την Κρήτη, κινήθηκε η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων, το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιουλίου 2021.
«Ο Υπουργός προσπάθησε να καρπωθεί τις κοινοτικές οδηγίες γύρω από ζητήματα που κινούνται προφανώς προς την θετική κατεύθυνση, αλλά δεν ταυτίζονται καν με την ΝΔ» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αλλάξει όλα όσα συντονισμένα επετεύχθησαν τα προηγούμενα χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία, πρωτοβουλίες που έβαλαν μια τάξη στο χάος που επικρατούσε, με συγκεκριμένα αποτελέσματα.». Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερα αναφορά σε έργα που δημοπρατήθηκαν, εντάχτηκαν, συμβασιοποιήθηκαν και εκτελούνται σήμερα στην Κρήτη, όπως είναι οι μονάδες στο Ρέθυμνο και τη Σητεία, αλλά και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο, για το οποίο τόνισε ότι: «…εδώ και μήνες περιμένουμε την ένταξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Μια προσπάθεια μέσω δημοσίων έργων, και όχι ΣΔΙΤ.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε έντονη κριτική και για το γεγονός ότι την ώρα που σε όλη την χώρα, δεν προχωράει η ωρίμανση μελετών και η ένταξη Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ως δια μαγείας έρχεται η χωροθέτηση μονάδων καύσεως! «Πώς είναι δυνατόν να επιταχύνεται η διαδικασία μονάδων καύσεως, όταν δεν έχουν προηγηθεί τουλάχιστον οι εντάξεις των Μονάδων Επεξεργασία Απορριμμάτων; Τι τελικά θα καταλήξει προς καύση; Τα υπολείμματα; Ή θα πάμε σε λογικές ολικής καύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, για τους πολίτες, για τα παιδιά μας;» αναρωτήθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου.
Η Κυκλική Οικονομία ήταν ένα ακόμη σημείο που τέθηκε επί τάπητος από τον Χάρη Μαμουλάκη. «Ήταν μια προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουμε το λάθος γραμμικό μοντέλο που επικρατούσε για χρόνια. Το μοντέλο που χαρακτήριζε κάθε προϊόν και οδηγούσε από το «αγορά – χρήση – απόρριψη», στη λογική της επαναχρησιμοποίησης και της δεύτερης ευκαιρίας σε όλα τα προϊόντα. Και τι κάνετε εδώ; Ρηγματώνετε αυτή τη λογική, αλλάζετε τα δεδομένα και την βασική φιλοσοφία της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα στα νησιά, όπου βάζετε το όριο των 100 κλινών και των 20.000 κατοίκων για τις αναλογικές χρεώσεις σύμφωνα με τον όγκο των απορριμμάτων, αποκλείοντας έτσι την πλειονότητα των νησιών μας από την αντίληψη και τη φιλοσοφία του pay as you throw. Ναρκοθετείτε την λογική των 4 ρευμάτων, που τα προηγούμενα χρόνια προωθήθηκε και από την Αυτοδιοίκηση για να ενστερνιστούν οι πολίτες τη φιλοσοφία της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή κι εσείς σήμερα μας ξαναγυρνάτε στην καύση.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε επίσης κριτική στην Κυβέρνηση, για το ότι την ώρα που επιφορτίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και ευθύνες, δεν προβλέπει και τους ανάλογους πόρους που θα απαιτηθούν. Αντ’ αυτού, επιλέγει την ενίσχυση του υποστελεχομένου Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ, με αμφίβολα αποτελέσματα. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στην παντελή απουσία σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, όπως είναι τα χρησιμοποιημένα self-test και οι μάσκες, παραθέτοντας καλές πρακτικές χωρών, όπως η Σουηδία, η Φιλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες εξοικονόμησαν 8 δισ ευρώ από την πρόληψη αυτών.