Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής (video)
Με τεκμηριωμένη κριτική πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που αφορά στην λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Χάρης Μαμουλάκης επικεντρώθηκε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι στο ότι η Κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι ο νόμος ενσωματώνει την Οδηγία 2019/1 κατά το ότι περιορίζει τις άτυπες πρακτικές συντονισμού των τιμών, γνωστού και ως price signaling, αλλά δεν αξιοποιεί πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε Ευρωπαϊκές χώρες. Αντ’ αυτού, προτιμήθηκε μια απαγορευτική ρύθμιση που χρησιμοποιείται συχνότερα σε χώρες όπως η ΗΠΑ ή η Αυστραλία. «Με ποιο τρόπο κρίθηκε ότι η «διορθωτική διακριτική ευχέρεια» δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική;» αναρωτήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ανέδειξε επίσης το ότι στην δημόσια διαβούλευση, περιλαμβανόταν ρύθμιση περί «οικοσυστημάτων δομικής σημασίας για τον ανταγωνισμό» η οποία στο παρόν κείμενο έχει εγκαταλειφθεί. Η πρόβλεψη αυτή ήταν αρκετά «ανοικτή» ώστε να μπορέσει να έχει εφαρμογή στον έλεγχο τριών κατηγοριών επιχειρήσεων των οποίων η καθημερινή επαφή με τους πολίτες γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας: τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ταχυμεταφορών και τις πλατφόρμες που επιγραμμικών υπηρεσιών. Αυτές οι εταιρίες με την βαρύνουσα θέση τους, όταν επιλέγουν να επεκταθούν σε όμορες δραστηριότητες έχουν αντικειμενικά τεράστιο πλεονέκτημα, εξαιτίας της καθημερινής επαφής με τον πολίτη και τις οικονομίες κλίμακας που μπορούν να επιτυγχάνουν προσφέροντας προσφορές στο core business τους. Γεγονός που οδηγεί σε de facto ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού ανεξάρτητα από τα όρια της αρμοδιότητας της εκάστοτε Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών. «Η διάταξη όπως ήταν διατυπωμένη στο αρχικό σχέδιο νόμου ήταν, ας μου επιτραπεί η φράση, «λειψή», αλλά τουλάχιστον έδινε την αίσθηση ότι ο νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε εντοπίσει ένα πρόβλημα και ας μην έδινε επαρκεί εφόδια στην Επιτροπή για να δράσει αποτελεσματικά. Η αφαίρεση της, όμως, στο σημερινό σχέδιο νόμο είναι αρνητική και επ’ αυτού νομίζω ότι ο Υπουργός οφείλει να μας δώσει μερικές απαντήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, ρώτησε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη αν αληθεύει ότι δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον τρόπο στελέχωσης των μελών της. «Δεν ισχυρίζομαι, σε καμία περίπτωση, ότι η ενίσχυση ανάλογων θεσμών μέσα από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών είναι η καλύτερη λύση, όπως ακούστηκε ότι ήταν η πρόταση της Επιτροπής. Ωστόσο, αν ισχύει ότι αυτή ήταν η πρόταση της Αρχής, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ίδια έθεσε ένα ζήτημα ενίσχυσης της εμπειρογνωμοσύνης της και άρα η πολιτεία με κάποιο τρόπο πρέπει να προσπαθήσει να το θεραπεύσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.