Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας»
Η απερίφραστη καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη κινητοποίησης εγχώριων αλλά και υπερεθνικών θεσμών στην υπεράσπιση της ειρήνης ήταν το μήνυμα της ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κεντρικούς ομιλητές τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην βουλευτή Ηρακλείου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Σπύρο Δανέλλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Atrion, στο Ηράκλειο, με την ενεργή συμμετοχή πλήθους πολιτών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές της κρατικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμπληρώνοντας ότι «μας ενδιαφέρει επίσης η επόμενη ημέρα και το αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια διχασμένη Ευρώπη, να αποφύγουμε να ξαναγυρίσει το φάσμα ενός ψυχρού πολέμου, πολύ χειρότερου από τον αντίστοιχο του προηγούμενου αιώνα».
Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εξηγώντας ότι ουσιαστικά εγκατέλειψε το παραδοσιακό δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που ήταν ο ρόλος της «γέφυρας» και του συνομιλητή με άλλες δυνάμεις, διατηρώντας πάντα ως συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς της την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αντί αυτού, είπε ο κ. Κατρούγκαλος η κυβέρνηση επέλεξε να προβεί σε μια πλειοδοσία πίστης προς τις ΗΠΑ, κατά τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και του ψυχρού πολέμου, παρουσιάζοντας τη χώρα ως προκεχωρημένο φυλάκιο. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος, έχει συνεχώς εντεινόμενες δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα, σε πολλούς τομείς. «Το βασικό ζήτημα είναι αν θα αλλάξει αυτή η πολιτική, αν θα μπορέσει να ανατραπεί το κύμα της ακρίβειας, που άρχισε πριν τον πόλεμο και γιγαντώνεται, κι αν θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι κυβέρνηση θα έχουμε. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε μια κυβέρνηση της δεξιάς ή θα μπορέσουμε να έχουμε μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση;» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Την άποψη ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς και έπρεπε να ακολουθήσει τις κυρώσεις που επέβαλαν ΝΑΤΟ και ΕΕ εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εμπλοκή στον πόλεμο, με την αποστολή οπλισμού, ήταν απερίσκεπτη επιλογή, έξω από το πλαίσιο αρχών στις οποίες βασίζονταν μέχρι σήμερα οι ελληνορωσικές σχέσεις. Μίλησε για «θλιβερή εικόνα της ΕΕ ως άβουλου παρατηρητή της πολεμικής σύγκρουσης, καθώς είναι εξαρτώμενη ενεργειακά από τη Ρωσία και αμυντικά από τις ΗΠΑ» και εκτίμησε ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται σήμερα ότι αν θέλει να είναι ελεύθερη πρέπει να είναι και ικανή να προστατέψει τον εαυτό της. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Δανέλλης σημείωσε ότι η φιλειρηνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, θα πρέπει να βασίζεται στο πνεύμα που οδήγησε στην συμφωνία των Πρεσπών και κατέληξε την ομιλία του λέγοντας: «Φανταστείτε σήμερα με την αστάθεια του πολέμου στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, πόσο πιο δύσκολες θα ήταν οι συνθήκες για την Ελλάδα εάν παρέμενε ανοιχτό το Μακεδονικό».
Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων, που θα αφορούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κυρίως τις επιπτώσεις της, τόνισε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ηρακλείου και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης. Εκτίμησε ότι οι συνέπειες της πολεμικής σύγκρουσης είναι οδυνηρές και για την χώρα μας, «αλλά δυστυχώς βλέπουμε μια κυβέρνηση που έχει άλλες προτεραιότητες από αυτά για τα οποία αγωνιά και ζητά η κοινωνία».
Από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών απουσιάζει η φωνή των κινημάτων ειρήνης, εκτίμησε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης: «Μας λείπει ένα πλατύ, αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που θα τοποθετείται ενάντια σε στρατιωτικές παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της γης», είπε ο κ. Ηγουμενίδης, σημειώνοντας ότι αυτό το κίνημα ειρήνης πρέπει να συμπεριλάβει κάθε πολίτη και για την συγκρότησή του θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της οργανωμένης κοινωνίας, από την αυτοδιοίκηση και τα εργατικά σωματεία, έως τους φοιτητικούς συλλόγους τους επιστημονικούς φορείς και φυσικά τα πολιτικά κόμματα. «Είναι καθήκον όλων μας» κατέληξε ο κ. Ηγουμενίδης.
Στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία στάθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στην πολιορκία της Μαριούπολης, μία πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο. Μίλησε για ανθρωπιστική τραγωδία και για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αμάχων. «Ένας πρέπει να είναι ο στόχος και ένα το σύνθημα, να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Η Ευρώπη προλαβαίνει ακόμη και τώρα να αποδείξει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να προασπίσει την ειρήνη και την δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.
Τις τοποθετήσεις των ομιλητών και την εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου συντόνισε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Κλαράκης.