Προστασία καταναλωτή: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που κινείται στην σωστή κατεύθυνση – Χάρης Μαμουλάκης: Χρονιά λιτότητας το 2023 σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17/1 η συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για το σχέδιο νόμου προστασίας των καταναλωτών, με τον Γενικό Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να ασκεί για μια ακόμη φορά καλοπροαίρετη κριτική σε σημεία που χρήζουν βελτίωσης, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την αδικαιολόγητη κυβερνητική καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν, μέσα από την οποία έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2023, ακόμα κι αν η γενική ρήτρα διαφυγής από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, συνεχίσει να είναι σε ισχύ και για την επόμενη χρονιά για τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ.. Γεγονός που, σε συνδυασμό με τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 25 ετών που καταγράφεται στην χώρα μας, προδιαγράφει το 2023 ως μια χρονιά λιτότητας.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι η καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης έχει αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές της χώρας μας το τελευταίο εξάμηνο. Περίοδο κατά την οποία πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ολλανδία, Πορτογαλία, κ.α.), ενσωμάτωσαν την Οδηγία στα εθνικά τους δίκαια. Στην συνέχεια, ο γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικεντρώθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν και από τους Φορείς σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως είναι το ζήτημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, της επέκτασης των προστίμων και της δημοσιοποίησης της λίστας των παραβατών.
Πιο αναλυτικά, ως προς τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ο Χάρης Μαμουλάκης πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων από έναν ανεξάρτητο φορέα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν ικανοποιείται ο αρχικός χαρακτήρας τους, αυτός δηλαδή της μείωσης των τιμών. «Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων οδηγεί σε μείωση των τιμών, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης. Αναφερόμενος στο ζήτημα της επέκτασης των προστίμων ως μια συνθήκη που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι κρίνεται σκόπιμη μία κλιμακωτή διαβάθμιση των προστίμων σύμφωνα με το μέγεθος της επιχείρησης. Τέλος, στο ζήτημα της δημοσιοποίησης της λίστας των παραβατών ως μέσο «τιμωρίας» πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «Ποινές που πλήττουν την φήμη και την εμπορική πίστη μιας επιχείρησης, ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μπορεί να έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα στην ρύθμιση της αγοράς. Στο βαθμό μάλιστα που η ηγεσία του Υπουργείου επαίρεται για την δημοσιότητα που δίνει στο πλήθος και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, μιας υπηρεσίας που υπενθυμίζω ότι έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, νομίζω ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η επανα-εισαγωγή των διατάξεων που προέβλεπαν την δημοσιοποίηση της λίστας των παραβατών.».