Στη Βουλή το θέμα, με Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Απαντήσεις ζητάει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με το αν υπάρχουν παρεμβάσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για υποθέσεις φορολογικού ελέγχου.
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Παρεμβαίνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην ανεξαρτησία της Α.Α.Δ.Ε. για υποθέσεις φορολογικού ελέγχου;»
Το 2012 με το ν.4093 συστάθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση: «Η συνέχεια και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων εσόδων και η απαλλαγή της από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονη διασφάλιση μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας, είναι θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πραγμάτωση των αρχών της φορολογικής δικαιοσύνης και φορολογικής ισότητας….». Κατόπιν, το 2015 ο ν.4336 προέβλεπε δεσμεύσεις σε μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τη φορολογική διοίκηση η αιτιολογική ανέφερε ότι: «Μια μακρά ιστορία περίπλοκης νομοθεσίας, κακοδιοίκησης, πολιτικών παρεμβάσεων και γενναιόδωρων φορολογικών αμνηστιών, με χρόνια ελλιπή επιβολή του νόμου, έχει παρεμποδίσει την ικανότητα είσπραξης φόρων. Για να δοθεί τέλος σε αυτήν την πρακτική και να ενισχυθεί η κουλτούρα καταβολής του φόρου και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση δεσμεύεται αταλάντευτα να λάβει ισχυρά μέτρα για τη βελτίωση της είσπραξης». Έτσι, το 2016 με στόχο τη περαιτέρω θωράκιση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης συστάθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία ήταν εκτός της οργανωτικής δομής του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, από πρόσφατα δημοσιεύματα γεννώνται ερωτηματικά ως προς το εάν έχουμε επιστρέψει σε πρακτικές πολιτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν αρχικώς στην «απόσχιση» της φορολογικής διοίκησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του διαδικτυακού ενημερωτικού ιστότοπου Tvxs της 2ας Οκτωβρίου 2023 γίνεται αναφορά σε σοβαρές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάρος του Προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η υπόθεση ξεκινάει το 2017, όταν μετά από σχετικό έλεγχο οι φορολογικές αρχές ανακάλυψαν ότι ο κ. Βελόπουλος είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτη και παράνομη μέθοδο για να αποφύγει την πληρωμή του Φ.Π.Α. που αναλογούσε στις πωλήσεις των κεραλοιφών, που προωθούσε μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του, μαζί με βιβλία. Σημειώνεται ότι το βιβλίο εμπίπτει σε συντελεστή Φ.Π.Α. 6% ενώ οι κεραλοιφές σε 24%. Οπότε οι φορολογικές αρχές έχουν κατηγορήσει την εταιρεία, η οποία ανήκει στη σύζυγο του κ. Βελόπουλου, ότι πουλούσε το σετ βιβλίο-κεραλοιφή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, εμφανίζοντας λανθασμένα και συνειδητά τις κεραλοιφές ως δώρο, ενώ αυτές ήταν το βασικό αγαθό προς πώληση. Οι διαφορές στο ΦΠΑ μόνο για το 2017 ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου. Το φάκελο της υπόθεσης πληροφορούμαστε ότι τον χειρίζεται η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) της Αττικής και ότι σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της φετινής χρονιάς το αδίκημα για το 2017 παραγράφεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο Tvxs, γίνεται προσπάθεια να μην ανοίξει ο σχετικός φάκελος μέχρι το τέλος του 2023 και να πάει στο αρχείο.
Με δεδομένα τα παραπάνω τη σπουδαιότητα διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ αλλά και τη σημασία επιβολής του νόμου χωρίς διακρίσεις,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Εκκρεμεί υπόθεση φορολογικού ελέγχου από το 2017, με ελεγχόμενο τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ή και τη σύζυγό του σύμφωνα με την οποία προέκυπτε η απόκρυψη φορολογητέας ύλης και Φ.Π.Α.;
2. Έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου;
3. Έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για τα έτη μετά το 2017 προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη αντίστοιχης παράβασης;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε μελλοντικά να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ανάλογη παρέμβαση;
5. Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπει ο νόμος ότι μία υπόθεση φορολογικού ελέγχου τίθεται στο αρχείο;
Αρχή φόρμας
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)