Κοινή Ερώτηση προς Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τους Τομεάρχες Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Την έλλειψη δικτύου internet και σήματος τηλεφωνίας σε πολλούς σταθμούς του Μετρό και την ανακολουθία σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, αναδεικνύουν οι Τομεάρχες Υποδομών & Μεταφορών Χάρης Μαμουλάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος, με την κατάθεση κοινής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την συνυπογραφή 14 ακόμη Βουλευτών.
Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: «Ως πότε δε θα υπάρχει πρόσβαση σε ίντερνετ και τηλεφωνία στους χώρους του Μετρό;».
Το Φεβρουάριο του 2023 ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση μέσω μίας σειράς δράσεων θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς του επιβάτες. Βέβαια, για να υπάρξει η όποια αναβάθμιση παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών θα πρέπει καταρχήν οι υπηρεσίες αυτές να υφίστανται.
Πιο συγκεκριμένα, στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου wifi σε όλους τους χώρους σταθμών του Μετρό με την ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο». Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούν κατά την παραμονή τους στους σταθμούς να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Με βάση την ανακοίνωση θα περιμέναμε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο στους χώρους του Μετρό υφίσταται ως δυνατότητα ωστόσο ότι δεν είναι δωρεάν αλλά εξαρτάται από το εάν οι επιβάτες διαθέτουν δεδομένα ή χρόνο ομιλίας στη βάση του συμβολαίου κ.ά. που έχουν συνάψει με τον ιδιωτικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς σε πολλούς χώρους σταθμών του Μετρό πόσο δε μάλλον εντός των εν κινήσει συρμών στις σήραγγες δεν υπάρχει ίντερνετ αλλά ούτε και σήμα τηλεφωνίας.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, το ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους επιβάτες Μετρό είναι αναβαθμισμένες αλλά και συνδυαστικά με την ασφάλεια που παρέχει η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και τη τηλεφωνία σε επείγουσες ή και όχι περιπτώσεις ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Που οφείλεται η απουσία δυνατότητας πρόσβασης στο ίντερνετ αλλά και σήματος τηλεφωνίας σε πολλούς χώρους σταθμών του Μετρό και εντός των συρμών;
2. Έχετε εντοπίσει ότι υφίσταται το εν λόγω πρόβλημα; Πως σχεδιάζετε να το επιλύσετε και πότε αναμένεται η πλήρης αποκατάστασή της δυνατότητας πρόσβασης στο ίντερνετ αλλά και σήματος τηλεφωνίας στους χώρους σταθμών του Μετρό και εντός των συρμών;
3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αναφορικά με το Μετρό; Ποια είναι η σειρά των σταθμών εγκατάστασης; Πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Καραμέρος Γιώργος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ηλιόπουλος Όθων
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος