Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο κύριος σκοπός της είναι να αναδείξει ένα οικουμενικό ζήτημα, αφού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρη την υφήλιο. Είναι ένα θέμα ταμπού που αφορά και την κρητική κοινωνία αλλά πρέπει επιτέλους να συζητηθεί με ανοιχτούς όρους.
Η έμφυλη βία, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, απαντάται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι διαχρονικό. Όμως, ενώ υπήρξαν εποχές κατά τις οποίες η χρήση βίας ενάντια στη γυναίκα είχε κάποιου είδους νομιμοποίηση στη συνείδηση των ανθρώπων, πλέον ο νομικός μας πολιτισμός και το αξιακό μας σύστημα δεν επιτρέπουν καμία δικαιολογία.
Το θέμα έχει πολυποίκιλες διαστάσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω τις γυναικοκτονίες, τις απαγωγές και εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών, το εμπόριο σάρκας, τους βιασμούς ως όπλο πολέμου και ανδρικής κυριαρχίας, τον εξαναγκασμό ανήλικων κοριτσιών σε γάμο, την πορνεία, την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, τα εγκλήματα τιμής, τους ακρωτηριασμούς γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Οι δε διαστάσεις του προβλήματος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Ο.Η.Ε. αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ενδεικτικά και πάλι αναφέρω ότι από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων στην Ελλάδα.
Στο Ηράκλειο, επίσης, τα στοιχεία τα οποία παρέχει η ΕΛ.ΑΣ. εγείρουν σοβαρό προβληματισμό σύμφωνα και με το πρόσφατο (15/11/19) πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς».
Ωστόσο οι συντοπίτισσές μας έχουν τη δυνατότητα να αποτανθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών το οποίο εποπτεύεται από το Κ.Ε.Θ.Ι., στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και στον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου.
Οι δομές για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν από την Πολιτεία.
Εμείς, ως η μεγάλη προοδευτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε στο πλάι των πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες χρειάζονται αρωγή και στήριξη, έχουμε συνδέσει την πορεία μας με την κατάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και θα συνεχίσουμε.
Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα Πατρίς, 25/11/19